Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Profesorul Paul Michelson şi istoria SRS

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Nu e mult de când, în Aula Academiei Române - Filiala Iaşi, a vorbit istoricul american Paul Michelson, ca invitat al Institutului de Istorie “A.D. Xenopol”, al cărui membru de onoare este, despre activităţile Societăţii de Studii Româneşti (Society for Romanian Studies: SRS) de-a lungul evoluţiei acesteia, de peste patru decenii, ca şi despre perspectivele ei de viitor. 

Prezentat asistenţei de către colegii săi ieşeni, profesorii universitari Gheorghe Cliveti, Directorul Institutului “A.D. Xenopol”, şi Acad. Alexandru Zub, oaspetele ne-a vorbit relaxat, ba şi cu umor, dar nici o clipă fără miez, despre componenţa şi conducerea SRS în creşterea şi reconfigurările lor, de la începuturi şi “tranziţia” ce le-a urmat acestora, apoi urmând “treptele” în timp ale “generaţiilor”, până la etapa “la zi”, a prezentului (2013-2015), cu fireasca deschidere spre aşteptările şi intenţiile modelatoare de viitor. N-a fost o expunere seacă şi aridă, ci una care a conjugat, fericit şi cu naturaleţe, date şi informaţii precise, pe deplin fiabile, cu comentarii mai analitice şi de evaluare comparativă, ca şi cu unele detalii de culoare şi atmosferă, schiţe portretistice, totul în nota simpatică şi cu atât mai credibilă a unei persoane direct implicată - şi de mult timp, cu consecvenţă şi fidelitate - în istoria aşadar “pe trăite” a SRS, ideală conjugare a rolurilor de “actor” şi totodată “martor”, reunite în “naratorul” şi istoricul SRS de acum.

Câte amintiri nu ne-au trezit, rostite de invitat într-o foarte bună română, cuvintele pomenitului povestitor! James (Jim) Augerot şi Michael Impey, dintre primii bursieri Fulbright/ IREX în România, deveniţi iniţiatori şi adevăraţi “stâlpi” ai SRS de atunci încoace, Rodica Boţoman, de la Ohio State University (OSU), “gazda” (host) a Conferinţei anuale SRS din 1984, la care am participat alături de mulţi alţi ieşeni, istorici şi filologi, ca şi de, mai larg, grantees Fulbright şi IREX din întreaga Românie... Cum se întâmplase, de altfel, şi cu an mai devreme (decembrie 1983), când meeting-ul SRS fusese asociat cu Congresul MLA (Modern Languages Association) pe întreaga Americă de Nord, de la New York, cu foarte mulţi participanţi de seamă, nume grele în domeniu (Michael Riffaterre, de pildă), şi avându-l ca, într-adevăr, special guest, pe marele Borges, într-o imensă sală pentru congrese, plină ochi, dintr-un hotel-zgârie nori din Manhattan. Profesori americani, inclusiv romanian-born, ca Radu Florescu, Carlton, Kristof, Fischer, Sugar, Gail Kligman, Ursul şi atâţia alţii. Congresele SRS, începând cu cel de la Paris/ Sorbona, apoi la Amsterdam, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Suceava, Constanţa, ca, la data întâlnirii aici, să ne fi aflat în pragul Congresului de la Bucureşti (iulie, 2015), şirul Congreselor antrenând colaborări internaţionale fructuoase, reflectate în sumarele volumelor gen Acta, competenţe şi energii, de la veterani ca Sorin Alexandrescu, Catherine Durandin, Ecaterina Bodea, Alexandru Zub şi până la cercetători şi universitari tineri, ca, de pildă sibianul Andrei Terian.

În fine, nici expunerea de bază, cum am spus, nu fusese “olimpiană”, nici glacială, dialogul cu asistenţa, care i-a urmat, cu atât mai puţin. În SUA, în mari universităţi americane, există un interes real pentru limba română, istoria şi cultura noastră: şi nu al oricui, ci al unor distinşi universitari, formatori ai unor tineri românişti la rându-le. Temelii şi perspective ferme de ridicare pe trepte şi mai înalte, cu rezultate şi rod şi mai substanţiale în viitor, în climatul de libertate (şi în România), de cooperare, colaborare şi dialog al culturilor, la care SRS şi oamenii săi au o contribuţie cu adevărat remarcabilă, demnă de cele mai îndreptăţile laude şi aşteptări.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al.  I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri