Surpriză: cele mai multe operaţii făcute la Iaşi în 2013, din cauza pietrelor la fiere

miercuri, 27 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Surpriză: cele mai multe operaţii făcute la Iaşi în 2013, din cauza pietrelor la fiere

250 de persoane s-au operat până acum, vina principală fiind alimentaţiei de la sărbători.

Afecţiunea care a trimis cel mai frecvent ieşenii pe masa de operaţie, de la începutul anului, este litiaza ve­ziculară. Boală recunoscută în popor sub denumirea de „pietre la fiere“ poate conduce la diverse complicaţii, impunându-se, ca unică modalitate de tratament, intervenţia chirurgicală. Din ianuarie până în prezent, în jur de 250 de persoane au avut nevoie de o astfel de operaţie. Zilnic, medicii de la Clinica de Chirurgie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ realizează două-trei colecistectomii, adică extirpări dirijate ale veziculei biliare.
„Frecvenţa mai mare a acestor cazuri şi complicaţiile ce apar sunt în strânsă legătură cu abuzurile alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă. Noi operăm şi acum pacienţi la care afecţiunea s-a activat sau s-a potenţat în urmă cu aproape trei luni“, a precizat prof.dr. Eugen Târ­co­veanu, medic chirurg în cadrul Clinicii I Chirurgie. Cazurile cele mai complicate apar la persoanele cu vârsta peste 75 de ani, care nu se prezintă la medic din timp, iar calculii (n.r. – pietrele) din vezica biliară mi­grea­ză în afara organului, astupând canalele de evacuare a bilei şi pro­voacă icter sau pancreatită. De asemenea, medicii atrag atenţia asupra faptului că existenţa unui calcul în vezica biliară mai mult de 15 ani poate conduce la cancer vezicular, una dintre cele mai agresive forme de cancer existent la om. Litiaza veziculară trebuie tratată în fazele incipiente şi, întrucât nu răspunde la niciun tratament medicamentos, intervenţia chi­rurgicală este obligatorie.
La „Sf. Spiridon“, majoritatea cazurilor sunt rezolvate laparoscopic, recuperarea pacientului având loc mult mai repede datorită inciziilor foarte mici prin care se operează. La colecistectomia deschisă se mai apelează doar în cazurile grave, odată cu apariţia unor complicaţii secundare. La Spitalul „Sf. Spiridon“, pe 31 martie se împlinesc 20 de ani de la prima operaţie laparoscopică.
În tot acest timp, chirurgii au efectuat aproape 15.000 de intervenţii laparoscopice pentru litiaza veziculară.

Comentarii