De Sănătate

Punem punctul pe știi

Şapte ieşeni doborâţi de Codul roşu de caniculă, în weekend

luni, 03 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Şapte ieşeni doborâţi de Codul roşu de caniculă, în weekend

La sfârşitul săptămânii trecute, şapte ieşeni au ajuns în Unitatea de Primire  Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“, cu stări lipotimice, printre acestea existând şi o persoană care acuza simptome de insolaţie. Majoritatea au mers la domiciliu după ce au fost consultaţi de medici, starea lor fiind bună, după acordarea asistenţei medicale. În cursul nopţii de vineri, de exemplu, au ajuns la UPU două persoane, un bărbat în vârstă de 80 de ani care acuza stări lipotimice şi o femeie însărcinată, în vârstă de 26 de ani, care a necesitat şi un consult ginecologic. 

Ceilalţi ieşeni au ajuns la spital în cursul zilei, precum şi în cursul nopţii de sâmbătă, fiind vorba despre patru ieşeni cu vârste cuprinse între 46 şi 69 de ani, precum şi o tânără de 22 de ani care, după consultul medicilor, a fost direcţionată la domiciliu. În aceeaşi noapte a ajuns la spital şi un bărbat de 58 de ani cu simptome de insolaţie. Simptomele cel mai frecvent întâlnite după expunerea la temperaturi ridicate sunt durerea de cap, ameţeala, starea de slăbiciune, dificultatea în respiraţie, frisoanele, starea de greaţă, precum şi înroşirea excesivă a feţei.

De asemenea, temperatura corpului fiind foarte ridicată, pot apărea halucinaţii, vărsături, crampe musculare, iar ritmul cardiac este accelerat. În astfel de cazuri se recomandă răcorirea întregului corp al pacientului cu apă, însă nu foarte rece, care să fie pulverizată sau aplicată cu un burete. Este important ca persoana care suferă de insolaţie să stea întinsă, iar camera să fie bine ventilată. Nu este recomandată administrarea de aspirină sau paracetamol sau alt medicament pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolaţiei, deoarece îi poate face mai mult rău. Persoana afectată de insolaţie trebuie să bea aproximativ doi litri în primele două ore pentru a fi hidratat, fiind necesară şi o perioadă de odihnă de 24 de ore. Repausul la pat este absolut necesar, deoarece temperatura corpului poate înregistra fluctuaţii.

Conform medicilor urgentişti, sâmbătă au fost înregistrate 230 de prezentări în UPU, însă doar câteva au fost pe fondul căldurii excesive. Medicii recomandă populaţiei ca în timpul caniculei să evite aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00. De asemenea, aceştia precizează că deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone cu umbră, alternând deplasarea cu repausul, indicat fiind ca deplasarea să fie în spaţii cu aer condiţionat. O altă recomandare este să bem cât mai multe lichide pe zi, în medie 1,5 – 2 litri, nu foarte reci, în special apă, sucuri naturale de fructe şi ceaiuri călduţe, de soc, muşeţel sau urzici.  

Comentarii