Protest inedit: oamenii vor pasarele peste drumul european, la Valea Lupului

marți, 30 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Protest inedit: oamenii vor pasarele peste drumul european, la Valea Lupului

Locuitorii din Valea Lupului vor să protesteze astăzi la Popas Păcurari. Scopul manifestării este de a determina autorităţile să amenajeze pasarele pentru ca pietonii să traverseze în condiţii de siguranţă drumul european.

 În zonă au loc frecvent accidente rutiere, inclusiv ieri fiind rănită o persoană care se angajase în traversarea străzii. Cetăţenii din comuna învecinată Iaşului s-au mobilizat pe Facebook. „Vrem să sensibilizăm forurile abilitate să construiască pasarele în Valea Lupului. Costul este între 60.000 şi 100.000 euro pentru una. Oare o victimă nu merită mai mult decât atât?“, se arată în descrierea evenimentului de pe reţeaua socială Facebook. Până ieri după-amiază, circa 60 de persoane îşi manifestaseră intenţia să participe ori şi-au arătat interesul faţă de protest. Evenimentul ar urma să aibă loc în seara asta, în intervalul orar 19.00 – 20.00.  

„Fără trecere, fără semafor cum să traversezi în condiţiile în care este şi o zonă de viteză? Primăria Valea Lupului şi Primăria Iaşi au alte interese în afară de siguranţa locuitorilor săi!“, a scris unul dintre cetăţenii nemulţumiţi de lipsa de reacţie a autorităţilor. Contactat telefonic, primarul din Va­lea Lupului, Dumitru Mihăiluc, a declarat că dis­cuţiile pentru amenajarea unor treceri de pietoni trenează de mai bine de trei ani. „Iniţial, în urma discuţiilor, trecerea de la intersecţia cu Petru Culianu trebuia făcută de municipiul Iaşi. Acum, noi avem depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru amenajarea a patru pasarele: la Culianu, la Troiţa – zona str. Lacului, 1  De­cembrie şi Antiobiotice“, a declarat Mihăiluc. Edilul a adăugat că proiectul a fost depus în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi are o valoare totală de 2,7 milioane lei. În ceea ce priveşte municipiul Iaşi, despre care Mihăiluc spune că Primăria şi-a asumat  o trecere  semaforizată la Popas Păcurari, deocamdată municipalitatea nu a început un demers concret în acest sens. Dar, atât în 2015, cât şi în 2016, în bugetul Iaşului a fost cuprinsă suma de 100.000 lei pentru „amenajare trecere de pietoni pe DN 28 la intersecţia cu str. Petre Culianu“. Contactat în cursul zilei de ieri, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga, nu a putut oferi un răspuns concret cu privire la motivele pentru care s-a întârziat cu acest proiect deşi banii au existat în buget. În schimb, acesta a precizat că trecerea de pietoni ar urma să se facă în acest an. 

Comentarii