De Business

Punem punctul pe știi

Studenţi care îşi aruncă diploma la coş şi se specializează pe masaj ca să poată trăi

luni, 27 februarie 2017, 02:50
5 MIN
 Studenţi care îşi aruncă diploma la coş şi se specializează pe masaj ca să poată trăi

La cursurile Centrului de Calificare Adulţi merg în prezent 220 de ieşeni. Ei au vârste cuprinse între 16 şi 40 de ani. Printre ei se află şi persoane care au diplome universitare sau care frecventează cursurile unei facultăţi.

Cele mai râvnite meserii, atât în şcolile profesionale cât şi la cursurile de recalificare sunt cele de coafor-frizer, manichiuristă, masor, cosmetică şi ospătar. Acest lucru este dovedit atât de numărul de clase din planul de învăţământ profesional cât şi de numărul de cursanţi înscrişi la Centrul de Calificare Adulţi din Iaşi, unde în prezent merg 220 de ieşeni cu vârste cuprinde între 16 şi 40 de ani. “Ieşenii nu mai sunt interesaţi de cursuri de calculator, acum toţi ştiu să umble pe unul. Din acest motiv, noi avem 20 de calculatoare care ne-au rămas şi pe care vrem să le donăm pensionarilor care au copii plecaţi în străinătate, ca să poată vorbi cu ei pe facebook sau skype. La noi se fac cursuri de manichiură – unghii cu gel, cosmetică, masaj normal şi terapeutic, formator, manager proiect, bucătar, ospătar, frizerie-coafor, hair stilist şi lucrător comercial. Sunt câte 10-15 cursanţi în grupă, iar cursurile noastre de la Centru  se fac de 15 ani în Iaşi”, a precizat Liviu Filipescu, responsabil al Centrului de Calificare Adulţi Iaşi.

 
Doi iepuri dintr-o lovitură
 
Şi pentru că acesta este şi preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor din Iaşi, s-a gândit să îmbine cele două domenii pe care activerază. “M-am gândit ca să programăm pensionarii la practica cursanţilor, pensionarele să vină să-şi facă gratuit părul, să vină la masaj. Cred că ar fi un lucru benefic pentru ambele părţi”, a mai precizat Filipescu.  Ieri, cursanţii de la fizerie-coafor au avut practică la sediul centrului. Nu toţi, doar cei de la coafor specializat. Toate doamne. Majoritatea doresc să se specializeze pe coafură-frizerie deoarece este o meserie cu care nu se moare de foame, spun ele. Dacă unele doamne vor să mai facă un ban cu aceasta meserie în timpul liber, pe lângă serviciu, altele vor să-şi deschidă salon.
 
Poveşti de viaţă
 
Violeta Apetrei are 41 de ani şi este administrator la o firmă. A lucrat toată viaţa în comerţ, iar acum îşi doreşte afacerea ei. “Am lucrat orice, nu a contat, eu am terminat Liceul Economic în Iaşi şi am doi copii, doi băieţi, de 17 şi 13 ani. Am ales să fac aceste cursuri pentru că am observant că româncele nu prea se îngrijesc, îmi place să văd femeile aranjate. Îmi place şi meseria, e ceva nou, creativ, nu te plictiseşti. Dar am ales să fac aceste cursuri şi pentru bani. Pentru început vreau să fac asta pe lângă serviciu, apoi vreau să-mi deschid propria firmă. Să vedem cât de bună o să fiu!”, spune Violeta. Ana Maria Balan are 26 de ani şi este din Negreşti. S-a căsătorit şi s-a mutat în Iaşi, iar acum vrea un job care să-i permită să stea acasă cu copiii. “M-am apucat de cursurile acestea pentru că-mi place şi vreau să-mi deschid o afacere, ca să pot lucra de acasă, având în vedere că am doi copii mici, un băiat de 5 ani şi unul de 2 ani jumătate”, povesteşte femeia în timp ce vopseşte părul lung al unei tinere. Mihaela Tarcea are 34 de ani şi-a propus să înveţe să coafeze pentru a  mai câştiga un ban în plus. “Am termiant la profesională această specializare, însă am terminat acum 17 ani şi am pierdut multe lucruri, s-au schimbat multe, plus că nu am făcut practică până acum. De 10 ani lucrez la o staţie Peco iar meseria de coafeză vreau să o fac pe lângă jobul meu. Nu mă gândesc să plec din ţară deoarece am doi copii, doi băieţi, de 14 şi 7 ani”, povesteşte Mihaela, o femeia cu părul lung şi roz. La cursul de frizerie-coafură sunt peste 100 de cursanţi, fiind cursul cu cea mai mare cerere. “Sunt două cursuri, unul este de frizer-coafură-manichiură-pedichiură, iar altul este de coafor specializat. Cursul de coafor specializat se adresează celor care au deja cunoştinţe şi vor să aprofundeze. La noi se fac cursuri de iniţiere, calificare şi specializare, iar 50% dintre ei se angajează într-un salon după ce termină la noi. Majoritatea se duc în afară”, precizează Nicoleta Mancea, couching beauty (n.r.-profesor/instructor). Aceasta predă la Centru de 13 ani, iar în salon profesează de 26 de ani.
 
Diploma de master nu o ajută cu nimic
 

O meserie care se află de asemenea la căutare este cea de masor. Cursanţii fac teorie şi practică cu profesor calificat. Din acest motiv, sunt studenţi care după ce au terminat kinetoterapia vin să facă practică aici şi să aprofundeze. “Motivele pentru care ei vin aici sunt diverse, de la a munci şi a pune în valoare diploma, care le este recunoscută în UE, fie pentru a-şi completa cunoştinţele de la facultatea de Kinetoterapie. Am avut şi cursanţi care au venit să înveţe pentru a face masaj unui membru al familiei, să-l ajute în recuperare, ca să nu mai plătească un specialist”, precizează Dragoş M, profesorul care predă tehnicile de masaj la Centru de Calificare Adulţi. Elisabeta Arinciuc este o tânără de 28 de ani care a lucrat până în prezent în vânzări. A terminat şi masterul la Turism, la Universitatea Cuza din Iaşi, iar acum îşi doreşte să devină tehnician maseor. “Vreau să mă axez pe altceva, chiar dacă am diplomă de master, nu mă ajută cu nimic. Dacă aş găsi în afară ca masor aş pleca, nu aş zice nu”, spune ieşeanca. Colega sa, Ştefana Nicuţa are 20 de ani şi este încă studentă în anul II la Psihopedagogie specială tot la Cuza. Nu a mai lucrat până acum dar se gândeşte serios la viitorul său şi nu crede că îşi va găsi ceva după absolvire, cu studiile universitare pe care le face. “Îmi place masajul, am avut mereu o atracţie pentru aşa ceva. Aş vrea să lucrez într-un cabinet specializat. Îmi doresc să fac un master în Kinetoterapie”, mărturiseşte studenta. Cei care doresc să urmeze exemplul acestor ieşence şi doresc să înveţe una din meseriile de la Centrul de Calificare pentru Adulţi pot cere mai multe detalii direct la sediul situat puţin mai la deal de Maternitatea Elena Doamna, ori pot suna la numărul de telefon: 0232/246635. 

 

 

Comentarii