Statistici care te strâng în spate: Zilnic, doi copii ieşeni sunt abuzaţi

luni, 20 aprilie 2015, 01:57
3 MIN
 Statistici care te strâng în spate: Zilnic, doi copii ieşeni sunt abuzaţi

În numai trei luni din acest an, DGASPC a primit 108 sesizări, care priveau aproape 180 de copii. Cele mai multe abuzuri privesc neglijenţa şi bătaia. Un număr deloc neînsemnat se referă şi la abuzul emoţional din familie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi a fost sesizată şi a instrumentat 108 cazuri de abuz, numai în primele trei luni ale anului,  în care au fost implicaţi 174 de copii.

Majoritatea copiilor au fost consiliaţi şi reintegraţi în familie, însă pentru o parte Serviciul pentru situaţii de urgenţă de la nivelul DGASPC a instituit 41 de măsuri de protecţie, 32 în centre de plasamente şi 9 la asistenţi maternali. Ca de obicei, abuzurile întâlnite în rândurile minorilor au fost de mai multe tipuri, dar în cele mai multe cazuri copiii au fost neglijaţi şi bătuţi. Pentru cea mai frecventă formă de abuz, neglijenţa, s-au raportat 29 de cazuri, în care au fost implicaţi 67 de copii, iar pentru a doua, abuzul fizic, s-au înregistrat 25 de cazuri în care au fost bătuţi 38 de copii.

Abuzul emoţional, tot mai întâlnit

Pe locul al treilea, potrivit DGASPC, se situează cazurile de abuz emoţional, atunci când copiii stau într-o atmosferă de ceartă continuă. Pentru acest abuz, psihologii direcţiei au lucrat cu 12 copii, proveniţi din nouă familii diferite. În acelaşi timp, specialiştii au evaluat şi consiliat nouă minore implicate în acţiuni de trafic de persoane.

„Pentru astfel de situaţii suntem sesizaţi de poliţie, iar după ce se lucrează cu minorele implicate, ele rămân la noi cu un statut special. În trecut, am avut cazuri care după ce le-am reintegrat în familie, părinţii au reluat legătura cu proxeneţii fetelor şi ele iar au ajuns «la produs»“, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

Puşi la muncă de mici

Poziţia a patra în evidenţa direcţiei este ocupată de lipsirea de supraveghere a minorilor, care s-a dovedit că poate duce la adevărate tragedii. La sfârşitul lunii martie, de pildă, un copil de un an şi şase luni, din localitatea Ţibana, a căzut în fântâna din curtea casei, într-o clipă de neatenţie a părinţilor. Micuţul s-a urcat pe o buturugă şi s-a aplecat pe marginea fântânii, căzând apoi în puţ. Copilul a stat în apa rece în jur de 10-15 minute, până când a fost scos la suprafaţă de un vecin care l-a agăţat cu furca de haine. Echipa de pe elicopterul SMURD a reuşit atunci să repornească inima copilului, însă micuţul a fost ţinut în viaţă la Spitalul de Pediatrie doar cu ajutorul aparatelor. Ulterior, părinţii şi-au dat acordul pentru prelevarea ficatului copilului lor, salvând astfel viaţa unui alt micuţ bolnav.

Potrivit DGASPC, în primele trei luni ale anului au fost raportate 9 cazuri de nesupraveghere, în care au fost implicaţi 11 minori. În aceeaşi perioadă, nouă copii au fost obligaţi să muncească, unul a fost abandonat şi alţi cinci au fost abuzaţi fizic în comunitatea din care provin. Alţi şase minori au trecut prin audieri şi au avut nevoie iar de consilieri şi încă cinci au ajuns în atenţia DGASPC din cauza tulburărilor de comportament. 

Comentarii