Sărăcie

marți, 15 martie 2016, 02:50
3 MIN
 Sărăcie

Să le mulţumim din suflet politicienilor pentru marile realizări şi – pentru că tot suntem în an electoral -, să fim mai atenţi la viitorul de aur pe care ni-l promit, analizându-le prezentul şi mai ales trecutul.

Un raport recent al Comisiei Europene dă cu România de pământ. Deşi economia noastră înregistrează una dintre cele mai spectaculoase creşteri din UE, rămânem amărâţii Uniunii. Şi, cu asemenea clasă politică, dedată jafului şi demagogiei, vom rămâne codaşi până la sfârşitul veacurilor. României i se reproşează legislaţia impredictibilă, nevalorificarea resurselor umane, educaţia precară, ca şi măsurile economice luate după ureche.

Concluzia principală a raportului este că modelul actual de creştere economică nu lucrează în favoarea cetăţeanului. Păi cum ar putea lucra? Să ne aducem aminte că mult lăudatele guverne Ponta nu au făcut altceva decât să taie fondurile pentru investiţii cu scopul de a majora salariile din sectorul public. Pe termen scurt, aceste măsuri au încurajat consumul, dând senzaţia de spor economic, dar pe termen mediu şi lung deciziile populiste ale lui Ponta vor crea dezechilibre financiare ce vor afecta grav bugetul de stat. Dar noi vom da vina pe francezul Cioloş când va reapărea criza.

În lipsa investiţiilor masive (mai ales în infrastructură), mediul economic va avea de suferit, generând profituri mici, salarii mici şi speranţe tot mai mici pentru cei care ar dori să se împlinească profesional în România. Prin urmare, exodul tinerilor şi al creierelor de toate vârstele, limbile şi religiile va continua, accetuând degradarea socială a ţării. Din ce în ce mai vizibil, localităţile României vor fi locuite de bătrâni singuri şi trişti, de cerşetori agresivi şi urât mirositori, dar şi de politicieni veseli şi simpatici, care ne vor promite autostrăzi şi spitale regionale de nebuni. Pardon, de urgenţe.  

Tot din raport reiese că nici politicile sociale ale guvernelor nu lucrează în interesul cetăţenilor, acestea descurajând munca, dar întărind şmenul, corupţia şi milogeala. Sutele de mii de români care trăiesc doar din ajutoare sociale vor deveni, în următorii ani, o povară  tot mai deranjantă pentru ceilalţi. Reprezentând însă o importantă masă de manevră, pomanagii vor fi intens cultivaţi de către partide, mai ales în campaniile electorale, când politicienii vor plânge în hohote, oferindu-le găleţi, umbrele şi brichete cu „USL iubeşte Iaşul”. 

Dacă nu se iau măsuri deştepte din timp, cele două Românii se vor despărţi definitiv şi irevocabil, împărţind românii într-o minoritate minusculă, dar foarte bogată şi o majoritate uriaşă, ce va trăi de pe o zi pe alta – cam ca în ţările bananiere din America de Sud. În absenţa unei economii competitive, dar şi a generaţiei tinere, ce nu se va mai întoarce din depărtări, România va fi incapabilă să producă o clasă de mijloc, prosperă şi mulţumită, atât de necesară unei societăţi normale şi moderne. 

Să le mulţumim din suflet politicienilor pentru aceste realizări şi – pentru că tot suntem în an electoral -, să fim mai atenţi la viitorul de aur pe care ni-l promit, analizându-le prezentul şi mai ales trecutul.

Comentarii