De Business

Punem punctul pe știi

Planurile de redresare de la o mare firmă din Iaşi au eşuat lamentabil

Compania se îndreaptă încet dar sigur către faliment. Datoriile lăsate în urmă sunt uriaşe.

miercuri, 14 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 Planurile de redresare de la o mare firmă din Iaşi au eşuat lamentabil

Luna viitoare, pe 12 iulie, fostul colos Fortus SA îşi încheie planul de reorganizare, după 10 ani de insolvenţă cu un eşec total. Iniţial făcut pe trei ani, apoi prelungit pe încă un an şi modificat, planul nu a dat randament, societatea mergând în continuare pe minus. Rezultatele nu au fost deloc cele prevăzute pe hârtii, iar cel de-al patru-lea faliment bate la uşă. În ultimul an de reorganizare, pe primul trimestru Fortus a avut o pierdere de 235% iar în trimestrul II de 711%. Pe ultimul trimestru nu este încă aprobat raportul de către comitetul creditorilor, aceştia urmând să se întâlnească pe 16 iunie a.c.

 Opt sentinţe sunt nemotivate

Din structura veniturilor şi cheltuielilor realizat în prima lună a acestui an, reiese că pierderile planificate pe ultimul trimestru ar fi de 871.515 lei. Luna aceasta, pe data de 8, la Tribunalul Sindic Tg. Mureş a avut loc termenul în procedură şi judecarea a două cereri de intrare în faliment în dosarul Fortus. Mai multe nereguli şi erori sunt semnalate de către unul dintre acţionarii Fortus, care urmăreşte îndeaproape orice se întâmplă în procesul de insolvenţă a societăţii. Acesta a fost prezent în sala de judecată şi spune că  situaţia este una extrem de delicată. „Sunt opt sentinţe nemotivate, una din ele fiind cea cu aprobarea planului de reorganizare. Situaţia e gravă, eu am apelat la calitatea mea de acţionar şi am înaintat o solicitare judecătorului sindic în care am cerut motivarea şi publicarea unor acte de proceduri în buletinul Procedurilor de Insolvenţă dar şi publicarea listei acţionarilor cu dividente. De ce apare numai AAAS-ul cu dividente în valoare de 77.447 de lei? Şi eu sunt acţionar, am doar 40 de acțiuni, dar dacă apar pe această listă a creditorilor şi cu 10 bani, ar veni să capăt calitate procesuală”, explică inginerul Florin Rugină, mic acţionar Fortus.

 „Mi-e ruşine de stadiul dosarului!”

 Acesta mai spune că judecătorul sindic, Berindean Adriana Loredana a reacţionat în sala de judecată într-un mod surprinzător, afirmând faptul că: „Mi-e ruşine de stadiul dosarului!”.   În urma acestui termen s-au stabilit alte două termene. Primul va fi pe 15 iunie, când judecătorul se va pronunţa asupra amendării fostului administrator judiciar MRL Iaşi SPRL, care este acuzat de efectuarea unor  deconturi în numele societăţii şi care la rândul său cere bani, iar cel de-al doilea termen este pe 5 iulie, când judecătorul se va pronunţa asupra cererilor depuse de directorul şi acţionarul Gheorghe Chişcă, pârâtul fiind AAAS. Obiectul cererii este ‚obligarea de a face”. „Există minuta de pe 23 mai, pe care administratorul judiciat, Todor Ignaţie a introdus-o în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 7 iunie, alături de raportul cu concluzii, realizat în urma dialogului social de pe 31 mai de la Prefectură. Minuta e un abuz, deoarece Ministerul favorizează anumite persoane lipsite de eligibilitate. Prin introducerea lor, administratorul judiciar pune presiune pe judecătorul sindic. Minuta e semnată de Adrian Flondor, care este preşedintele sindicatului. Să nu uităm că nu există un contract colectiv de muncă, deci sindicatul nu există. Mai este semnată de Gheorghe Chişcă, care este şi acţionar. Conform articolului 103, alineat 2, acţionarii nu au dreptul de a interveni în conducerea societăţii. Şi a mai semnat şi Lucian Sofron, directorul comercial, în condiţiile în care se spune clar că administratorul judiciar conduce activitatea economică, prin urmare, nu există director comercial”, a mai precizat inginerul.

Salariaţii au primit câte 1.400 de lei

 Conform unor surse din rândul angajaţilor Fortus, în urma protestelor care au avut loc la sfârşitul luniii mai în faţa Prefecturii, salariaţii Fortus ar fi primit pe 9 iunie câte o firimitură din banii pe care îi aşteptă de ani de zile. Cam 1.400 de lei de căciulă. Aceste plăţi salariale nu apar însă nicăieri, până în prezent, în condiţiile în care, într-un buletin din 31 mai se specifică faptul că nu se aprobă cererea de plată a unui număr de 103 salariaţi care cer drepturi şi a altor 73 care lucrează în prezent la societate pentru finalizarea inventarului. Printre cei care doresc darea în plată se numără şi Antares Internaţional SRL, care a cerut pe 8 iunie acordarea unui nou termen de judecată. Aceasta doreşte să-şi acopere creaneţele în acest fel. „Câţi vor darea în plată la Fortus? Ca la manele. Fără număr!”, a  încheiat Florin Rugină.  

 

 

Comentarii