De Business

Punem punctul pe știi

Preţul petrolului creşte, susţinut de aşteptările de prelungire a acordului OPEC de reducere a producţiei

luni, 08 mai 2017, 09:32
1 MIN
 Preţul petrolului creşte, susţinut de aşteptările de prelungire a acordului OPEC de reducere a producţiei

Preţurile petrolului au revenit luni la creştere, după ce ministrul Energiei din Arabia Saudită a declarat că acordul statelor OPEC şi al altor producători din afara organizaţiei de reducere a producţiei de petrol, prevăzut să se încheie în iunie, va fi probabil prelungit până la sfârşitul anului 2017, chiar dacă beneficiile acestuia sunt limitate de creşterea livrărilor din Statele Unite, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referinţă la Londra, sunt în urcare cu 1,47%, la 49,82 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, avansează cu 1,36%, la 46,85 dolari pe baril. Ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, a declarat luni că piaţa petrolului se reechilibrează după supraoferta din ultimii ani, dar că se aşteaptă ca acordul de reducere a livrărilor să fie prelungit.

OPEC, în care Arabia Saudită este lider de facto, precum şi alţi producători de petrol din afara organizaţiei, cum este Rusia, s-au angajat să reducă producţia cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi în primul semestru, pentru a susţine preţurile.

Cotaţiile petrolului au scăzut puternic săptămâna trecută, din cauza livrărilor mari ale unor state care nu participă la acord, între care Statele Unite. Decizia de a prelungi sau nu acordul este aşteptată la următoarea reuniune a OPEC din 25 mai.

Comentarii