Sar scântei în jurul proiectului Spitalului Regional. Candidaţii la Primărie au atacat problema

joi, 12 mai 2016, 02:00
3 MIN
 Sar scântei în jurul proiectului Spitalului Regional. Candidaţii la Primărie au atacat problema

Controversele din jurul construirii Spitalului Regional de Urgenţă au stârnit ieri un val de re­acţii în mediul politic. 

Primarul interimar Mihai Chirica a subliniat că amplasamentul recomandat de către municipalitate, în zona ERA, nu se află pe un teren inundabil. „Toată zona şesului Bahlui este scoasă din zonă de inundabilitate. S-au făcut investiţii de peste 60 milioane euro în bazinul Prut (gestionat de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, n.r.), iar cea mai mare investiţie s-a făcut pe bazinul Bahluiului“, a spus Chirica.

În acelaşi timp, primarul interimar a subliniat că Guvernul trebuie să prezinte studiul de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova în luna septembrie. Ieri după-amiază, într-o emisiune televizată la Digi 24 Iaşi, Chirica a acuzat că declaraţiile făcute de unii reprezentanţi ai autorităţilor centrale arată şi „o formă mascată de a acoperi faptul că încă nu este asigurată sursa de finanţare“. „Dilemele nu se rezolvă la Bu­cureşti atunci când construieşti la Iaşi“, a completat edilul. Afirmaţiile primarului interimar vin în contextul declaraţiilor făcute în urmă cu două zile de comisarul european Corina Creţu şi mi­nistrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. În timp ce Creţu a susţinut că terenul de la ERA este în litigiu, Ghinea a spus că zona era, „iniţial“ inundabilă. Alături de Chirica, în studioul Digi 24, a fost candidatul independent la primărie, Andrei Postolache. Acesta din urmă i-a reproşat edilului că Primăria nu a stabilit în mod clar un amplasament pentru spital, în condiţiile în care studiul de soluţii trimis la Bucureşti cuprinde nu mai puţin de cinci propuneri. 

În plus, Ministerul Sănătăţii are în vedere şi un al şaselea amplasament, la Valea Ursului, pus la dispo­ziţie de către comuna Miroslava. „Domnul Chirica a încercat să prezinte situaţia ca şi cum dumnealui şi-a îndeplinit toate îndatoririle şi doar incompetenţa ministerului ţine pe loc pro­iectul. I-am adus aminte că este în sarcina autorităţilor locale să identifice o locaţie“, a spus Postolache, după dezbatere. La rândul lui, Chirica a punctat că problema spitalului a devenit o „di­vergenţă politică“.

În acelaşi timp, reacţii pe această temă au mai avut alţi doi candidaţi la funcţia de primar, Marius Bodea (PNL) şi Petru Movilă (PMP). „Riscăm să pierdem finanţarea de 90 milioane euro pentru realizarea spitalului doar pentru că a ţinut neapărat viceprimarul din fruntea Primăriei să confişte electoral acest proiect“, a comentat Bodea.

În schimb, Movilă a apreciat că nu există încă un amplasament clar pentru spital întrucât Consiliul Local şi Consiliul Judeţean nu lucrează împreună în interesul ieşenilor. „Nu este normal să arbitreze Bucureştiul problemele Iaşului. Nu accept ca nişte funcţionari din minister să ne impună locaţia SRU, pentru că noi, ieşenii, nu reuşim să ne punem de acord“, a subliniat Movilă. Problema amplasamentului pentru Spitalul Regional de Urgenţă ar putea fi tranşată odată cu venirea la Iaşi, în cursul zilei de mâine, a unor reprezentanţi ai autorităţilor centrale, respon­sabile pentru acest proiect.

O poziţie categorică a exprimat candidatul Viorel Blăjuţ, care cere demisia lui Chirica: „Nu-mi rămâne decât să-i cer din nou lui Mihai Chirica demisia de onoare, dacă mai are onoare! Dacă iubiţi Iaşul cu adevărat, dacă ţineţi la viaţa oamenilor, plecaţi acasă, domnule viceprimar cu atribuţii de primar! Şi multă sănătate!“

 

Comentarii