De Business

Punem punctul pe știi

Prefectul l-a tras de urechi pe şeful de la Mediu

vineri, 21 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Prefectul l-a tras de urechi pe şeful de la Mediu

Romeo Olteanu s-a arătat nemulţumit la o şedinţă de bilanţ fiindcă nu a fost informat la timp de o problemă apărută în judeţ la un depozit de deşeuri chimice.

 

Prefectul judeţului Iaşi a dovedit că este “jucător”, fiind informat mai bine de “Servicii” decât de conducerile instituţiilor judeţene. Romeo Olteanu l-a dojenit pe Bogdan Davideanu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, pentru că nu a fost informat la timp de unele probleme survenite în judeţ. “Pe surse am aflat că era la Miroslava sau la Horpaz un depozit de deşeuri chimice care nu era tocmai în regulă. Că se aduc din judeţul Neamţ. Primesc şi eu săptămânal date. Nu sunt mulţumit de faptul că nu am aflat de aceste lucruri de la dumneavoastră. Aşteptam să fiu informat”, a declarat Romeo Olteanu. Davideanu a replicat că au fost controale la acel agent economic, că a fost amendat administratorul de Garda de Mediu cu suma de 20.000 de lei şi că a fost sistată activitatea. Olteanu a rămas însă pe poziţii, fiind supărat că a aflat întâi de la “surse” despre caz şi nu de la conducerea APM, cum ar fi fost normal. Un alt aspect care l-a nemulţumit pe prefect a fost că sunt deficienţe în funcţionarea laboratorul mobil ce ar trebui să deservească 34 de staţii. Bogdan Davideanu, directorul executiv al APM Iaşi, a menţionat că se întâmpină dificultăţi la activitatea de monitorizare pentru că nu sunt fonduri necesare înmatriculării laboratorului mobil. “Dacă se vine din teritoriu pentru a se aduce la verificat, ar trebui schimbat numele acestuia: Laboratorul static pentru cei mobili… Aţi făcut sesizări către Minister? Trei… Să îmi trimiteţi datele la zi într-un raport şi voi vorbi la Minister pentru a rezolva această problemă. Când ne mai întâlnim, vreau ca această problemă să fie rezolvată. Dacă e laborator mobil, atunci mobil să fie”, a mai spus Olteanu în cadrul şedinţei de bilanţ a APM Iaşi. La finalul adunării, prefectul a ţinut totuşi să laude reuşitele conducerii APM, arătând că oficialii instituţiei “cu 1/5 din bugetul echipei de fotbal, reuşiţi să vă menţineţi în prima ligă”.
 
 
Probleme la Planurile Urbanistice
 
 

Peste 40 de angajaţi ai APM Iaşi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi a altor instituţii partenere au participat la şedinţa în care Bogdan Davideanu a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe care o conduce pe anul 2013. Directorul executiv al APM Iaşi a indicat că, pe parcursul anului trecut, autorităţile locale nu au fost receptive la problemele legate de mediu. Între altele, Davideanu a spus că sunt foarte multe “inadvertenţe” la realizarea Planurilor Urbanistice. “Mai întâi se implementează proiectele şi, târziu, vin şi edilii locali după autorizaţii de mediu. Spre exemplu, sunt probleme între Iaşi şi Tomeşti privind Planul Urbanistic”, a indicat oficialul APM. De asemenea, Davideanu a transmis că anul precedent, timp de trei luni, doar cinci din cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului au funcţionat, la una fiind probleme cu partea de software. La staţia cu pricina, din Podul de Piatră, s-au consemnat anul trecut şi cele mai multe probleme, fiind înregistrate 35 de depăşiri ale indicatorilor normali cât timp a fost funcţională. La realizări, conducerea APM Iaşi a indicat că cele 57 de acţiuni privind educaţia pentru mediu în şcolile din judeţ a fost un real succes.

 

Comentarii