Record de concurenţă! 700 de candidaţi la Şcoala Sanitară au aflat azi rezultatele

marți, 04 august 2015, 15:38
3 MIN
 Record de concurenţă! 700 de candidaţi la Şcoala Sanitară au aflat azi rezultatele

Candidaţii înscrişi la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat „Ghica Vodă“ din Iaşi se aşteaptă la note mari, mai ales că subiectele au fost accesibile.

Peste 700 de absolvenţi de studii preuniversitare, şi nu numai, au susţinut ieri examenul de admitere la cursurile specializării de asistent medical generalist. Cu o concurenţă record în acest an de şapte candidaţi pe un loc bugetat, tinerii care doresc o carieră în domeniul sanitar spun că subiectele din acest an au fost mai uşoare faţă de 2014. Ei au trebuit să răspundă la 100 de întrebări de tip grilă din fiziologia şi anatomia umană.

VEDEŢI REZULTATELE AICI

„Sper să iau un şapte sau opt, după cum am făcut. La câteva întrebări nu am ştiut exact, dar m-am descurcat. Eu am văzut şi subiectele de anul trecut, iar acum a fost mai uşor. Oricine învăţa măcar cât de cât putea să ia un cinci“, a povestit pentru reporterii „Ziarului de Iaşi“ Marius, absolvent de liceu. Tânărul a ales să urmeze o şcoală postliceală sanitară, pentru că, spune el, îi aduce mai multe beneficii. „Ştii că ai un loc de muncă destul de stabil şi că eşti plătit“, a adăugat băiatul.

Dacă Marius e încrezător în ceea ce a făcut, de partea cealaltă, Maria stă cu emoţii să vadă dacă va prinde un loc la asistent medical generalist. „Au fost câteva întrebări mai grele, care mi-au pus probleme, dar voi vedea. Am învăţat, dar nu atât cât mi-aş fi dorit. Sper să prind un loc la cu taxă măcar. Eu m-am mai înscris şi la balneofiziokinetoterapie, dar vom vedea“, a spus tânăra. Taxa de şcolarizare anuală la „Ghica Vodă“ este de 2.300 de lei.

112 locuri finanţate de la buget

Cei care au susţinut ieri examenul de admitere au aflat rezultatele astăzi, în jurul orei 14. Reprezentanţii unităţii de învăţământ sperau ca notele să fie mai bune decât anul trecut, când cei mai mulţi nu au obţinut nici nota cinci. „Din punctul nostru de vedere a fost un examen normal, cu o concurenţă de şapte pe un loc bugetat, unde avem 112 locuri finanţate. Din cei 759 de candidaţi înscrişi am avut şi câţiva absenţi, respectiv 56, care nu s-au mai prezentat astăzi (ieri – n.r.), probabil s-au răzgândit. Noi acum ne aşteptăm să fie note mai mari, dar o să vedem după ce vom termina de corectat lucrările“, a precizat Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat „Ghica Vodă“ Iaşi.

Chiar dacă adresabilitatea este mare, numărul tinerilor care aleg să profeseze mai departe în sistemul sanitar românesc este mic. Peste jumătate din absolvenţii Şcolii „Ghica Vodă“ aleg să profeseze în afara ţării la terminarea studiilor. Conform datelor furnizate de Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi“, până acum, în 2015, au fost eliberate 249 de adeverinţe de malpraxis, cu o medie aproximativă de 40 pe lună. Peste 60% din totalul adeverinţelor au fost eliberate pentru plecarea la muncă în Marea Britanie.

Comentarii