Prima zi a Galei Excelenţei în Educaţie: Elevul anului, un maestru al pianului

joi, 23 octombrie 2014, 01:57
5 MIN
 Prima zi a Galei Excelenţei în Educaţie: Elevul anului, un maestru al pianului

Cel mai important eveniment al anului din învăţământul preuniversitar s-a consumat ieri la Palas, cu premierea a 350 de elevi şi profesori cu rezultate bune la olimpiadele internaţionale şi naţionale. Au participat oficialităţile locale importante, care au fost invitate să ia cuvântul. Astăzi are loc cea de-a doua parte a evenimentului.

Acordurile de vioară şi violă au dat Galei Excelenţei în Educaţie, care a avut loc în cursul zilei de ieri la Iaşi, mai degrabă o atmosferă de salon a secolului XIX.  Cel mai important eveniment al anului din învăţământul preuniversitar s-a consumat la Palas cu premierea a 350 de elevi şi profesori cu rezultate bune la olimpiadele interna­ţio­nale şi naţionale. Gala Excelenţei în Educaţie, ediţia a III-a, a început sub titlul „Toamna în culorile iu­birii“, cu un moment artistic sus­ţinut de cvartetul „Alegria“, din care fac parte elevi ai Colegiului Naţional „Octav Băncilă“ din Iaşi. Grupul coordonat de profesoara Oana Nedelcu a introdus publicul în atmosferă cu o melodie de Goran Bregovic.

VEZI GALERIA FOTO

Printre invitaţii notabili s-au numărat primarul Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Ju­deţean Cristian Adomniţei, Da­niel Condurache – prorector al Universităţii Tehnice, Atena Si­mio­nescu  – rectorul Universităţii de Arte, Carmen Creţu – prorector al Universităţii „Al.I. Cuza“, alte ofi­cialităţi, dar şi reprezentanţi ai unor firme mari precum Anti­biotice SA, Orange, BRD şi alţi sponsori.

„Ne-am dori ca acest moment să-şi capete permanenţa şi valoarea ritualică prin repeta­bi­litate. Iaşul este semnul sub care în­cercăm să definim şi şcoala, ora­şul are o istorie extrem de profundă, încărcată de valori şi tra­diţie. Şcoala, la temeiurile ei, în­seamnă a pregăti pentru viaţă, pentru profesie… Există însă un vârf în care se aşează elitele, iar pentru a ajunge acolo înseamnă muncă, sacrificiu, o dotare nativă dar şi opţiune. Şi mai este întâl­nirea miraculoasă dintre elev şi profesor“, a menţionat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ, iniţiatoarea acestei gale.

Alţi 250 de elevi vor fi premiaţi azi

Pe lângă cei 350 de elevi şi profesori premiaţi ieri, alţi 250 vor fi premiaţi în cursul zilei de astăzi, de la ora 12, la Colegiul Naţional. Este vorba de elevii care au obţinut rezultate bune la concursurile şcolare în timpul anului şcolar 2013-2014. Tot ieri au mai fost premiate şi 10 proiecte ale şcolilor ieşene şi o serie de reviste cu proiecte grafice şi editoriale bune.

VEZI GALERIA FOTO

Premiile oferite ieri au fost de 500 de lei pentru elevii care au participat la olimpiadele internaţionale, aceeaşi sumă primind-o şi profesorii lor îndrumători. Pentru olim­piadele naţionale, profesorii în­drumători au primit suma de 200 de lei, iar elevii între 300 şi 100 de lei. Pentru premiul I la o olimpiadă naţională s-au dat 300 de lei, pentru premiul al II-lea 200 de lei, pentru premiul al III-lea 150 de lei, iar pentru o menţiune 100 de lei.

Printre cei care au luat cuvântul a fost şi primarul, care s-a arătat impresionat de momentul artistic oferit de elevi. „Aceste momente, cum a fost şi Gala din cadrul Zilelor Iaşului, unde 13 olimpici ieşeni au fost premiaţi de IPS Teofan, scot în evidenţă generaţii de dascăli şi elevi de excepţie. Ca părinte, am avut grijă de şcoală şi tot ce înseamnă acest lucru, ca primar am încercat să  feresc învăţământul de convulsiile po­litice şi am insistat ca valoarea să fie la locul ei, am vrut ca la ISJ să fie profesori, şi nu politruci“, a spus primarul.

A urmat preşedintele CJ, care a vorbit despre cât de impresionat a fost de amploarea FILIT şi de faptul că acest festival a născut un adevărat fenomen social. „Să vezi sute de copii alergând spre carte! Viitorul acestui oraş e asigurat, şi cred că din 2012, când a fost prima ediţie a acestei Gale, am trecut la un alt nivel, unul mai bun, mai competitiv, care nu poate trece neobservat. Nu există în românia Gală ca aceasta, şi cred că şi alţii ar trebui să ia exemplul“, a mărturisit Cristian Adom­niţei.

Elevul anului îşi doreşte un pian

Elevul anului a fost desemnat Florin Mantale, elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Octav Băn­cilă“. Acesta cântă la pian şi a obţinut peste 10 premii importante la concursurile naţionale şi internaţionale, printre care anul acesta premiul Concursului de Pian „Irina Şaţchi“ şi Premiul Special pentru „Interpretarea unei lucrări din muzică românească“. Profesorul său îndrumător, Claudia Alexa, a primit titlul de profesorul anului, care mărturiseşte că a descoperit un copil foarte talentat, sensibil, pa­sionat de muzică, şi că până la sfârşitul liceului va obţine rezultate remarcabile cu el.

Florin cântă la pian de 8 ani şi înaintea recita­lurilor repetă şi câte opt ore pe zi. Spune zâmbind că nu-l deranjează vecinii: stă la casă! E un băiat blond, înalt, cu o isteţime aparte în priviri. Dacă i s-ar fi dat un pian, şi-ar fi transmis mai bine starea în momentul în care a primit premiul. „La început am învăţat din plă­cere, la liceu am realizat că pianul este extrem de serios dacă vrei per­formanţă. Mi-au cumpărat părinţii pianină la 9 ani, un pian costă prea mult, în jur de 3.000 de euro, la mâna a doua, iar părinţii nu au posibilitatea să-mi cumpere. E o dorinţă pe care vreau să o ma­nifest într-o manieră profesio­nistă, şi vreau ca munca mea să fie apreciată la cel mai înalt ni­vel“, spune Florin.

O altă olimpică, de astă dată la vioară, a obţinut premiul III pe ţară la Baia Mare în aprilie. Aceasta a participat la Olim­piada de Muzică Instru­men­tală şi Teorie. La fel de mulţumită de premiu este şi Ştefana Delia Păduraru, elevă în clasa  a X-a D de la Colegiul „Mihai Eminescu“, profilul bilingv francez. Aceasta a fost a cincea pe ţară la Olimpiada de franceză. Tot la această ediţie a fost lansat şi numărul 3 al revistei olimpicilor, numită „Excelsior“, iar Colegiul de Artă a pregătit o expoziţie de artă plastică pe aceeaşi temă: „Toamna în culorile iubirii“.

Comentarii