Noi informaţii în cazul Mitropoliei private de la Secuienii Noi

Preotul lăutar care slujeşte la mitropolia privată, caterisit de o biserică din Italia

luni, 17 martie 2014, 02:50
4 MIN
 Preotul lăutar care slujeşte la mitropolia privată, caterisit de o biserică din Italia

Ştiaţi că există Mitropolia Autonomă Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar?

„Ziarul de Iaşi“ a continuat investigaţia privind Mitropolia privată înfiinţată la Secuienii Noi. Potrivit informaţiilor primite de la surse din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bu­co­vinei, am intrat în posesia documentului prin care se atestă faptul că preotul Cosmin Becică, din Suceava, care a fost fotografiat slujind la Se­cuienii Noi, este caterisit de o altă mitropolie privată, din Italia. Con­form documentului de caterisire, acesta ar fi fost atât preot cât şi ie­romonah (călugăr) în Italia, la Mi­tropolia Bergamo. Acesta a fost caterisit pentru căsătoria după Taina Hirotoniei în treapta de preot, rehirotonirea într-o altă jurisdicţie, neascultarea faţă de Sfântul Sinod şi Mi­tropolie, schimbarea destinaţiei primite la hirotonire, lipsa de interes pentru propăvăduirea Sfintei Evan­ghelii, încălcarea Statutului, Actului Constitutiv al Mitropoliei şi Consti­tuţiei Canonice cât şi neglijarea îndatoririlor canonice ce-i revin unui preot. Actul de caterisire a fost semnat de către protopopul Mitrofor Ni­colae Constantin şi înaintat către Înalt Prea Sfinţitul dr. Onufrie Pop, arhiepiscop de Bergamo şi Mitro­polit Primat.

„Cerem suspendarea definitivă a dreptului de slujire în calitate de preot/ieromonah, rea­ducerea la statutul de mirean, inter­zicerea de a mai purta însemnele re­prezentative preoţeşti, interzicerea dreptului de a folosi numele Mitro­poliei Autonome Creştin Ortodoxe după Vechiul Calendar în Italia“, se precizează în raportul de cercetare semnat pe 15 noiembrie 2013.

Mai mult, în urma articolului publicat săp­tămâna trecută în „Ziarul de Iaşi“, despre Mitropolia Moldovlahiei, o in­stituţie privată, preotul ieşean Şte­fan Bercaru, primul caterisit din istoria post-revoluţionară a Mitro­poliei Moldovei şi Bucovinei, a tri­mis pe adresa redacţiei un drept la replică în care susţine faptul că schisma de care este acuzat nu este una justificată. El dă ca exemplu cazul Mitropolitului Petru de Bălţi, care a fost caterisit de către Biserica Orto­doxă Rusă pentru schismă şi care a fost primit de Sinodul BOR. Reprezentanţii MMB susţin însă că în cazul Mitropolitului Petru de Bălţi "nici nu ar fi fost vorba despre caterisire".  „Am evocat situaţia unui episcop, Visarion Puiu, care a fost caterisit ca urmare a presiunilor autorităţilor comuniste, caterisire ridicată post-mortem, în condiţile de libertate create după decembrie 1989. Fără a fi fost caterisit de Biserica Ortodoxă Rusă, Mitropolitul Petru al Basarabiei face parte din Biserica Ortodoxă Română, care este o structură canonică, în comuniune cu celelalte Biserici Ortodoxe. Ca atare, orice asemănare a acestui caz cu cel al unor structuri autointitulate «mitropolii» sau «episcopii» nu are nici un fel de temei. Sunt situaţii radical diferite”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al MMB.

 

CITIŢI ŞI: EXCLUSIV: Mitropolia răspopiţilor de lângă Iaşi. Cine predică aici VIDEO, GALERII FOTO

 

Redăm în continuare o parte din dreptul la replică al preotului ieşean caterisit.

„Am fost acuzat că am tăinuit una dintre căsătoriile mele, lucru care nu este adevărat, Bise­rica ştiind în permanenţă despre acest lucru. Acest motiv a fost unul de faţadă, justificat de lipsa unor motive plauzibile şi de necesitatea găsirii unor pretexte acuzatoare. Vă fac cunoscut că unul dintre principalele motive pentru care am ales să ies de sub ascultarea Înalt Prea Sfinţitului Teofan îl reprezintă cer­ce­tarea mea abuzivă de către re­prezentanţii acestuia. Aşadar, s-a insinuat de un grup de aproximativ cinci persoane că aş fi făcut avan­suri unor persoane din cadrul co­munităţii în care slujeam cu cre­dinţă şi loialitate, aspecte ce au fost considerate adevărate de către reprezentanţii Mitropoliei, deşi am con­tradovedit acest lucru“, susţine Ştefan Bercaru, semnându-se în document ca preot al Mitropoliei Mol­dovlahiei. Reamintim că, la în­ceputul săp­tă­mânii trecute, „Ziarul de Iaşi“ a pu­bli­cat în exclusivitate un material privind înfiinţarea unei Mitropolii paralele cu cea din Iaşi, sub numele Mitropolia Moldovlahiei.

Comentarii