Războiul vostru

sâmbătă, 26 iulie 2014, 01:50
3 MIN
 Războiul vostru
Criza din Ucraina ar fi putut fi evitată sau cel puţin ar fi avut o evoluţie controlabilă, dacă Bruxelles-ul ar fi plătit la un moment dat 20 de miliarde de euro. O sumă imensă? Depinde cu ce o pui în balanţă.

Scrisoarea deschisă adresată lui Putin de olandezul care şi-a pierdut fiica în urma doborârii avionului malaysian a emoţionat o lume întreagă. Durerea şi revolta părintelui care a rămas fără unicul copil nu trebuie comentată, ci tratată cu decenţă şi empatie. Şi totuşi… Există în această epistolă o frază care explică în bună măsură motivele pentru care s-a ajuns la această nenorocire: "Sper că sunteţi mândri că aţi inclus-o şi pe ea în războiul vostru". "Războiul vostru"… Aceasta perspectivă, împărtăşită nu doar de tatăl îndurerat, ci de majoritatea olandezilor şi, mai departe, de întreaga Europă Occidentală prin liderii ei fixează intriga întregii tragedii. Să ne amintim cum a început "războiul lor". La sfârşitul anului trecut, fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a condiţionat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană de un sprijin financiar de 20 de miliarde de euro asumat de Bruxelles. Cu puţin timp în urmă, Moscova promisese Kievului 15 miliarde de dolari şi o reducere importantă la preţul gazelor. Care a fost reacţia "strategică" a liderilor de la Bruxelles? "Asta nu e o licitaţie, bye,bye!". Să precizăm că, la momentul respectiv, Ianukovici şi Putin erau departe de o relaţie cordială, iar Kievul cocheta sincer cu perspectiva apropierii de UE. Atitudinea "pragmatică" a liderilor europeni a fost cea care l-a paraşutat definitiv în curtea Kremlinului pe şeful statului ucrainean. Ce a urmat ştim cu toţii. Milioane de ucraineni au ieşit în stradă pentru a-şi mărturisi ataşamentul faţă de valorile europene. Câteva sute dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă. După schimbarea lui Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea, sub privirile tâmpe ale liderilor occidentali. Când Merkel şi compania încă se scărpinau în cap, rusofonii, sprijiniţi de Kremlin, au pornit insurgenţa în estul Ucrainei. Când citiţi aceste rânduri, acolo încă mor oameni. În "războiul lor" nu există weekend.

Criza din Ucraina ar fi putut fi evitată sau cel puţin ar fi avut o evoluţie controlabilă, dacă Bruxelles-ul ar fi plătit la un moment dat 20 de miliarde de euro. O sumă imensă? Depinde cu ce o pui în balanţă. 20 de miliarde de euro înseamnă 0,14% din veniturile generate anual de statele membre UE. Grosso modo, fiecare dintre noi ar fi trebuit să plătească 0,14% din veniturile realizate în acest an pentru ca "războiul lor" să nu fi avut loc. Aţi fi dat aceşti bani?

Culmea e că de această dată, România şi majoritatea statelor din blocul estic (cu semne de întrebare la Bulgaria şi Ungaria) nu au motive să-şi toarne cenuşă în cap. Mai familiare cu tradiţiile ruseşti, au înţeles că în Ucraina se desfăşoară şi un război al lor. Olandezii, sau măcar o parte dintre ei, şi-au dat seama abia săptămâna trecută. Nemţii nu sunt foarte convinşi, francezii vând nave de război Moscovei, iar britanicii ameninţă să radă Rusia de pe faţa pământului după ce toţi oligarhii se vor muta în siguranţă la Londra. Între timp, Rusia face din nou presiuni asupra Kievului (unde guvernul pro-occidental a demisionat) să nu ratifice acordul de asociere cu UE. Participăm la licitaţie? Sau îi lăsam să se descurce cu "războiul lor" şi ne pregătim lacrimile pentru viitoarea tragedie?

 

Comentarii