De Business

Punem punctul pe știi

Şocant: Milioane de lei au fost aruncate pe apa Prutului!

miercuri, 13 ianuarie 2016, 02:50
4 MIN
 Şocant: Milioane de lei au fost aruncate pe apa Prutului!

Un război, în instanţă, între două instituţii publice Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad şi Camera de Conturi Iaşi scoate la lumină un adevăr incomod pentru prima. In urma verificărilor instituţiei de control a ieşit la iveală că o licitaţie pentru consolidarea unui mal a râului Jijia amonte confluenţa cu râul Prut s-a realizat într-un mod care ridică mari semne de întrebare. Diferenţele dintre oferta declarată câştigătoare şi cea inacceptabilă este de 3,5 milioane de lei, arată documentele de la dosar. Oficialii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad nu sunt de acord cu constatările Camerei de Conturi. Într-un răspuns pentru „Ziarul de Iaşi” privind acest caz nu se obosesc să detalieze de ce au fost respinse patru oferte, arată doar că din cele două rămase în joc a fost aleasă cea cu preţul cel mai mic, diferenţa dintre ele fiind oricum aproape neglijabilă.

 

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad se războieşte în instanţă cu Camera de Conturi Iaşi. Conducerea acestei instituţii a contestat la Tribunalul Iaşi raportul întocmit de către auditorii Camerei, în urma controlului efectuat în primăvara anului trecut. Între altele, reprezentanţii Camerei de Conturi din Iaşi au analizat contractul de achiziţie publică de lucrări de proiectare şi execuţie a obiectivului de investiţii „Supraînălţare dig mal stâng râu Jijia amonte confluenţa cu râul Prut”. Acesta a fost încheiat de ABA Prut-Bârlad cu SC Lescaci Com SRL Negreşti, în aprilie 2010, în urma unei licitaţii publice. În urma auditului financiar, reprezentanţii Camerei au ajuns la concluzia că în acest caz nu s-a respectat cadrul legal privind achiziţiile publice, abaterile identificate fiind în legătură cu modul de atribuire şi administrare. Contactată telefonic, conducerea Camerei de Conturi de Iaşi ne-a transmis că nu poate comenta aceste informaţii şi ne-a indicat să luăm legătura cu oficialii de la Bucureşti ai Biroului de Comunicare din cadrul Curţii de Conturi a României.

 
 
Cazul pe scurt
 
 
Potrivit datelor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”, auditorii au sesizat faptul că desemnarea drept câştigător al procedurii de achiziţie publică a antreprenorului Lescaci Com SRLnu a fost suficient motivată. În documentele procedurii de licitaţie nu se regăsesc detaliate argumentele în temeiul cărora au fost considerate inacceptabile ori neconforme unele oferte, respectiv motivele neaplicării aceluiaşi tratament tuturor participanţilor la licitaţie. Totodată, în documentele procedurii de licitaţie nu se regăseşte motivul acceptării unor elemente de cheltuieli supradimensionate în cadrul unui articol de deviz al ofertei declarate câştigătoare. Diferenţa de valoare între oferta declarată câştigătoare şi cea considerată innaceptabilă, este de circa 3,5 milioane de lei, sumă care include şi TVA. De asemenea, reprezentanţii Camerei de Conturi susţin faptul că au fost angajate cheltuile şi efectuate plăţi fără a se respecta cadrul legal. Mai exact, ABA Prut-Bârlad ar fi acceptat şi a plătit situaţiile de lucrări facturate de antreprenorul de construcţii la preţuri majorate, valoarea diferenţelor de preţ facturate fiind estimată la suma de aproximativ 447.000 lei. La momentul controlului efectuat în primăvara anului trecut, ABA Prut-Bârlad decontaseră deja circa 333.000 lei.  Camera de Conturi Iaşi a descoperit şi faptul că Administraţia Bazinală a acceptat şi a plătit articole de cheltuieli de deviz înscrise în situaţiile de lucrări facturate de antreprenorul de construcţii în mod nejustificat peste nivelul celor contractate, valoarea abaterilor sesizate în acest caz fiind estimată la suma de aproape 8.000 de lei, cu TVA inclus.
 
 
Facturi în roşu în timpul verificărilor
 
 
Reprezentanţii instituţiei de control au mai sesizat că ABA Prut-Bârlad a plătit situaţii de lucrări facturate de SC Lescaci Com SRL în valoare de 476.000 de lei. Acestea au fost susţinute prin semnătură în ceea ce priveşte realitatea şi conformitatea acestora de către personal neatestat pe domeniile de competenţă şi fără a se face dovada execuţiei acestora prin calcule volumetrice cu identificarea locaţiei în teren. Un alt aspect sesizat la audit este cel privind acceptarea şi plata situaţiilor de lucrări facturate de antreprenorul de construcţii în condiţiile în care ar fi existat neconcordanţe la o serie de articole de deviz privind cantităţile solicitate la plată faţă de rezultatele evaluărilor realizate şi ataşate la facturile decontate. Valoarea abaterilor în această situaţie a fost estimată la suma de circa 28.000 de lei. Potrivit datelor intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”, în timpul verificărilor întreprinse de Camera de Conturi, antreprenorul de construcţii ar fi emis, în mod voluntar, „în roşu”, o factură fiscală prin care s-au diminuat obligaţiile de plată ale ABA Prut-Bârlad cu 446.000 lei.  Suma ar fi aferentă diferenţelor de preţ rezultate din actualizarea acestora în mod nelegal.
 
 
Patru oferte au fost respinse
 
 
Conducerea ABA Prut-Bârlad respinge categoric datele din raport. „În menţiunile formulate în raportul de control al Curţii de Conturi nu au fost aduse argumente certe şi clare pentru invalidarea deciziei Comisiei de evaluare a ofertelor depuse, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de execuţie lucrări şi declararea ofertei caştigătoare dintre ofertele declarate admise. Din acest motiv Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad  a contestat acest raport. Diferenţele rezultă din aplicarea prevederilor contractuale referitor la ajustare preţ, ajustare ce s-a realizat cu respectarea prevederilor art. 97 din Hotărârea de Guvern nr. 925/2006. La licitaţie au participat 6 ofertanţi. În urma examinării ofertelor depuse de către comisia de evaluare 4 dintre ofertele  depuse au fost declarate neconforme şi/sau inacceptabile. Dintre ofertele declarate admise, respectiv SC Com-Beton SA Iaşi (10.778.300 lei) şi SC Lescaci Com SRL Satu Mare (10.531.531 lei) a fost declarată câşigătoare oferta cu preţul cel mai scăzut”, se arată în răspunsul transmis „Ziarului de Iaşi” ABA Prut-Bârlad.
 
 
 
 

    

Comentarii