De Business

Punem punctul pe știi

Primăria ar putea deveni proprietară peste o turnătorie, o forjă şi o sculărie

Activele ar putea fi preluate de la Fortus SA în contul datoriilor pe care le are firma către primăria municipiului Iaşi.

miercuri, 15 octombrie 2014, 01:50
3 MIN
 Primăria ar putea deveni proprietară peste o turnătorie, o forjă şi o sculărie

Administratorii judiciari de la Fortus au convocat pentru astăzi, ora 12, o Adunarea a Creditorilor la cererea Primăriei Iaşi, creditor care ar avea de recuperat de la combinat 48,9 milioane lei. Practic, o dată cu această adunare a creditorilor estre realizat primul pas concret prin care Primăria ar putea intra în posesia unor active din combinat în contul datoriilor prin procedura de dare în plată, o idee propusă pentru prima oară de Casa de Insolvenţă Transilvania, fost administrator judiciar al combinatului.

Dacă votul creditorilor va fi unul favorabil, propunerea ar trebui să ajungă şi la judecătorul sindic, deoarece se impune modificarea planului de reorganizare, în care nu se găsesc foarte multe detalii despre această procedură. De fapt, planul propunea un grafic precis prin care activele nefuncţionale ale combinatului să fie valorificate, iar din sumele obţinute să fie plătite salarii şi datoriile, doar că licitaţiile organizate de administratorii judiciari au fost un eşec total.

 
Se cere o altă evaluare
 
În acest caz, Primăria a înaintat mai multe adrese către Fortus în care menţiona că doreşte să intre în posesia unor active pentru stingerea datoriilor şi a apelat la un evaluator care să stabilească o valoare a activelor, terenuri şi clădiri, vizate. Unul din motivele pentru care Primăria a efectuat propria evaluare a fost valoarea mare pe care o aveau activele în urma evaluării realizate în februarie 2013 de expertul Dan Nistor Niţescu, despre care „Ziarul de Iaşi” a scris în dese rânduri. Niţescu a considerat că Fortus valorează 190 milioane de euro, în condiţiile în care alte evaluări anterioare dădeau o valoare şi de 2,5 ori mai mică. Mai mult, evaluarea lui Niţescu este şi o explicaţie plauzibilă a eşecului licitaţiilor, până în prezent preţurile de pornire a licitaţiilor, stabilite prin expertiza acestuia, fiind diminuate cu 45%. „În opinia reprezentanţilor Primăriei Iaşi, s-au constatat diferenţe semnificative, în ceea ce priveşte valoarea determinată în urma Raportului de Evaluare întocmit în cadrul procedurii de către expertul evaluator Niţescu Dan – Nistor în anul 2013 şi care a fost luat în calcul la elaborarea Planului de Reorganizare confirmat irevocabil şi cea rezultată din evaluarea efectuată de expertul evaluator al Primăriei Iaşi în anul 2014, motiv pentru care Primăria Iaşi a solicitat redeschiderea procedurilor de reevaluare a actielor societăţii debitoare şi stoparea procedurilor de valorificare a celor 11 bunuri imobile propuse iniţial spre vânzare”, se arată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă prin care a fost convocată Adunarea Creditorilor. Totodată, este interesantă poziţia Primăriei referitor la cererea unei noi reevaluări, din moment ce face parte din Comitetul Creditorilor din 2009, deci a participat la alegerea lui Niţescu pentru evaluarea combinatului.
 
 
Ce active sunt urmărite
 
 
În şedinţa de astăzi, pe lângă aprobarea demarării procedurilor de reevaluare a combinatului, creditorii vor trebui să voteze „spargerea” blocului de 11 active nefuncţionale cuprinse în anexa 21 din planul de reorganizare, ce urmau să fie vândute în trimestrele I şi II din anul al treilea. Astfel, se va supune votului restrângerea a şase active din cele 11, conform solicitării Primăriei, şi continuarea valorificării celorlalte cinci active, conform strategiei iniţiale votatet de Adunarea Creditorilor în iulie 2014. Astfel, Primăria şi-a exprimat interesul pentru următoarele active: Turnătoria de Fontă, depozitul central, Forja Mijlocie, Depozitul de cianuri, vopsele şi chimicale, UTCU şi Sculărie şi Acoperiri Metalice. Cele cinci active valorează, conform planului de reorganizare, aproximativ 105 milioane lei, însă „valoarea rămasă” din tabel, probabil valoarea din contabilitate, este de circa 35 milioane lei. Totodată, Primăria a menţionat că nu este interesată de echipamente şi utilaje, ci doar de cei 80.800 mp de construcţii şi 173.000 mp de teren.
 

 

 

Comentarii