De Business

Punem punctul pe știi

Primăria a pus la pământ o afacere de un milion

marți, 02 iunie 2015, 01:50
5 MIN
 Primăria a pus la pământ o afacere de un milion

Intr-o zonă cu puţini investitori, cum este comuna Deleni, primăria se comportă cu oamenii care îşi încearcă norocul în afaceri foarte ciudat. Printr-o astfel de păţanie a trecut Sorin Coteanu (foto), administrator la SC Comur SRL. După ce a amenajat un complex turistic pe un teren concesionat de la primărie, edilii au început să-i pună beţe în roate, ba mai mult au reziliat chiar şi contractul. In situaţia dată, Coteanu a propus primăriei să-i cedeze afacerea cu condiţia să-i fie returnate sumele investite. Edilii refuză însă să îi achite vreo sumă de bani, dimpotrivă l-au scos şi dator pentru perioada care nu avea nimic de plătit conform contractelor în vigoare.

Un antreprenor ieşean este la cuţite cu autorităţile din comuna unde ar fi investit peste 1 milion de lei. Sorin Coteanu, administrator la SC Comur SRL, a luat în concesiune un parc din comuna Deleni şi l-a transformat într-o bază turistică. „În loc de mulţumiri sau măcar o indiferenţă neutră, am avut parte numai de denigrare, de minciuni şi de antipromovare. Asta sub motivaţia mincinoasă «Este parcul nostru!», un parc în care timp de 28 de ani nu s-a făcut nimic, nu a investit nimeni un leu măcar, locul fiind folosit doar de «notabilităţile» locului sau de odraslele acestora pentru chefuri… şi cam atât!”, ne-a scris acesta într-o sesizare. Ulterior, a venit şi la sediul ziarului nostru pentru a ne spune în detaliu problemele pe care le-a întâmpinat cu autorităţile din pricina planurilor sale de investiţie şi de care nu a scăpat nici acum.  

 
 
Iniţial primăria avea acte numai pe 10% din concesiune
 
 
Totul a început în anul 2007, atunci când antreprenorul a primit, în baza unui contract de concesiune pe 25 ani, un parc de agrement de 7,76 hectare în vederea dezvoltării activităţii turistice. În baza actelor semnate cu autorităţile comunale se stabilea o perioadă de graţie de trei ani pentru plata redevenţei, dar şi sprijinirea antreprenorului de către Primăria şi Consiliul Local Deleni pentru includerea obiectivului concesionat în circuitul turistic intern şi internaţional. Imediat ce administratorul societăţii a realizat demersurile pentru întocmirea Cărţii Funciare a bunului concesionat, au apărut şi primele probleme. „Pentru organizarea şi susţinerea licitaţiei publice s-au folosit documente fără acoperire, în fapt Primăria având evidenţiate în actele de proprietate doar 0,76 ha”, susţine antreprenorul. Abia în ianuarie 2010, ca urmare a insistenţelor sale, Primăria Deleni ar fi demarat procedurile necesare pe lângă Consiliul Judeţean Iaşi pentru certificarea proprietăţii comunei asupra suprafeţei de 7,76 ha.
 
 
Pe fir a intrat şi Romsilva
 
 
Pe de altă parte, „pe fir” a intrat şi Romsilva Iaşi care reclamă proprietatea asupra unei suprafeţe de 6 ha din totalul concesionat. Având în vedere aceste aspecte, Coteanu a ales să investească doar pe 1,5 ha, demarând lucrările în 2009. La scurt timp a şi fost finalizată prima fază a lucrărilor, societatea obţinând autorizarea Parcului Turistic Poiana de la Ministerul Turismului, spune acesta. Atunci, unitatea turistică avea în componenţă o pensiune turistică, un popas de „trei stele”, respectiv un restaurant de „două stele”. Suma investită pentru prima fază a fost de 150.000 euro, ne-a precizat patronul Comur SRL. „Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii au fost angajate şapte persoane din comuna Deleni, iar produse agro-alimentare au fost achiziţionate de la producători locali”, a punctat acesta. La un an distanţă, în august 2010, s-a făcut recepţia lucrărilor, documentul fiind semnat şi insuşit şi de reprezentantul Primăriei Deleni. Nu au trecut decât câteva luni şi, la finele aceluiaşi an, moment la care expira termenul de trei ani acordat concesionarului pentru realizarea lucrărilor ce aveau drept scop includerea obiectivului în circuitul turistic, o comisie numită de Primărie s-a deplasat la faţa locului şi a făcut o constatare a stadiului de realizare a investiţiei. În urma verificărilor, comisia a ajuns la concluzia că scopul pentru care a fost încheiat contractul de concesiune nu a fost atins şi a propus rezilierea contractului, acţiune concretizată de Consiliul Local Deleni.
 
 
Oficialii nu vor să ofere nici un detaliu
 
 

Imediat, Coteanu a acţionat în instanţă iar magistraţii i-au dat dreptate în diferendul cu autorităţile comunale. Ulterior, în anul 2012, sătul de atitudinea Primăriei Deleni, de prezentarea într-un mod defăimator a întregii activităţi realizate de firma sa, antreprenorul se hotărăşte să cedeze Complexul Turistic Poiana către autorităţile din comună, cu condiţia obţinerii unei despăgubiri care să reflecte toate investiţiile realizate şi cheltuielile efectuate pe parcursul derulării contractului. Se dă o hotărâre de CL în acest sens, iar la începutul anului 2013 are loc o evaluare a lucrărilor de investiţie de către un expert. Doar că, spune Coteanu, nu i s-a comunicat niciodată rezultatul evaluării. Deşi i s-a reziliat contractul, edilii i-au propus să funcţioneze în continuare, Primăria neavând fonduri pentru achitarea sumelor de despăgubire. „Primăria Deleni a continuat «războiul» de intimidare şi tracasare, solicitând plata redevenţei, inclusiv pentru perioada de graţie, dar şi pentru anul 2013, deşi Contractul de Concesiune a fost reziliat de unitatea administrativă sus-menţionată, concomitent cu împânzirea zvonului că a preluat deja Parcul”, a menţionat antreprenorul. Primăria a şi emis un titlu executoriu de 105.270 lei drept datorie de redevenţă. Coteanu subliniază că suma cerută de Primărie este calculată „în mod abuziv şi unilateral, fără să ţină cont de prevederile Contractului de concesiune nr. 34/2007 (perioada de graţie până la 31 decembrie 2010) şi de rezilierea contractului pe perioada 17 februarie 2012-28 noiembrie 2013”. Contactaţi de „Ziarul de Iaşi”, oficialii Primăriei nu au dorit să facă comentarii pe marginea celor spuse de patronul Comur SRL. „Datorită faptului că pe rolul Judecătoriei Hîrlău există Dosar înregistrat în care unitatea noastră se află în litigiu cu SC Comur SRL, privind contestarea titlului executoriu pentru plata redevenţei datorate în contractul de concesiune, remitem către dumneavoastră copia contractului sus menţionată fără a face alte precizări”, este răspunsul Primăriei la solicitarea jurnaliştilor, la care am ataşat şi plângerea trimisă cotidianului nostru de Coteanu.

 

 

 

Comentarii