SCANDAL! Uşi trântite la şedinţa PSD. Luptă de a controla listele pentru alegeri

sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 02:58
4 MIN
 SCANDAL! Uşi trântite la şedinţa PSD. Luptă de a controla listele pentru alegeri

PSD Iaşi de astăzi seamănă perfect cu PDL-ul din 2010. Tensiunile ce păreau îngropate dintre „tabăra Chirica“ şi tabăra „Lupu-Nichita“ au reizbucnit ieri, la alegerea membrilor Biroului Permanent Judeţean. Chirica şi toţi oamenii săi au ieşit din sală trântind uşa, chiar înainte de vot, declarând că totul a fost nestatutar. Victorel Lupu spune însă că totul a fost în conformitate cu prevederile interne. Miza: controlul listelor de la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, BPJ fiind forul din partid care le stabileşte. Din Biroul ales aseară, contestat de „tabăra Chirica“, fac parte numai oameni din cealaltă tabără.

Tensiunile în rândul social-democraţilor ieşeni, ce păreau „băgate sub preş“, au reizbucnit ieri, odată cu alegerea unui nou Birou Permanent Judeţean (BPJ) al filialei, forul de conducere al organizaţiei judeţene.

Preşedintele executiv Mihai Chirica, alături de susţinătorii săi, a părăsit sala de şedinţe înainte de vot. Gestul a venit în contextul în care social-democraţii au discutat în contradictoriu referitor la numărul de membri pe care urma să-l aibă BPJ. Potrivit unor surse din partid, reacţiile vehemente din sală împotriva propunerii lui Chirica privind un for lărgit (17 vicepreşedinţi, şi nu 13) au determinat plecarea acestuia.

Liderul social-democrat a confirmat aseară tensiunile din filială şi a precizat că BPJ-ul nu a fost legal constituit. El a explicat că nu a existat o Comisie de validare a votului, şi nici nu a fost întocmit un proces-verbal al şedinţei. Cealaltă tabără, care a fost coagulată iniţial în jurul lui Gheorghe Nichita, dar acum a strâns rândurile în jurul preşedintelui Victorel Lupu, a respins acuzaţiile şi a precizat că BPJ-ul a fost ales „conform statutului“.

„Tabăra Chirica“ vorbeşte însă de o viitoare invalidare a alegerilor de către conducerea centrală, şi convocarea unei noi adunări pentru desemnarea membrilor BPJ. Situaţia din PSD aminteşte de tensiunile care s-au petrecut în urmă cu câţiva ani în PDL Iaşi, unde, până la urmă, ultimul cuvânt de spus l-au avut şefii partidului de la nivel naţional, dar şi delegaţi din alte judeţe.

Chirica: „Au deschis cutia Pandorei: mergem până la capăt“

Preşedinte executiv a acuzat „metode comuniste“ în modul în care „tabăra Lupu“ a acţionat. El a precizat că trebuie organizată o nouă întrunire „sub auspiciile bunului-simţ“, în care să fie aleasă conducerea „statutar şi democratic“. El a identificat tabăra adversă drept „facţiunea Lupu – Nichita“. Cu toate că Nichita nu mai este şef la PSD Iaşi, el face parte din cei 151 de membri ai Consiliului Judeţean (CJ) al filialei, for care are ca atribut alegerea BPJ-ului.

„Haideţi să ne trezim! Acesta este mesajul meu. Lumea nu reclamă social-democraţia, ci modalitatea în care se expun cei care cred că reprezintă social-democraţia. Sunt exponenţi atât de vizibili ai unui trecut mai puţin plăcut pentru organizaţie. Le-a fost frică de cei care vor să facă reformă în partid. Au deschis cutia Pandorei: mergem până la capăt“, a comentat uşor ameninţător Chirica.

Social-democratul a adăugat că a propus în cadrul lucrărilor amânarea alegerilor, întrucât la şedinţă nu au participat toţi membrii CJ, chiar dacă unii au avut delegaţi la vot. „A fost o formă aproape anarhică“, a mai spus Chirica.

În replică, preşedintele Victorel Lupu a precizat că modul în care s-a ales forul de conducere a fost statutar.

„Ei nu vă spun un lucru. Eu am propus ca din viitorul BPJ să nu facă parte oameni care au dosare şi probleme în justiţie. Nu este acesta un semnal că vrem să începem o activitate corectă, în consonanţă cu ceea ce se doreşte de conducerea centrală?“, a spus Lupu.

El a adăugat că pe „lista lui Chirica“ figurau politicieni precum Florin Constantinescu (urmărit penal), Sorin Lazăr (condamnat cu suspendare pentru conflict de interese) sau primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi (urmărit penal). „Prezumţia de nevinovăţie există, dar mai întâi să-şi rezolve problemele“, a completat Lupu. Întrebat dacă îl susţine pe Chirica la o eventuală candidatură a acestuia la Primărie Iaşi în 2016, Lupu a răspuns: „Total, total, total!“.

Miza: listele

Surse din PSD au indicat că miza tensiunilor din PSD constă în stabilirea listelor pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, iar tabăra care controlează votul în BPJ are, evident, ultimul cuvânt de spus.

„Avem obiective comune, şi sper ca lumea să-nţeleagă acest lucru, iar acest incident să ne adune“, a mai spus Lupu.

Potrivit acestuia, la lucrările CJ au participat 113 membri ai CJ. Însă, după reizbucnirea tensiunilor, 32 au părăsit sala, iar ceilalţi 81 au votat componenţa noului BPJ, for care nu este recunoscut în prezent de către „tabăra Chirica“.

În total, noul BPJ numără 23 de persoane, ieri fiind aleşi 13 vicepreşedinţi, în contextul în care 10 social-democraţi sunt membri de drept prin prisma funcţiilor de conducere pe care le ocupă în filială. Niciunul dintre cei 13 vicepreşedinţi aleşi ieri nu este perceput ca un apropiat al lui Chirica, „tabăra Lupu“ având controlul total al forului de conducere.

Comentarii