ŞOC: O tânără din Budăi a scăpat de a cincea sarcină introducându-şi un perfuzor în uter

vineri, 20 decembrie 2013, 02:50
4 MIN
 ŞOC: O tânără din Budăi a scăpat de a cincea sarcină introducându-şi un perfuzor în uter

Mama a patru copii şi-a provocat un avort acasă, iar după câteva zile a ajuns aproape moartă la spital. Medicii sunt îngroziţi de ceea ce au văzut, în condiţiile în care ea ar fi avut gratuitate la a face avort în spital. A fost sesizată Poliţia.

Caz şocant la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi. Patru copii ar fi putut rămâne fără mamă din cauza inconştienţei unei femei care a preferat să-şi pună viaţa în pericol în loc să se prezinte la specialist. Femeia în vârstă de 33 de ani, din satul Budăi, a fost pe punctul de a muri după ce şi-a provocat un avort. Însărcinată în luna a doua, aceasta nu a mers la spital pentru a scăpa de sarcină, deşi procedura ar fi fost gratuită, având în vedere că mai are deja patru copii. Ea şi-a provocat avortul la domiciliu, cu ajutorul unui capăt de perfuzor de plastic, pe care l-a introdus în repetate rânduri în colul uterin. După această manevră, nu a cerut ajutorul medicilor, ci a stat acasă timp de două săptămâni, cu dureri îngrozitoare. După aproximativ 14 zile, starea sa a început să se agraveze, şi abia atunci a conştientizat cât de riscantă a fost procedura pe care a făcut-o.

Cine a ajutat-o

Angela G. a venit singură în triajul Mater­nităţii „Cuza Vodă“, în stare septică şi cu uterul infectat. Medicii s-au îngrozit când au văzut-o, şi au supus-o unei intervenţii chirurgicale complicate, pentru ca femeia să nu moară din cauza septicemiei. „Pacienta avea o sarcină de opt săptămâni. A venit la spital cu avort septic provocat, prin manevra de introducere a unui corp străin în colul uterin. Acesteia i s-au făcut histerectomie totală şi anexectomie pe partea dreaptă. Când s-a prezentat la spital era în stare gravă, septică, având uterul infectat, iar placenta nu fusese scoasă în totalitate. Prog­nosticul postoperator este favorabil şi-şi va reveni, datorită tratamentului. Va rămâne însă internată cel puţin trei zile de la intervenţie, pentru monitorizare“, a declarat prof.dr. Mircea Onforiescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“. Medicii nu înţeleg de ce femeia a apelat la o astfel de variantă, deşi ea ar fi putut face avort gratuit. Potrivit cadrelor medicale, dacă nu venea la spital şi ar mai fi stat câteva zile acasă, ar fi decedat din cauza septicemiei. Pentru pacientă, unitatea medicală a consumat numeroase medi­ca­mentele scumpe, în valoare de aproximativ 10.000 de lei. Întrebată de reprezentanţii spitalului ce s-a întâmplat, femeia a afirmat că şi-a provocat singură avortul, fără ca cineva din familie să ştie ce urmează să facă. Cu toate aces­tea, în ciuda declaraţiilor pacientei, me­dicii specialişti acceptă cu greu această variantă. „Din punct de vedere medical, varianta susţinută de pacientă este greu de crezut, deoarece experienţa clinică şi practică în îm­prejurimi similare a demonstrat contribuţia şi a altor persoane. Ceea ce a făcut femeia este ilegal, iar în acest sens au fost sesizate organele legii pentru a se efectua verificări cu privire la acest caz“, a adăugat managerul Maternităţii „Cuza Vodă“. Potrivit medicilor, este posibil ca persoana care a ajutat-o pe femeie să mai încerce acest lucru şi la alte sarcini, putând să provoace un deces, de aceea se impune luarea unor măsuri legale.

Avorturile, în scădere

Acesta a fost şi primul avort provocat de la începutul anului 2013, iar medicii sperau că nu vor fi nevoiţi să mai trateze astfel de cazuri, având în vedere faptul că medicina a evoluat şi că există gratuităţi pentru anumite categorii de persoane. Pacienta nu le-a spus însă medicilor de ce a preferat să facă avortul acasă, dacă nu ştia că este gratuit, sau de ruşine, ci a susţinut doar că nu-şi mai dorea încă un copil, deoarece se descurcă greu cu cei pe care-i are deja. „Poliţiştii au fost sesizaţi de conducerea unităţii spitaliceşti despre faptul că o femeie şi-ar fi provocat un avort ilegal. Sunt făcute cercetări în acest sens, iar la finalizarea acestora vor fi luate măsurile legale“, a declarat Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Poliţiei. Anul trecut, la Maternitatea „Cuza Vodă“ a mai ajuns o femeie care şi-a provocat singură avortul, transferată în stare gravă de la Vaslui. Aceasta şi-a băgat în uter un furtun. Atunci, reprezentanţii unităţii medicale nu au sesizat organele legii, însă acum au preferat să anunţe poliţiştii pentru ca astfel de cazuri să nu se repete. În anul 2009, 1.069 de femei au avortat la cerere la Maternitatea „Cuza Vodă“, în anul 2010 s-au efectuat 674 de astfel de intervenţii, iar în 2011, numărul a ajuns la 573. Anul trecut, la maternitate nu s-au înregistrat mai mult de 450 de cazuri de chiuretaj. La Maternitatea „Cuza Vodă“, un chiuretaj la cerere costă 120 de lei, iar la „Elena Doamna“ în jur de 100 de lei, în timp ce la cabinetele particulare suma depăşeşte 250 de lei. La Maternitatea „Elena Doamna“, în anul 2009 s-au efectuat 1.182 de avorturi, în anul 2011 au fost 664, iar anul trecut nu s-a depăşit numărul de 500. Femeile care mai au deja copii trebuie însă să ştie că pot face avort gratuit la spitalele de stat.

Comentarii