RECORD NEGATIV Frica de durere împinge tot mai multe mămici să nască prin cezariană.

luni, 08 februarie 2016, 02:55
3 MIN
 RECORD NEGATIV Frica de durere împinge tot mai multe mămici să nască prin cezariană.

La Maternitatea "Elena Doamna", de exemplu, s-a ajuns la un procent din total naşteri cât cel înregistrat în "campioana" Europei în acest top negativ: Cipru. Care sunt explicaţiile medicilor pentru aceste creşteri îngrijorătoare 

Numărul naşterilor prin cezariană a crescut atât la nivel naţional, cât şi în Iaşi. La nivel naţional, în 2008 doar 23,6% dintre femei năşteau prin cezariană. Procentajul acestora a crescut în ultimii ani cu 13,3%, ajungând în 2015 la 36,9%. Creşterea se datorează faptului că multe dintre gravide preferă intervenţia chirurgicală în locul naşterii naturale, în ciuda faptului că medicii nu recomandă acest lucru. Şi în Iaşi a crescut numărul de gravide care preferă să nască prin cezariană.

La Maternitatea„Elena Doamna” s-au înregistrat anul trecut 972 naşteri, din care 500, adică 52%, au fost cezariene. Sunt  mai multe motive pentru care cererile de cezariene sunt crescute. Sunt cezarienele cu indicaţie clară pentru mamele care se duc la serviciu până în ultima lună de sarcină, şi au o viaţă mult mai activă. Cezarienele care au mai puţină recomandare medicală sunt mai degrabă un conses între medic şi mamă. Nu ai ce să le faci mamelor care vor să nască prin cezariană, fără a avea indicaţii de la medici, a precizat dr. Cristina Dobre, managerul maternităţii.

Medicii susţin că printre cauzele pentru care femeile se feresc de naşterea naturală se numără frica de durere din timpul travaliului. De asemenea, viaţa agitată şi nesănătoasă pe care o duc gravidele este un alt motiv pentru care ieşencele preferă cezariana. Mamele nu sunt suficient informate, le e frică să nască natural, le e frică de ceva nou. Avem şi un program pe care l-am început anul trecut, în care se foloseşte gaz ilariant pentru anestezie. Eu recomand mai multă informare, iar în acest sens noi pregătim un program de informare a viitoarelor mămici”, a menţionat dr. Cristina Dobre. Gazul ilariant este un produs medical care ajută la reducerea durerilor provocate de naşterea naturală. Este un gaz format 50% din oxigen medical şi 50% din protoxid de azot medical.

Medicii recomandă naşterea naturală atât pentru sănătatea mamei, cât şi a copilului. Refacerea după naşterea normală este mai rapidă, şi nu lasă cicatrici vizibile. Ele pot fi externate mai rapid din spital decât cele care nasc prin cezariană. Copiii celor care recurg de bunăvoie la operaţie chirurgicală pot dezvolta sindromul detresei respiratorii, un sindrom care se caracterizează prin niveluri scăzute de oxigen în sânge.

Cu procentul de 36,9% de cezariene din numărul total de naşteri, România se situează pe locul trei în Europa, după Italia (38% ) şi după prima clasată, Cipru, cu 52,2%. Naşterea prin cezariană atinge sau depăşeşte procentul de 30% şi în Germania, Luxemburg, Malta, Polonia sau Elveţia. La polul opus, cu cele mai puţine naşteri prin cezariană, se situează Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia. Media europeană este de 25% cezariene din totalul naşterilor.

Comentarii