Surpriză pentru cei veniţi din alte oraşe. Bojdeuca lui Creangă i-a întâmpinat pe copii cu lacătul pe uşă

vineri, 02 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Surpriză pentru cei veniţi din alte oraşe. Bojdeuca lui Creangă i-a întâmpinat pe copii cu lacătul pe uşă

Neatenţie sau indiferenţă? Muzeul a fost închis de Ziua Copilului. Pe internet, anunţul a fost făcut abia pe 31 mai.

Prima sărbătoare legală a zilei de 1 Iunie – în calitate de zi nelucrătoare – a adus nu doar bucurii, ci şi unele neplăceri copiilor. Astfel, cei care au intenţionat să viziteze unele muzee ieşene în această zi le-au găsit închise. Situaţia ne-a fost semnalată de înso­ţitorii unui grup de copii care veniseră la Iaşi într-o excursie organizată la Muzeul „Ion Creangă“. În loc să viziteze Bojdeuca, ei au găsit-o încuiată, cu un afiş lipit pe uşă în care se preciza că joi, duminică şi luni sunt zile libere. Ce-i drept, acelaşi mesaj este afişat şi pe pa­gina de internet a Muzeului Naţional al Literaturii Române (www.muzeulli­teraturiiiasi.ro), dar a fost postat abia pe 31 mai, cu o zi înainte. 

„Nu există aşa ceva în turism, asta înseamnă o pagubă la bugetul local“, ne-a declarat, indignat, Adri­an Podoleanu, conducătorul unui grup de copii care au admirat Boj­deu­ca doar pe dinafară. Aceeaşi deza­măgire au trăit-o şi alţi mici vizitatori, unii veniţi tocmai de la Chişinău. 

Directorul Muzeului Literaturii Române a motivat că legea prevede că ziua de 1 Iunie este nelucrătoare, la fel ca şi zilele de 4-5 Iunie (primele două ale Rusaliilor), dar că „era posibilitatea să ţinem muzeul deschis dacă exista solicitare“. Lucian Dan Teodo­rovici şi-a exprimat părerea de rău pentru situaţia creată.

De remarcat că motorul de căutare Google s-a adaptat rapid situaţiei şi, la căutarea oricărui muzeu, în pagina cu rezultate era adăugat un avertisment în dreptul orarului de vizitare: „Ziua Copilului poate afecta acest program“.

De altfel, aproape toate muzeele din Iaşi au fost închise joi – cu excepþia Palatului Culturii (care va fi închis doar luni, conform programului obişnuit), a Palatului „Al.I. Cuza“ de la Ruginoasa şi a Muzeului „Poni-Cernătescu“. 

În schimb, aproape toate muzeele vor fi deschise vineri şi sâmbătă. Mai mult, de vineri până duminică, în grădina Casei Pogor şi pe strada din faţa imobilului (care îl desparte de Pa­latul Copiilor), se va desfăşura a patra ediţie a seriei de activităţi cultural-educative „Şotron. Târg de cărţi, jocuri şi distracţii“, destinată publicului tânăr şi foarte tânăr. 

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Ro­mâne Iaşi.

Comentarii