De Business

Punem punctul pe știi

LABORATORUL DE IDEI

Rolul regional in IT & Outsourcing al IASULUI

sâmbătă, 12 septembrie 2015, 01:50
2 MIN
 Rolul regional in IT & Outsourcing al IASULUI
Oraşul IAŞI trebuie să-şi asume un rol regional relevant atât pe plan educaţional universitar cât mai ales pe planul atractivităţii talentelor pentru piaţa industriei de IT&Outsourcing. Nu trebuie să inventăm nimic, trebuie doar să rafinăm metodele folosite de alţii înainte.

De exemplu, conform unui studiu realizat de HAYS, în 10 ani (între 2005-2015), oraşul Cracovia (Polonia)  a crescut numărul de angajaţi din industria IT&Outsourcing de la 5.000 în anul 2005 la un estimat de 38.000 angajaţi în prezent. Dintre aceştia, doar 65% sunt din Cracovia, restul  sunt atraşi din alte oraşe poloneze (21%) şi din alte ţări (14% – adică aprox. 5.000). De unde au atras aceste talente?

•din oraşele din proximitate (<150 km) – ex. Katowice, Kielce
•din alte orase poloneze mari: Varsovia, Wroclaw, Poznan
•din ţările vecine: Ucraina, Slovacia, Ungaria, România
•din alte ţări: UK, Italia, Serbia, Israel, Coreea de Sud
 Cum ar arată acest tablou de atracţie pentru IAŞI?
•din oraşele din proximitate (<150 km) – Suceava, Băcau, Piatra-Neamţ, Botoşani, Vaslui
•din alte oraşe universitare mari din România: Galaţi, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Bucureşti
•din ţările vecine: Ucraina (Cernăuţi, Odessa, Lyov), R.Moldova (Chişinău, Balţi), Ungaria, Serbia, Bulgaria
•din alte ţări: UK, Olanda, Belgia, Franţa, Israel, Coreea de Sud
 
 Principalele motive de relocare în Cracovia au fost un mediu cosmopolit, mai multe opţiuni de angajare, posibilitatea de a te descurca în limba engleză, siguranţa, spiritual oraşului. Deci nu e rocket-science, putem atrage şi noi performanţa şi talentul în IAŞI. Doar că trebuie să ducem la un alt nivel ceea ce facem deja în prezent (ex. vizite în liceele din regiune, târguri de joburi în principalele oraşe, conferinţe de mai mare anvergură) şi să ne uităm şi la oraşe ceva mai îndepărtate decât regiunea de NE a României. Una din aceste iniţiative este Misiunea Economică Afaceri.ro de la Cernauţi din 17-18 septembrie care are două puternice componente IT şi educaţionale:
 
•Cooperare România-Ucraina în domeniul IT&C (Piaţa muncii în domeniul IT, Curicula programelor de studiu IT la Universităţile regionale, Trendurile pieţei în IT, Externalizare şi branduri locale, Lecţii învăţate)
•Cooperare universitară Cernăuţi-Iaşi
 
Din delegaţia ce se va deplasa la Cernăuti fac parte mai mulţi manageri şi antreprenori din domeniul IT, membri ai principalelor Clustere, mediul universitar, instituţii publice (Camera Deputaţilor, Primărie). Agenda detaliată şi posibilităţile de inscriere se găsesc aici: http://www.afaceri.ro/misiunea-economica-afaceri-ro-cernauti-2015/

 

 

Comentarii