De Business

Punem punctul pe știi

Scandal imens în jurul gazoductul BRUA. Ce au anunţat autorităţile din Ungaria?

luni, 24 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Scandal imens în jurul gazoductul BRUA. Ce au anunţat autorităţile din Ungaria?

Transportatorul maghiar de gaze FGSZ a anunţat vineri că gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), coridor care va interconecta statele din regiune de vestul Europei, se va opri în Ungaria şi nu va mai ajunge până în Austria, aşa cum prevede proiectul, susţinut şi finanţat de UE, anunţul luând prin suprindere părţile implicate şi piaţa europeană a energiei, cu atât mai mult cu cât Austria a coordonat proiectul, potrivit publicaţiei icis.com. 

Operatorul maghiar de transport FGSZ a anunţat astfel că nu mai este în măsură să organizeze un sezon deschis pe secţiunea de conducte româno-ungaro-austriacă. În schimb, FGSZ a menţionat că singura parte "viabilă din punct de vedere economic" a conductei Bulgaria-Ungaria-România-Austria (BRUA) ar fi interconectorul existent între România şi Ungaria, care ar putea fi extins de la capacitatea actuală de 4,4 miliarde de metri cubi la 5,26 miliarde de metri cubi pe an. Totodată, operatorul maghiar a declarat că a contactat transportatorul român de gaze Transgaz în vederea desfăşurării unei proceduri de sezon deschis în acest sens, care ar avea un draft aproape identic doar pentru proiectul România-Ungaria.Transgaz a semnat miercuri un memorandum cu operatorii sistemelor de transport gaze naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), Ungaria (FGSZ) şi ai ICGB, compania care dezvoltă interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria, privind coridorul vertical de gaze ce ar urma să lege sistemele de transport gaze naturale din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia.

Conceptul unui coridor vertical, care va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală, s-a conturat la Bruxelles în 2014, în contextul obiectivelor Uniunii Europene (UE) de a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare ale statelor membre. În cazul în care regulamentul este aprobat de ANRE, autoritatea română de reglementare în domeniul gazelor, data iniţială de începere a operaţiunilor comerciale, 1 octombrie 2022, va continua să se aplice, potrivit FGSZ. Oficialii români şi maghiari ar trebui să aprobe reglementarea până la data de 1 august, în caz contrar, procedeul trebuie să fie reluat de la zero, însă în concordanţă cu codul de reţea european CAM. Anunţul operatorului maghiar FGSZ a surprins piaţa energiei şi părţile implicate, cu atât mai mult cu cât Austria a coordonat proiectul România-Ungaria-Austria (ROHUAT) în ultimii trei ani, organizând workshop-uri juridice pentru finalizarea proiectului. "Iniţial, proiectul ROHUAT ar fi asigurat o mai mare securitate a aprovizionării prin conectarea rezervei de gaze din Marea Neagră la infrastructura europeană de gaze. Odată cu această turnură, noua sursă ar fi sacrificată şi ar limita, de asemenea, activitatea în amonte pe pieţele noi”, potrivit unei surse citate de icis.com. 

Comentarii