Pregătiri în ajun de iubire

vineri, 13 februarie 2015, 04:00
3 MIN
 Pregătiri în ajun de iubire

* Printre anchete, dube, procurori, avocaţi, judecători, gură-cască, denunţuri, anunţuri, dosare, degete la nas, cătuşe zăngănind, comentatori comentând, Putin ameninţând şi alte elemente care au făcut românului telespectator viaţa mai picantă în ultima vreme, a existat timp şi pentru pregătiri, cumpărături, rezervări, declaraţii, surprize şi altele legate de acest final de săptămână, care se anunţă pe cât de roz, pe atât de enervant.

Mâine e Valentine’s Day şi am prins la televizor reclame cu inimioare cam în oricare pauză de jurnal de ştiri cu sau fără Elena Udrea. În general, reclame la produse electrocasnice pentru dudui (am remarcat o sau un ceva de aranjat părul), dar suntem siguri că orice se poate vinde în prag de Ziua Îndrăgostiţilor, drept cadou pentru femeia iubită, dacă se lipeşte pe el un abţibild cu inimioare sau i se leagă o fundă roz. Chiar şi un topor mare, de exemplu, că poate fi dăruit cu cuvintele "Poftim, iubito, e pentru tine, ca să aranjezi părul. Nu la părul din curte te refereai?".

* Habar n-avem de ce această zi dedicată iubirii a fost aleasă taman în februarie, când nici vremea nu ţine cu îndrăgostiţii, vorba reporterilor de la televizor, fiindcă respectivii nici nu prea mai rămân cu bani de daruri, după ce plătesc facturile la încălzire. Priviţi în jur: nu veţi vedea mâţe nuntind, turturele turturind, gâzuliţe zburdând (gândacii din baie nu se pun); doar vietăţi tremurând, primăvara aşteptând. Dacă ar fi fost după noi, am fi pus Ziua Îndrăgostiţilor pe la început de mai, să se lege cu 1 Mai muncitoresc şi să iasă câteva zile libere la rând – plus că e mult mai lesne să găseşti flori pentru femeile iubite, dacă stă un prieten de şase, cât dai iama cu briceagul în straturile din parc!

* Iubirea, cea sărbătorită mâine, e cel mai vechi sentiment, mai vechi decât ura, care a apărut doar după episodul cu şarpele şi mărul. Adam şi Eva se iubeau, evident, fiindcă altceva n-aveau ce face: nici Adam nu se putea uita cu coada ochiului după alte femei, dar nici Eva nu putea zbiera "M-ai înşelat, porcule! Îmi iau hainele şi plec la mama!", că pe atunci nu existau alte femei şi nici haine. Da, porc exista, dacă asta voiaţi să ne întrebaţi. Eva era, la urma urmei, o femeie mai mulţumită decât urmaşele ei: Adam nu ieşea la băut cu nesimţiţii de prieteni ai săi (nu existau prieteni şi nici băutură, deşi în grădina Raiului erau fructe şi legume din care ar fi ieşit ceva, dacă strămoşul nostru ar fi deţinut tehnologia şi ar fi posedat căzănel), nu-şi cheltuia leafa pe prostii (neavând ce şi nici pe ce), nu mergea la meciuri, să vină acasă cu hainele rupte – înţelegeţi. După aia, treaba s-a mai diversificat, cu vremea…

* Azi avem, după cum spuneam, Valentine’s Day. Nu e de mirare că mai noile generaţii sunt convinse că ziua de 14 februarie s-a sărbătorit dintotdeauna, cu inimioare şi chefuri prin cluburi. Noi ne amintim doar de 16 februarie, când se împlineau ani de la greva din 1933, de la Atelierele Griviţa, şi de inimioarele de pui, congelate, cucerite după bătălii la cozi. Şi da, erau şi înainte de 1990 cluburi pentru tineret: cluburi de şah şi obiceiuri din bătrâni, Clubul Feroviarilor, Clubul "Femina". Totuşi, pe de-o parte e bună o asemenea sărbătoare a iubirii, chit că durează doar o zi pe an: trage un semnal de alarmă asupra faptului că restul vremii e dedicat mai ales urii. Avem convingerea că mulţi şi-au amintit de-abia din textul ăsta că mâine e sâmbătă, 14 februarie, Valentine’s Day, aşa că se vor da peste cap să facă rost azi de daruri pentru femeile iubite. Mai exact, vor umbla prin oraş, la cumpărături, ca teleghidaţi, ca nişte zombi, iar asta nu e bine defel, că riscă să se pomenească împunşi cu furca, stropiţi cu mujdei sau împuşcaţi cu gloanţe de argint. E şi normal, fiindcă azi e vineri, 13, o zi în care bântuie prin lume făpturile rele!

 

Comentarii