De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sute de ieşeni încep un tratament care le va schimba radical viaţa

vineri, 19 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Sute de ieşeni încep un tratament care le va schimba radical viaţa

Casa Naţională de Sănătate a semnat contracte pentru tratamentul interferon free pentru aproape 10.000 de bolnavi de hepatită C sau boli asociate din întreaga ţară u tratamentul este aşteptat de peste 700 de ieşeni

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a semnat contractele cost-volum-rezultat cu deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor pentru hepatita cronică virală C. Astfel, pentru tratamentul pacienţilor cu ciroză hepatică cu virusul hepatitic C, formă decompensată, şi pentru tratamentul infecţiei cu virus hepatitic C la pacienţii post-transplant hepatic se vor folosi combinaţii cu Sofosfobir şi cu Ledipasvir. Potrivit CNAS, tratamentul fără interferon pentru pacienţii diagnosticaţi cu hepatită cronică virală C se adresează pacienţilor cu ciroză compensată, fibroză F3 şi F4, cu fibroză F2 asociată cu manifestări extra-hepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi  personalului medical, indiferent de stadiul fibrozei.

„CNAS a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru 10.000 de pacienţi eligibili. În perioada imediat următoare se va finaliza elaborarea şi publicarea protocoalelor terapeutice. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective“, se arată într-un comunicat emis de CNAS. Potrivit acestuia, conform contractului semnat în urmă cu o lună, alţi 2.000 de pacienţi eligibili cu ciroză decompensată vor intra în program. În total, 9.700 de pacienţi cu hepatică cronică C, cu hepatocarcinom, cu hemofilie, cu talasemie şi cu limfon cu celule B non-Hodgkin vor beneficia de tratamentul interferon free. În plus, încă 250 de pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 şi F4 şI 50 de pacienţi cu transplant hepatic.
 
Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum-Ombitasvirum-Paritaprevirum-Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum-Sofosbuvirum pentru celelalte categorii de pacienţi. CNAS precizează că peste 5.800 de pacienţi au fost deja trataţi cu succes cu terapia interferon free.

 


  

 

Comentarii