Raed Arafat a ţinut weekendul acesta primele ore la UMF Iaşi

miercuri, 03 decembrie 2014, 02:57
2 MIN
 Raed Arafat a ţinut weekendul acesta primele ore la UMF Iaşi

Până anul acesta, Raed Arafat a fost angajat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, pe postul de şef de lucrări, de unde însă a fost eliberat de pe post fiindcă nu avea doctoratul dat.

Raed Arafat a ţinut în acest weekend primul curs la Iaşi, el fiind de la începutul anului universitar 2014-2015 profesor asociat invitat al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. La primul său curs au participat aproximativ 120 de rezidenţi, el ţinând special ore cu aceştia despre medicina de urgenţă, existând şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizate la finalul acesteia.

„Europa trebuie să dezvolte două specializări, medicina de ur­genţă şi geriatria. De altfel, prima, în SUA, este foarte competitivă, fiind depăşită doar de neurochirurgie, fiindcă un medic de urgenţă nu trebuie să fie mereu prezent, nu trebuie confundat cu cel de pe ambulanţă şi nici nu internează pacienţi, nu poate fi comparat cu un chirurg sau cu un anestezist“, a precizat acesta în faţa studenţilor.

Conducerea UMF Iaşi explică faptul că situaţia celui care a fondat SMURD-ul în România a fost una specială. El a predat până anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, pe postul de şef de lucrări, de unde însă a fost eliberat de pe post fiindcă nu avea doctoratul dat. Legea Educaţiei Na­ţionale, în momentul adoptării, pre­vedea că persoanele care ocupau funcţii didactice fără să aibă doctora­tul dat aveau la dispoziţie cinci ani să capete calitatea de doctorand şi să fina­lizeze doctoratul. Or, din 2011 şi până astăzi, Raed Arafat nu a încercat să acceseze cel de-al treilea ciclu Bologna, doctoratul.

UMF Iaşi în schimb l-a angajat ca profesor asociat invitat, acesta având aceleaşi drepturi şi responsabilităţi ca orice profesor universitar doctor din universitate, conform normelor didactice şi statului de funcţii. „Noi l-am luat ca profesor pentru că în Legea Educaţiei este un capitol în care se spune că personalităţi marcante din domeniu pot să fie angajate de către Senat pe ce titulatură didactică hotă­răşte acesta, fără să aibă doctoratul dat. Noi am făcut propunerea ime­diat, Senatul a a­probat, Raed a acceptat, iar sâm­băta aceasta a avut primul curs. I-am făcut o singură observaţie, în glumă desigur, cursul în loc să ţină două ore a ţinut trei şi ceva, fiindcă s-a încheiat cu o sesiu­ne de în­tre­bări“, a declarat prof.dr. Vasile Astă­răstoae, rectorul UMF Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii