Advertorial

Prin traininguri şi voluntariat, studenţii Universităţii Tehnice din Iaşi pot deveni liderii de mâine

sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 02:50
5 MIN

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI), studenţii au ocazia să devină mai buni de la an la an atât datorită învăţământului de calitate şi corpului profesionist de cadre didactice, cât şi ocaziilor de training şi voluntariat care le sunt oferite de către cele 13 organizaţii studenţeşti în care aceştia pot activa pe tot parcursul facultăţii.

La nivelul fiecărei asociaţii există câte doi-trei traineri activi care oferă cursuri de training gratuite pentru studenţii din universitate interesaţi de domenii precum public speaking, motivare, leadership, managementul timpului, cultură organizaţională, scriere de proiecte, managementul proiectelor sau reprezentare studenţească. Numai anul acesta universitar, în perioada octombrie – decembrie 2015, au avut loc zece sesiuni de training, cu participarea unui număr de aproximativ 200 de studenţi.

Pe lângă partea tehnică, inginerul trebuie să lucreze cu oamenii, are o echipă în subordine şi are nevoie de astfel de lucruri, de managementul timpului şi al resurselor, trebuie să ştie când a pierdut controlul echipei. Aceste traininguri te pot ajuta inclusiv în viaţa de student, când ai un examen oral ,de exemplu, iar tu ai trac. În cadrul acestui tip de educaţie non-formală înveţi lucruri interesante şi care te pot ajuta”, explică Andrei Gazea, reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie al TUIAŞI.

Printr-o hotărâre din decembrie 2015 a Senatului, a fost modificată Carta Universitară, existând acum posibilitatea ca studenţii să obţină credite pentru activităţile de voluntariat. Astfel, studenţii TUIAŞI care fac voluntariat atât în cadrul ligilor, dar şi la alte organizaţii, precum Crucea Roşie sau ONG-uri de ecologie şi protecţia mediului, pe baza unui contract de voluntariat, pot primi credite suplimentare care vor fi înscrise în suplimentul de diplomă. Decizia vine în sprijinul ideii de voluntariat în rândul tinerilor care urmează cursuri la Universitatea Tehnică.

În cadrul fiecărei organizaţii studenţeşti sunt organizate atât evenimente generale, cum sunt cele sportive, caritabile sau petrecerile, cât şi cele nişate pe specificul facultăţii, cum ar fi Arhi-Brad la Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Iaşi, prin care tinerii crează un brad de Crăciun într-o manieră arhitecturală, Expo&Burn de la Liga Studenţilor de la Mecanică, eveniment dedicat pasionaţilor de tuning şi motorsport sau IT Marathon de la Liga Studenţilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, un concurs-maraton de 12 ore de programare. Pe lângă acestea, studenţii participă şi în proiecte mari, alături de colegi din tot oraşul, precum Marşul Absolvenţilor, FEstudIS, UniFEST sau Gaudeamus.

Din experienţa mea, am şase ani de voluntariat, în momentul în care te implici, în momentul în care înţelegi cam cum se construieşte un proiect de la un capăt la altul, înveţi să lucrezi în echipă, la un moment dat ajungi să coordonezi un proiect şi atunci intervine responsabilitatea, preiei o funcţie de conducere în organizaţie, deja răspunzi de bunăstarea a câteva zeci de voluntari, lucrurilea astea te formează. Cei pe care îi cunosc şi fac voluntariat sunt mult mai descurcăreţi”, spune Andrei, argumentând că în urma acestor activităţi se formează lideri, oameni pregătiţi să lucreze în echipă şi capabili să gestioneze probleme. „Înveţi gratis nişte lucruri. Când deja ai ajuns într-o companie şi dai greş, plăteşti. Aici nu plăteşti”, completează reprezentatul studenţilor în Senat.

Tinerii de la TUIAŞI se pot înscrie şi în Board of European Students of Technology (BEST), organizaţie studenţească internaţională prezentă în 33 de ţări şi 96 de universităţi tehnice din lume, care pune accentul pe gândirea multilaterală, interesul pentru cultură şi dezvoltare personală, ale cărei întâlniri bianuale aduc împreună peste 300 de oameni.

Prin traininguri, voluntarii învaţă lucruri noi, care îi dezvoltă din punct de vedere personal şi profesional. Coordonatorii şi conducerea organizaţiei se schimbă în fiecare an, pentru a oferi tuturor şansa de a experimenta şi a evolua în cadrul colectivului. „BEST este locul în care am învăţat, am greşit, am învăţat din nou, am fost membru al unei echipe, dar am şi coordonat. A fost ca un parc de aventuri. Am avut provocări, riscuri, planuri, prieteni şi oportunităţi pentru a face o tonă de lucruri”, povesteşte Corina, alumnă BEST Iaşi.

Membrii BEST Iaşi fac voluntariat organizând evenimente precum BEST Training Weekend (eveniment educaţional de traininguri, în care tinerii pot participa la sesiuni de training în domeniul soft skills – comnicare, leadership etc -, dar şi la workshopuri tehnice).

Pentru membri se organizează la nivel internaţional, anual, şapte evenimente de training pe parcursul a şapte zile, fiecare având minim 19 sesiuni de training, pe domenii precum: marketing, resurse umane, leadership, design grafic, vânzări şi crearea de noi generaţii de traineri acreditaţi BEST.

Pe plan local şi regional, BEST organizează sesiuni de training susţinute de traineri specializaţi sau de companii de training, unde membrii dobândesc cunoştinţe privind managementul proiectelor, lucru în echipă, leadership, managementul timpului, feedback, comunicare, networking, managementul informaţiei.

Astfel, la finalizarea studiilor, studenţii TUIAŞI sunt nu doar ingineri profesionişti, dar au şi competenţele necesare pentru a fi liderii de mâine ai marilor firme şi companii locale, naţionale şi internaţionale.

Comentarii