Scrisoare cu atacuri de o duritate neobişnuită pentru un înalt slujitor al Bisericii Ortodoxe

SCANDAL la vârful Bisericii! IPS Teofan, acuzat de prigonire a credincioşilor

miercuri, 14 decembrie 2016, 03:02
3 MIN

„Sunt surprins de uşurătatea cu care vă exprimaţi la adresa celor care au participat la Sinodul din Creta, numindu-i păstori care au luat drumul blestemat al ereziei ecumeniste“, arată mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. El răspunde astfel unei scrisori în termeni foarte duri adresată de Preasfinţitul Longhin, episcop de Bănceni, Ucraina.

Înaltpreasfinţitul Teofan, mi­tropolit al Moldovei şi Bucovinei, nu a scăpat încă de urmările acu­zelor rezultate în urma parti­cipării la Sinodul din Creta, de când o facţiune din Mitropolie, dar şi alţi ierarhi din ţară, îl acuză că a sprijinit o serie de decizii „eretice şi împotriva dogmelor creştin-ortodoxe“.

Ultimul episod al acestui scandal s-a consumat la începutul acestei săptămâni, când Prea­sfinţitul Longhin, episcop de Băn­ceni, Ucraina, a lansat un atac foarte puternic împotriva ÎPS Teofan, după ce acesta din urmă ar fi încercat să meargă la Băn­ceni să slujească, însă nu i-ar fi fost permis.

În scrisoarea sa deschisă, adresată „îndureratului şi progonitului popor ortodox român“, cât şi în nume personal lui IPS Teofan, se exprimă du­rerea ortodocşilor români din Ucraina de faptul că sunt, în vi­ziunea acestora, români creştini „care sunteţi trataţi astăzi cu atâta răutate şi prigoniri, sunteţi alungaţi şi scoşi în drum, din mănăstiri şi biserici!“.

„Acestea le pătimiţi pentru că nu recunoaşteţi ereziile blestemate, nu sunteţi de a­cord cu sinodul tâlhăresc şi eretic din Creta. Aţi ajuns astăzi să fiţi loviţi chiar de arhiereii şi preoţii voştri, mai rău decât în vremurile comuniste. Prea­sfin­ţiţi arhierei, nu v-aţi săturat să vărsaţi sângele creştinilor noş­tri? Voi, toţi cei care aţi semnat documentele eretice din Creta şi toate nebuniile cu care v-aţi dus la acest sinod“, spune părintele.

Adresându-se direct mitropolitului de Iaşi, PS Longhin îl întreabă pe aceasta de ce a venit, la finalul lunii noiembrie, la Bănceni.

„Cu ce scop aţi veni să slujiţi în Ucraina? Ca să arătaţi lumii dreptatea voastră şi să spurcaţi şi aici turma lui Hristos cu în­văţăturile voastre eretice? Poate aţi uitat cuvintele Prea Ferici­tului Mitropolit Onufrie, când v-a spus la Mănăstirea din Cer­năuţi «să păstraţi credinţa ortodoxă cu­rată»? Dar Înaltpreasfinţia voastră nu-i lăsaţi nici pe alţii să-L urmeze pe Hristos şi să se mântuiască“, se precizează în documentul citat.

PS Longhin spune că a scris cuvintele din scrisoare cu durere în suflet, şi îl roagă să oprească „prigoana împotriva celor care-şi iubesc biserica“.

Într-un răspuns cu tente aproa­pe juridice, IPS Teofan a răspuns la rândul său printr-o scrisoare publică, în care susţine faptul că nu există nicio prigoană împotriva credincioşilor, dar şi faptul că PS Longhin ar încălca anumite prevederi din Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.

„Sunt surprins de uşurătatea cu care cu care vă exprimaţi la adresa celor care au participat la Si­nodul din Creta, numindu-i păs­tori care au luat drumul bles­temat al ereziei ecumeniste (…) Nădăjduiesc că vă veţi reconsi­dera poziţia pe care aţi prezentat-o şi că veţi înceta să îndemnaţi clericii din parohii, vieţui­torii din mănăstiri şi pe credincioşii mireni din Arhiepiscopia Iaşilor şi din România să întrerupă legătura liturgică în care se află cu păstorii lor canonici“, explică ÎPS Teofan, prin Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

CITIȚI ȘI:

Un grup de preoți cere să nu mai fie pomenit mitropolitul la slujbă. Reacția MMB

Comentarii