Se caută proiectant pentru consolidarea versantului Ţicău

miercuri, 11 mai 2016, 01:55
2 MIN
 Se caută proiectant pentru consolidarea versantului Ţicău

Municipalitatea pregăteşte lucrări de consolidare a versantului Ţicău – Sărărie. În acest sens, primăria a lansat o procedură de licitaţie pentru proiectarea lucrărilor.  

Amplasamentul este arealul de versant cuprins între limitele: str. Curelari – Hotin – Trecătoarea Hotin – C.A. Rosetti – mal drept Calcaina – Poligon – cornişa superioară strada şi stradela Sărăriei. Potrivit specialiştilor primăriei, versantul Ţicău, situat în partea de nord-est a municipiului, cuprinde cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare, în contextul în care prezintă şi „cea mai spectaculoasă evoluţie a fenomentului de alunecare”.

Primăria aminteşte că în zonă au fost efectuate lucrări etapizat, în perioada 1974 – 1998. „Toate lucrările executate nu au reuşit însă să asigure stabilitatea versantului, asistându-se la declanşarea unor alunecări de teren din toamna anului 1996, din cauza creşterii umidităţii stratului de loess, ce au dus la prăbuşirea cornişei. S-a înregistrat prăbuşirea unui număr de cinci case, afectarea altor 99 de locuinţe, distrugerea de utilităţi şi carosabil pe o suprafaţă de circa 9 ha”, se precizează în caietul de sarcini aferent licitaţiei.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, arealul cuprins între str. Cerchez şi Mărăşti se caracterizează prin „instabilitate în zona de sub cornişă”. În acelaşi timp, o organizare a scurgerii prin lucrări de drenare în special în amonte de str. Simion Bărnuţiu ar reprezenta o primă soluţie a lucrărilor de consolidare, spun oficialii primăriei, care invocă un studiu de fezabilitate realizat cu mai mulţi ani în urmă.

Lucrările propuse au în vedere captări de izvoare, gabioane pentru consolidare trepte de alunecare sau drenarea zonelor depresionare. Altă zonă importantă amintită de către primărie este cea a căminelor studenţeşti, unde au avut loc alunecări de teren în anii 1970. Documentaţiile tehnice existente la nivelul municipalităţii vizează lucrări de consolidare în zona căminelor şi în cea dintre cămine şi str. Mărăşti şi Plevnei, precum şi lucrări de asanare în zona de deversare pe versant. Firmele interesate să realizeze proiectarea lucrărilor pot înainta oferte cel târziu pe data de 31 mai, valoarea contractului fiind estimată la aproape 170.000 lei.

 

Comentarii