Rezultate peste aşteptări la admitere, înainte de încheierea procesului

vineri, 21 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Rezultate peste aşteptări la admitere, înainte de încheierea procesului

Oficialităţile universităţilor de stat din Iaşi au anunţat că admiterea de anul acesta a depăşit cifrele din anii anteriori cu o zi înainte de a se finaliza complet. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-au depus aproape 8.400 de dosare cu o zi înainte de finalizarea procedurii de admitere, cu peste 1.000 de dosare depuse doar în cursul zilei de ieri.

La facultăţile cele mai căutate în anii anteriori sunt şi cele mai multe dosare depuse – 1.246 la Psihologie, 1.108 la Litere, 649 la Informatică, 863 la Filosofie, 2041 la FEAA şi 658 la Drept. În acelaşi timp, la master au fost depuse 1.883 de dosare în total până acum. În acest moment, la Cuza sunt mai multe dosare depuse decât în 2016 cu o zi înainte de finalizarea procesului de ad­mitere. În ceea ce priveşte Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, în cursul zilei de ieri s-a depăşit oficial numărul de 1.000 dosare depuse, fiind consemnte, la finele zilei, 1007, în cursul zilei de joi fiind depuse în total 103 dosare, cele mai multe la Facultatea de Agricultură – 355. Şi la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi s-a depăşit targetul anunţat de către rector, care şi-a dorit să crească concurenţa de 2,3-2,4 de anul trecut. Astfel, după ziua de ieri, sunt 1.745 de dosare depuse în întreaga universitate pe 694 de locuri bugetate, ceea ce ar rezulta o concurenţă de peste 2,5 pe loc bugetat, iar la Medicină Generală, referinţa rectorului când a făcut declaraţiile respective, concurenţa este momentan de 2,75 candidaţi pe un loc, în condiţiile în care, spre deosebire de UAIC şi USAMV, care încheie admiterea vineri, 21 iulie, la UMF, candidaţii se pot înscrie până duminică, 23 iulie. (Cătălin HOPULELE)

La Facultatea de Automatică şi Calculatoare s-au ocupat toate locurile

Rezultatele preliminarii la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) au fost făcute publice, ocupându-se în acest moment toate cele 136 de locuri la buget, 47 la taxă, 6 pentru cei din Republica Moldova şi locul pentru românii de pretutindeni de la Calculatoare şi Tehnologia informaţiei, dar şi cele 126 de locuri la buget, 20 la taxă şi 4 pentru candidaţii din Republica Moldova de la Automatică şi informatică aplicată.

Trei dintre candidaţii de la Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei au fost admişi automat, fără a mai susţine examenul de admitere, aceştia fiind olimpici. În cazul celor care au susţinut examenul, mediile de admitere pentru locurile la buget au început de la 9,95, nota de la examenul susţinut la Universitatea Tehnică constând 80% din notă, iar 20% media de la examenul de bacalaureat. Surprinzător, primul pe lista celor de la taxă se află un student cu media 10. În cazul ultimelor medii, la buget ultima medie de admitere a fost 7,69, la taxă aceasta fiind 7,12. La Ingineria Sistemelor, prima medie de admitere la buget este de 9,18, iar ultima 6,83, la taxă, mediile începând de la 8,51, media cea mai mică fiind de 6,80, ultimul clasat având nota de la examenul de admitere 6,26.

Pe listele cu „rezerve“ pentru cele două specializări se află 354 de candidaţi, 18 candidaţi nu s-au prezentat la examenul de admitere, dar sunt trecuţi pe lista cu rezerve, iar 28 de candidaţi au fost respinşi, 8 fiind absenţi, iar celalţi având media de admitere 4. Rezultatele la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“, cealaltă facultate de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) la care s-a susţinut examen de admitere, urmează să fie afişate pe 24 iulie. Ieri, la TUIAŞI au fost depuse 128 de dosare pentru locurile la buget şi 4 pentru cele la taxă, cele mai multe dosare fiind depuse la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, 34 pentru locurile la buget şi un dosar la taxă. Astfel, până în acest moment sunt depuse 2.249 de dosare pentru locurile la buget şi 63 pentru cele la taxă. (Andrei MIHAI)

Comentarii