De Business

Punem punctul pe știi

Salariaţii de la Fortus SA reclamă plăţile efectuate de administratorul judiciar

marți, 27 iunie 2017, 01:50
3 MIN
 Salariaţii de la Fortus SA reclamă plăţile efectuate de administratorul judiciar

„De ce nu s-au făcut publice plăţile? Pentru că s-ar fi văzut că unii au primit 600 de lei şi alţii 3.000? În ce bază s-au făcut aceste plăţi?”, se întreabă unul dintre angajaţi.

Din 400 de salariaţi Fortus, doar 75 au primit o parte din banii din salariile restante. Acest lucru i-a nemulţumit pe cei care nu au văzut niciun ban, deşi au aceleaşi drepturi. Din acest motiv, în cursul dimineţii de ieri, 60 de persoane s-au adunat la sediul Fortus pentru a cere lămuriri. „A fost un protest spontan, s-au adunat oamenii pentru că sunt nemulţumiţi. Ni s-a spus că până la faliment ne vom primi banii, iar acum ni s-a transmis că după ce intră societatea în faliment ni se vor da”, aprecizat Monica Bene, şefa secţiei de tratament termic secundar la fostul colos ieşean. Menţionăm faptul că în urma protestelor care au avut loc la primărie la sfârşitul lunii mai, Prefectura a organizat o întâlnire de dialog social care nu a dus la un rezultat concret.

Nemulţumirea salariaţilor porneşte de la faptul că s-a vândut pavilionul central iar ei nu primesc din această vânzare nimic. În altă ordine de idei, aceştia sunt revoltaţi deoarece, din 1 ianuarie şi până pe 31 martie, la Fortus s-au făcut plăţi cu sume ce au o medie de 5.000 de lei pe cap de om. „De ce nu s-au făcut publice plăţile? Pentru că s-ar fi văzut că unii au primit 600 de lei şi alţii 3.000? În ce bază s-au făcut aceste plăţi? Şi mai există şi alte nereguli legate  de plăţi. În buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 25.05 2017 se preciza faptul că s-a plătit o amendă al Garna de Mediu, în urma poluării Bahluiului, de 50.000 de lei. Într-un Buletin din 7.06 2017, se precizează suma de 25.000 de lei. Cât a fost amenda până la urmă?”, se întreabă Florin Rugină, mic acţionar Fortus.

În numele Sindicatului, Adrian Flondor a făcut o contestaţie către preşedintele Tribunalului Mureş, împotriva modului de distribuire a sumei de 2,9 milioane de euro, bani proveniţi din vânzarea pavilionului central. „Cunoaştem faptul că distribuirea drepturilor salariale a fost făcută discriminatoriu, prioritate având, ca de exemplu, plata unei sume de 110.000 de euro către Tremag SA Tulcea în condiţiile în care această societate nici măcar nu este înscrisă în tabelul definitiv al creanţelor, fiind admisă la masa creală numai în perioada de observaţie. De asemenea, administratorul judiciar efectuează plăţi de 110.000 de lei lunar către firma care asigură paza debitoarei, respectiv SC Polaris SRL, pentru cele 28 de persoane repartizate la Fortus. Pentru fiecare post de pază îi este alocată o sumă de 8.000 de lei pe lună, ceea ce este exagerat”, a precizat liderul de sindicat în contestaţia publicată şi în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 15 iunie 2017. Salariile restante se ridică la suma de peste 1,7 milioane de lei. 

 

 

Comentarii