De Business

Punem punctul pe știi

Poliţia Locală, gâlceavă în instanţă cu ITM

sâmbătă, 05 martie 2016, 02:50
3 MIN
 Poliţia Locală, gâlceavă în instanţă cu ITM

Cele două instituţii au ajuns în faţa judecătorilor pentru o sumă de 2.000 de lei.

 

Poliţia Locală a acţionat în instanţă Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru o amendă de doar 2.000 lei. Poliţia Locală cere anularea unui proces verbal emis de inspectorii de resort, prin care unitatea era sancţionată în urma unui accident de muncă. Acţiunea în instanţă a fost înregistrată la Judecătoria Iaşi pe 26 februarie 2016, iar sancţiunea aplicată de ITM datează din cursul aceleiaşi luni, potrivit informaţiilor publicate pe portalul Ministerului Justiţiei. Conducerea ITM spune că Poliţia Locală nu a respectat în totalitate procedurile legale privind cercetarea unui accident de muncă. „E dreptul lor să conteste!”, a răspuns scurt George Albulescu, inspectorul-şef ITM Iaşi.

 
Nici o parte nu cedează
 
La începutul acestui an, pe 22 ianuarie, un poliţist local din municipiul Iaşi a fost accidentat de către un şofer care a refuzat să se legitimeze. Evenimentul a avut loc în Copou, în dreptul intersecţiei bulevardului Carol I cu strada Vasile Pogor. Când poliţistul i-a solicitat şoferului actul de identitate, şoferul a demaratşi l-a acroşat cu portiera autoturismului. Poliţistul local a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” pentru îngrijiri. Fiind un accident cu  incapacitate temporară de muncă, conform prevederilor legale, sarcina de a face cercetarea i-a revenit angajatorului, Poliţia Locală în acest caz. Ulterior, la  sfârşitul cercetării dosarul a fost trimis la ITM pentru a fi avizat. „În cadrul instituţiei noastre, un coleg a avut un accident de muncă. Conform prevederilor legale, noi trebuie să informăm ITM, să facem un dosar. Dumnealor au verificat dosarul şi au spus că este incomplet, drept pentru care am primit o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei. Noi am făcut contestaţie la acest proces verbal. Noi considerăm că dosarul a îndeplinit toate condiţiile, dumnealor au spus că nu. Am acţionat în instanţă”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.
 
14 accidentale fatale numai anul trecut
 

În 2015, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 124 accidente de muncă, în cele mai multe cazuri, 110 la număr, salariaţii ghinionişti având incapacitate temporară de muncă. În alte 14 cazuri însă deznodământul a fost tragic, angajaţii plătind cu propria viaţă pentru o fracţiune de neatenţie. În urmă cu doi ani, în Iaşi au decedat zece persoane în accidente de muncă, iar pe parcusul anului 2013 nouă salariaţi şi-au pierdut viaţa la locul de muncă. Din anul 2008 şi până în prezent peste 90 de ieşeni au murit în urma unor evenimente de acest gen, cei mai multe cazuri, 13 la număr, fiind consemnate în urmă cu şapte ani. În intervalul 2008-2015, ITM a acordat sancţiuni de aproximativ 8 milioane de lei angajatorilor doar pentru abateri din domeniul securităţii muncii. Numai anul trecut, peste 1.500 de agenţi economici din judeţ au fost surprinşi în ofsaid la capitolul securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de resort împărţinând amenzi în stânga şi în dreapta celor în culpă. Situaţia din teren este îngrijorătoare pentru viitor: din cei 1.550 de angajatori controlaţi, 1.503 au ieşit „şifonaţi” de la verificări. Circa 490.000 lei este valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale cu amendă acordate angajatorilor anul trecut în contul neregulilor din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

 

 

Comentarii