Ticuri nervoase care iti afecteaza starea de sanatate

miercuri, 02 noiembrie 2016, 13:59
3 MIN
 Ticuri nervoase care iti afecteaza starea de sanatate

Ticuri nervoase? Fiecare dintre noi are cel putin unul. Fie ca obisnuiesti sa iti musti buzele, sa iti rozi unghiile sau chiar sa te joci cu o suvita de par, iata cum toate acestea iti afecteaza sanatatea, potrivit elle.ro 

1. Te joci cu o suvita de par

Conform unor studii dermatologice, acest tic nervos poate cauza infectii la nivelul scalpului, dar si pierderea temporara sau permanenta (!!!) a parului in anumite zone. Din punct de vedere psihologic, acest gest se poate transforma intr-o tulburare obsesiv-compulsiva numita tricotilomanie, care se trateaza cu psihoterapie si antidepresive.

2. Iti musti buzele

Un tic nervos care se manifesta in momente de stres si care iti afecteaza, fara indoiala, pielea buzelor. Ranile pe care ti le faci sunt expuse la inflamatii si infectii. In plus, sa iti musti buzele poate cauza aparitia fibroamelor care se indeparteaza doar prin interventii chirurgicale. Daca, in schimb, obisnuiesti sa iti umezesti buzele in mod constant, acest gest iti va face buzele sa fie si mai uscate. Primul pas pentru a scapa de aceste ticuri nervoase este sa fii constienta de ele, dupa care trebuie doar sa iti impui sa nu le mai repeti.

3. Mesteci guma

Acest tic, care reprezinta pentru unele dintre noi chiar o dependenta, iti suprasolicita muschii maxilarului, iar zaharul din guma de mestecat iti ataca smaltul dintilor. Ok! Este posibil ca tu sa consumi varianta “sugar free”. In cazul acesta substantele care se afla in guma au efecte negative asupra digestiei. In plus, cand mesteci guma inghiti mult aer, lucru care produce balonarea.

4.Iti rozi unghiile

Este ticul nervos pe care l-am intalnit cel mai des. Totusi, in ce fel ne afecteaza acest gest sanatatea? Pe langa aspectul neingrijit, bacteriile de pe maini ajung in gura si iti pot cauza infectii la nivelul gingiilor si gatului. Sa folosesti un lac de unghii colorat te poate ajuta sa scapi de acest obicei.

5. Iti pui mana pe fata

Punandu-ti mana pe fata in mod repetat tenul tau poate fi afectat. Dermatologii sustin ca acest gest determina aparitia imperfectiunilor tenului si poate afecta straturile de piele pana in profunzime. Cel mai gresit lucru pe care il poti face este sa iti pui mana pe fata sau sa te scarpini. Daca ai probleme cu acneea renunta sa iti mai atingi tenul si foloseste creme pentru aceasta afectiune sau consulta un medic dermatolog.

6. Ce se intampla, de fapt, cand ne „trosnim” gatul?

Ligamentele din aceasta zona se pot intinde si se pot crea inflamatii. Ba chiar, in timp, ne putem imbolnavi de artrita, ca sa nu mai spun de cazurile rare in care putem chiar sa ne sufocam. Cred ca ar trebui sa luam mai in serios gravitatea acestui tic.

7. Scrasnesti din dinti

Sa iti scrasnesti dintii, chiar si inconstient, iti poate afecta sanatatea. Acest lucru se intampla fie in timpul somnului, fie in momente de stres. Smaltul poate fi afectat si, in timp, daca acest gest se repeta, poti fi nevoita sa apelezi la medicul stomatolog pentru tratament. Cum poti evita? Ei bine, elimina stresul! Iar in cazul in care iti scrasnesti dintii in timpul somnului solutia este un aparat dental special, numit Bite, special creat pentru Bruxism (denumirea medicala a gestului). Te ajuta sa eliberezi tensiunea de la nivelul maxilarului, dar si cea din regiunea cervicala.

8. Rozi capetele pixurilor sau creioanelor

Pe langa bacteriile pe care le contin obiectele, dintii tai, probabil, nu se afla in cea mai buna forma. Gandeste-te doar la virusii pe care ii poti avea pe maini si care sunt transmise creionului. Tot ceea ce atingem este plin de germeni si toti vor sfarsi in gura ta.

9. Iti musti interiorul obrajilor

La fel ca in cazul in care iti rozi unghiile, sa iti musti interiorul obrajilor iti va crea inflamatii. Si chiar dupa ce locul afectat se va vindeca, tu vei continua cu acelasi gest. In zona respectiva se vor crea, in cele din urma, o inflamatie cronica cu posibile sangerari, dar si infectii. Nu suna prea bine, nu-i asa?

10. Mananci multe dulciuri

Mananci multe acadele si bomboane? Ei bine, nu este deloc un gest sanatos. Si aici este vorba despre zaharul si substantele din dulciuri. Aparitia cariilor este doar o consecinta minora. In cel mai bun caz o vizita la medicul stomatolog te poate salva. Insa, daca si pe aceasta o amani, de la o simpla carie, totul se poate transfoma intr-un implant dentar. Incearca bomboanele fara zahar si care au aciditate scazuta. Totusi, ideal ar fi sa le elimini complet.

Comentarii