Reportaj la ieşirea de la bac: Elev: A picat Ioan! Mama: „Ion” sau Ioan Slavici?

marți, 27 iunie 2017, 01:50
3 MIN

Aproape 5.000 de absolvenţi de liceu din Iaşi au trecut ieri prin emoţiile examenului, alături de mii de părinţi ce aşteptau afară.

Aproape 5.000 de elevi ieşeni au susţinut ieri examenul de bacalaureat la Română, părinţii acestora resimţind şi ei emoţiile copiilor lor, aşteptând lângă poartă orice semn din şcoală şi încercând să afle care au fost subiectele de examen şi cât de dificil de rezolvat sunt acestea. La Colegiul "Emil Racoviţă”, elevii erau încrezători, chiar şi cei care au ieşit din sală doar după o oră şi jumătate, acesta fiind timpul minim pe care elevii au trebuit să-l petreacă la examenul scris. Ionuţ a ieşit după aproape două ore, şi nu pare să-şi mai amintească exact ce anume a trebuit să scrie.

„Mi-a picat Ioan”, spune el cu jumătate de voce, iar o mamă îl întreabă dacă Ioan Slavici. „Nu, romanul Ioan”, iar părintele nu ştie dacă să râdă sau să plângă, mai ales că cerinţa a fost să contureze un personaj din opera lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu. Au fost însă elevi care au ieşit fericiţi, iar „Moara cu noroc” a lui Slavici chiar a reprezentat un noroc pentru aceştia. „Chiar aseară am citit Moara cu noroc, iar azi asta mi-a picat”, spune un băiat. Speră să ia peste 8, iar pe viitor să intre la Drept. Cei de la profil uman au arătat că proba la Limba română i-a prins pregătiţi. Elevii descriau subiectele şi chiar comparau modul în care au abordat un subiect sau altul. Pentru ei, romanul „Moromeţii” nu a reprezentat o problemă, iar subiectul cerut, acela de a prezenta relaţia dintre două personaje, li s-a părut un subiect accesibil. Unii elevi au întâmpinat însă probleme la punctul II, mai ales cei de la uman. Astfel, dacă cei de la real au scăpat mai uşor, cu realizarea unui text despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă, colegii lor de la profilele umane au trebuit să realizeze un eseu despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică, subiect care le-a dat de furcă unora. „Am scris la punctul al II-lea, însă aici interpretarea este oarecum subiectivă. Sper însă să iau notă mare. Aştept rezultatele, şi în funcţie de acestea îmi voi alege ce facultate voi urma”, spune cu încredere o elevă.

Probele nu au fost însă fără incidente, iar la Colegiul Naţional o mamă a tras o sperietură zdravănă când băiatul ei nu mai ieşea de la examen. Acesta a avut probleme cu foaia de examen, profesorii realizând aproape de terminarea celor trei ore de examinare că există o problemă. Elevul a fost nevoit să transcrie totul în aproximativ jumătate de oră, în prezenţa profesorilor şi a doi colegi care au fost opriţi ca martori. Reprezentanţii ISJ subliniază însă că probleme de acest gen pot apărea, şi îi sfătuiesc pe părinţi şi pe elevi să nu se panicheze. 
 
 

 

Comentarii