Teleportare Ghencea – Copou

sâmbătă, 30 mai 2015, 01:50
4 MIN
 Teleportare Ghencea – Copou

Dacă la meciul CSMS – Steaua s-au auzit numai încurajări adresate bucureştenilor, vina principală aparţine suporterilor echipei ieşene.

Echipa de fotbal a Iaşului a încheiat un sezon agitat aşa cum puţini se aşteptau la jumătatea întrecerii: cu temele făcute şi onoarea intactă. În ciuda zvonurilor, lipsite de temei, dar nu chiar şi de credibilitate, care prooroceau că Iaşul se va preda în faţa arginţilor lui Gigi Becali, nu a fost aşa. Ceea ce a înmărmurit mulţi dintre suporterii echipei bucureştene care au populat tribunele arenei din Copou.

Atmosfera net pro-Steaua a majorităţii publicului ieşean a consternat multă lume de modă veche, obişnuită cu ieşeni care ţin cu Iaşul şi bucureşteni cu echipele lor. . Oare chiar n-o mai fi la modă să ţii cu echipa din oraşul în care locuieşti? Nu este chiar o noutate. Steaua, echipa cu cel mai bogat palmares dintre cluburile româneşti, are şi cei mai mulţi simpatizanţi pe tot cuprinsul ţării, inclusiv în Iaşi. Nimic şocant, ba chiar şi celelalte echipe dâmboviţene, Rapid şi Dinamo, au fani pe malurile Bahluiului şi, după ştiinţa noastră există şi mulţi nostalgici ai Craiovei Maxima. Însă cei mai mulţi dintre aceşti ieşeni ţin cu echipa locală şi doar în secundar cu celelalte şi, uneori, îşi permit rabatul să inverseze polii pasiunii atunci când echipa secundară are mai multă nevoie de puncte decât cea a oraşului propriu. Este, însă, greu de digerat un stadion încurajând la maximum echipa vizitatoare şi de-a dreptul imposibil să ajungi să auzi huiduieli şi reproşuri la adresa jucătorilor proprii care luptă pe teren pentru culorile echipei tale.

În afară de aceşti suporteri cu pasiuni secundare, există, oricât ar părea de curios, în urbea noastră şi un nucleu dur de simpatizanţi ai Stelei, care nu ţin cont de apartenenţa lor la târgul Ieşilor. Pentru cei care, pe diverse forumuri, solicitau (mai în glumă, mai în serios) ca la meciurile Stelei să se permită accesul pe bază de buletin de Iaşi, un îndemn la linişte. Mare parte din acest “nucleu dur” este alcătuită din ieşeni cu buletin şi nu “ţărănoi de prin împrejurimi” cum se exprima academic, mai ieri, un membru al intelectualităţii asfaltice pe secţiunea online a ziarului nostru. Trist este că în caz de extremă urgenţă acest nucleu acţionează ca un fel de “coloană a cincea” pentru Reich-ul becalian, răspândind zvonuri şi apeluri la resemnare. Mulţi suporteri cinstiţi şi loiali ai echipei Iaşului au sfârşit prin a renunţa să mai meargă la stadion pe motiv că “am auzit eu, din surse sigure, că ai noştri vor sta capră în faţa Stelei. Acum trecem prin clipe grele, tătucul de la Roznovanu este unde este şi nu se ştie unde o să mai fie, nu ne prind rău nişte lovele de la Becali”. Într-adevăr, asemenea zvonuri, augmentate şi de mediile bucureştene care au considerat o simplă formalitate confruntarea din Copou, au ţinut acasă un mare număr de suporteri ai CSMS, care altfel şi-ar fi dorit să fie martori la un rezultat bun al Iaşului în faţa Stelei. Era interesant de văzut ce s-ar fi întâmplat în tribune dacă meciul ar fi avut miză maximă ŞI pentru Iaşi, dar asta a fost. Stadionul din Ghencea a înviat în ziua de 28 mai 2015, translat în dealul Copoului. Şi nu credem că Gigi Becali s-a bucurat în viaţa lui în Ghencea, Ferentari, Drumul Taberei sau pe Arena Naţională de atâta pupat poala popei şi atâtea săru’mânisme ca pe stadionul “Emil Alexandrescu”.

Cam tristă situaţie, şi indignarea adevăraţilor ieşeni şi a adevăraţilor suporteri (la care adăugăm şi pe nostalgicii Politehnicii) este pe deplin justificată. Se pot înţelege, la cald, şi exagerările de genul “cine nu ţine cu Iaşul, afară de pe stadion”. În acelaşi timp, trebuie să realizăm că în secolul XXI fiecare are dreptul să susţină ce echipă vrea şi pe ce stadion vrea şi, în consecinţă, dacă Copoul a semănat miercuri seara a stadion Steaua în zilele de glorie, vina aparţine în principal suporterilor Iaşului. Fie au manifestat comoditate, la un meci cu miză puţină, fie că au rezonat la zvonurile răspândite în legătură cu corectitudinea întrecerii, suporterii CSMS au fost la Iaşi în minoritate faţă de cei ai Stelei, cu sau fără buletine de Iaşi. Iar dacă se doreşte ca viitoarea confruntare CSMS – Steaua să arate a meci disputat pe teren propriu, atunci galeria ieşeană a Stelei trebuie să fie redusă la tăcere, prin mijloace specifice, de către masa suporterilor echipei care, totuşi, este gazdă. 

Comentarii