Românii, faţă-n faţă cu finalul verii

luni, 29 august 2016, 09:15
4 MIN

* Azi, mâine şi poimâine, atât a mai rămas din vara asta calendaristică: joi începe toamna, anotimpul recoltelor din supermagazine, al murăturilor de pe rafturi, al vinului din import, al clopoţelului care cheamă elevii la şcoală şi al aglomeraţiei pe şosele, unde cei care se întorc din concedii circulă bară la bară după ce au bătut terasele bere la bere. Despre cum au înţeles unii români să profite de finalul verii, în următorul grupaj de ştiri:

* Mai multe autoturisme Porsche, Bentley, Rolls, Lamborghini, Ferrari, Mercedes şi BMW aflate pe o autostradă din Dobrogea, la întoarcerea de pe litoral, au fost depăşite în viteză pe ambele părţi întâi de nişte câini, apoi de câţiva nuntaşi, care cărau în braţe ori în cârcă damigene, apoi de o babă cocoşată, cu un cărucior de butelii, apoi de un moş cu trei nepoţei şi o raţă legată cu aţă, apoi de un invalid în cârje, de trei veterani de război şi mai multe persoane cu copii în braţe, apoi de un melc, care a trecut pe lângă ele ca o nălucă, sfârâindu-i piciorul.

* Cinci tineri rebeli aflaţi cu cortul la Vama Veche încă de prin iunie îşi pregăteau bagajele de plecare pe motiv că se termină atât vara, cât şi banii. În timp ce căuta cozi de hamsii părăsite pe mesele unei terase, unul dintre ei a găsit pe jos, udată de bere şi călcată în picioare, o bancnotă de 10 de lei, a chiuit de bucurie, apoi a fugit s-o arate amicilor. Aceştia şi-au desfăcut bagajele şi au montat cortul la loc, fericiţi că mai au bani pentru încă măcar o lună de stat la mare.

* Dându-şi seama dintr-o dată că mai are doar patru zile din concediul pe litoral şi trebuie să se întoarcă la muncă, domnul Eugen Caraoche a intrat în panică şi s-a jurat să profite din plin. Întâi a profitat de tratamentul cu nămol: s-a uns cu atât de mult, încât, când s-a uscat, a rămas ţeapăn ca o statuie; doi copii au tras în el cu praştia şi i-au spart crusta întărită. După aia, a profitat de mare: a stat în apă toată ziua, ieşind doar până la WC-ul aflat la 500 de metri depărtare. Seara avea pielea atât de zbârcită, încât recepţionerul nu l-a primit în hotel, zicând că nu seamănă cu poza din buletin. În fine, a stat la plajă non-stop, s-a ars pe tot corpul şi i s-au dus câteva straturi de piele, însumând zece kilograme.

* Şi copilul Neluţu a profitat de ultimele zile de vară, ca pentru a uita că în curând va începe şcoala: a cules scoici, a mâncat din nămolul părinţilor şi a săpat în nisip o groapă mare, convins că va găsi o comoară a piraţilor. Seara, groapa era mare; lângă ea se vedea o movilă de nisip la fel de mare, dar nu se mai vedea mătuşa Georgeta, care venise cu ei la plajă şi adormise pe cearşaf, lângă groapă – adică i se mai vedeau doar picioarele, ieşind de sub movilă. Până dimineaţa mătuşa a fost scoasă cu ajutorul câtorva turişti de bine şi redată familiei.

* Şi românii aflaţi la munte au profitat de ultimele zile de vară: de exemplu, Anton Gărgăriţă, care s-a întins pe o pătură în pădure să inspire aer curat şi să privească hârjoana veveriţelor jucăuşe. Din păcate, o alunecare de teren a făcut ca pădurea (cu tot cu Anton) şi cabana (cu tot cu turiştii din ea) să ajungă în jumătate de oră la şes, într-o zonă cu aer puturos, de la un combinat chimic, fără veveriţe care se hârjoneau, doar cu şobolani care se băteau pe gunoaie. Anton a fost mulţumit şi s-a bucurat că a scăpat de circulat bară la bară pe drumul de întoarcere, până când a realizat că parcarea cabanei (cu tot cu maşina lui) a rămas sus, în vârf de munte. Cât a stat şi s-a gândit, cineva i-a furat pătura.

Comentarii