Poluare cu grătarul? Cele mai mari depăşiri de când se fac măsurători în judeţul Iaşi!

marți, 24 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Poluare cu grătarul? Cele mai mari depăşiri de când se fac măsurători în judeţul Iaşi!

Şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului a explicat de unde vine poluarea într-una dintre cele mai mici comune ale judeţului. Primarul din Ungheni susţine însă că sursa prafului din aer vine mai ales de pe drumurile proaste

„Situaţia este alarmantă“, a avertizat Bogdan Davideanu, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului. „Avem cele mai mari depăşiri de când se fac măsurători în judeţul Iaşi în privinţa calităţii aerului“, a spus el în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, invocând şi un record: 120-130 mg de pulberi/ metru cub de aer. N-ar fi atât praful de pe drumuri, cât un nor venit dinspre nord, din Republica Moldova şi Ucraina, pe fondul căldurilor şi prafului de origine sahariană. „Am mai avut fenomene de genul ăsta. Totuşi, ele sunt depăşiri înregistrate de aceste aparate“, a afirmat Davideanu. Pe lângă praf (particule în suspensie, numite codificat PM10), mai sunt depăşiri ale limitelor admise la dioxid de azot şi la benzen – care se vor accentua, pe măsură ce vegetaţia se restrânge în sezonul rece.

Şeful APM a dezlegat şi misterul celor 13 vârfuri de poluare cu praf înregistrate de la începutul anului la Ungheni – o comună mică, fără obiective industriale şi cu trafic rutier destul de redus. „Staţia noastră este lângă un cămin cultural, care am crezut că nu funcţionează. Sâmbăta şi duminica, acolo se fac petreceri cu grătare. Vă daţi seama că, la şapte metri de staţia noastră, timp de câteva ore, două-trei zile pe săptămână, fumegă nişte grătare. Şi ne mai mirăm de unde apar depăşiri de PM10 la Ungheni“, a mai spus Bogdan Davideanu.

Primarul de la Ungheni a admis că, până şi-au dat seama cei din comună că măsurătorile sunt afectate, grătare s-au tot făcut. Dar, de patru-cinci luni, zona respectivă este sub interdicţie. Însă primarul Iulian Marcu dă vina mai degrabă pe praful ridicat de pe drumurile proaste, mai ales că staţia amplasată în curtea unei şcoli este foarte aproape de o intersecţie. El a amintit că a cerut de mai multe ori reabilitarea drumurilor din co­mună, mai ales a segmentului Mânzăteşti-Bosia (DJ 249A) şi mai departe spre Ungheni, eli­minând astfel principala sursă de poluare cu praf. Până atunci însă, prin comună se plimbă un buldoexcavator cu un recipient de 1.000 de litri, care stropeşte drumurile.

Pe trafic a dat vina şi şeful APM, ieri, la Colegiul Prefectural, dar şi pe legislaţia slabă care nu permite eliminarea pe loc din trafic a vehiculelor care lasă în urmă „un fuior de fum lung de 200 de metri“. Prefectul Marian Şerbescu anunţase, săptămâna trecută, că în municipiu şi în Zona Metropolitană s-au înregistrat 139 de asemenea vârfuri: 60 de depăşiri la staţia din Podul de Piatră, 29 la staţia Decebal, 7 depăşiri la staţia Aroneanu, 30 la Tomeşti şi 13 la Ungheni. Numărul abaterilor de acest fel trebuie să fie mai mic de 35 la o staţie pe parcursul unui an.

 

 

Comentarii