Salariile directorilor şi contabililor din şcoli vor fi diminuate printr-un ordin

duminică, 06 septembrie 2015, 17:15
3 MIN
 Salariile directorilor şi contabililor din şcoli vor fi diminuate printr-un ordin

Şi cum ne-am obişnuit, după fiecare veste bună vine una rea în sistemul educaţional românesc. Astfel că după anunţarea faptului că luna aceasta vor veni banii din hotărârile ju­de­că­to­reşti, iar profesorii vor primi între 800 de lei şi 4.000 de lei, iată că un ordin de ministru le-a stricat unor angajaţi din sistem bucuria.

Este vorba de Ordinul 4995/ 19.08.2015 privind aprobarea criteriilor de stabilire a indemnizaţiilor de condu­ce­re specifice, a criteriilor de stabilire a structurilor funcţionale şi a criteriilor de normare pentru personalul din sistemul naţi­o­nal de învăţământ preuniversitar de stat. Acest ordin a ridicat nemulţumiri în rândul liderilor de sindicat deoarece presupune diminuări salariale.

„În primul rând este vorba de normativul care creează evident şi discriminare, deoarece nu s-a luat în calcul specificul fiecărui judeţ şi al fiecărei şcoli. De exemplu, la Şcoala Normală Vasile Lupu din Iaşi, un pedagog are 163 de copii, ceea ce este foarte mult. Normativul face refe­ri­re şi la indemnizaţiile secretarilor şi contabililor, şi aici avem o problemă. Toate presupun diminuări de salarii prin aplica­rea actului respectiv. Prin urmare, am cerut revocarea or­di­nului şi trimiterea în sistem a unei hârtii prin care să se anunţe că nu intră în vigoare de la 1 octombrie. Evident, a­cest ordin nu are o formă egală cu cea a unei legi, prin ur­ma­re există soluţia să acţionăm în instanţă. Ne place să credem că a fost făcut în grabă, fără se se ia în calcul specificul fiecărei şcoli, pentru că exact aşa pare, că a fost făcut în grabă“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sin­dicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

În aceas­tă direcţie, în urma controverselor ridicate de acest ordin, pe data de 3 septembrie, în şedinţa Consiliului Naţional al lide­rilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ s-a cerut ministrului Sorin Mihai Cîm­peanu revocarea de urgenţă a respectivului act normativ. Aceştia declară că aşteaptă pre­ci­zări din partea Ministerului în acest sens şi că speră la o re­zol­vare amiabilă, pentru a nu se ajunge în sala de judecată.

După o analiză a ordinului, observăm că, pentru un director de şcoa­lă, indemnizaţia de conducere în procente din salariul de înca­drare începe de la 15% şi ajunge la 35%, pentru directorii care au peste 50 de clase în unitatea şcolară. În unităţile de învă­ţă­mânt speciale, acestea pornesc de la 25% şi ajung la 35%, iar pentru personalul auxiliar, aceste in­demnizaţii pleacă de la 15% pentru un secretar-şef care are între 800 şi 900 de elevi în şcoală şi ajunge la 20% pentru un secretar cu 1.100 de elevi în şcoală. De menţionat că majoritatea şcolilor de la ţară nu reu­şesc să aibă acest număr de elevi, prin urmare, secretarii din aces­te instituţii şcolare nu vor bene­ficia de indemnizaţie.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul unui contabil-şef, care are o indemnizaţie de 15% din salariul de bază doar în cazul în care în şcoala unde lucrează sunt între 800 şi 1.100 de elevi. Se ajunge la 22% doar în cazul contabililor şefi din şcolile cu peste 1.100 de elevi, dar din instituţiile cu internat şi cantină.
 

Comentarii