Toate cererile de reţinere, arestare şi urmărire penală care o vizează pe Udrea, APROBATE

luni, 09 februarie 2015, 20:08
7 MIN
 Toate cererile de reţinere, arestare şi urmărire penală care o vizează pe Udrea, APROBATE

Deputatul Elena Udrea a venit, luni, în jurul orei 18.15 în plen să participe la şedinţa Camerei Deputaţilor în care se votează cele 6 cereri ale justiţiei în cazul său, trei de începere a urmăririi sale penale şi trei de arestare preventivă, nefăcând nicio declaraţie presei.

UPDATE Toate cererile de retinere, arestare preventiva si urmarire penala care o vizeaza pe Elena Udrea au fost aprobate.

UPDATE Se reia votul privind arestarea preventiva a Elenei Udrea. Valeriu Zgonea cere sa se voteze acum o anexa la un proiect de lege

UPDATE A fost incuviintata a doua cerere de retinere si arestare preventiva a Elenei Udrea in dosarul Microsoft cu 202 voturi pentru si 62 voturi impotriva.

UPDATE Alta cerere de urmarire penala a Elenei Udrea a fost aprobata cu 243 voturi pentru si 50 voturi contra. Urmeaza votarea retinerii si arestarii preventive.

UPDATE Deputatii au aprobat arestarea preventiva a Elenei Udrea, cu 219 voturi pentru si 102 impotriva.

UPDATE Incepe al treilea vot, pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea.

UPDATE Deputatii au aprobat, cu 285 voturi pentru si 49 impotriva, a doua cerere a justitie care viza extinderea urmaririi penale in dosarul Gala Bute.

UPDATE A inceput votul pentru a doua cerere.

UPDATE Camera Deputatilor aproba urmarirea penala pentru prima cerere a justitiei, in dosarul Gala Bute, cu 285 voturi pentru si 49 impotriva.

UPDATE Mai multi ziaristi acreditati la Parlament afirma, pe conturile lor de Facebook, ca Elena Udrea a parasit plenul Camerei dupa discursul sustinut si a plecat evitand sa mai dea ochii cu presa.

UPDATE A inceput votul pentru prima cerere formulata impotriva Elenei Udrea.

UPDATE Elena Udrea se adreseaza plenului camerei Deputatilor. Sefa PMP, fost ministru al Dezvoltarii si Turismului, isi sustine pledoaria imbracata sobru, intr-un taior inchis la culoare si o bluza alba.

Suntem in fata unei situatii exceptionale, aveti de votat pentru trei cereri de urmarire penala si trei de arestare, dati-mi voie sa am un singur discurs.

Sunt azi in fata dvs sa vorbesc nu despre mine ci despre ce se intampla in Romania.

Va asigur ca ce va voi spune reprezinta adevarul si e un discurs cinstit, onest.

Timp de zece ani am luptat pentru stat de drept, justitie independenta.

Sunt dintre cei care au acuzat parlamentul ca nu poate da tarii viitorul de care are nevoie.

Am vorbit despre ineficienta legislativului, reducerea numarului de parlamentari. Am insistat pe nevoia intaririi justitiei si pe reformele pozitive de la nivelul serviciilor de informatii.

Intr-o anumita masura recunosc ca am gresit.

Am slabit legitimitatea publica a parlamentului.

Constat azi ce inseamana sa fii parte a unui parlament decredibilizat.

Mesajul meu e ca Parlamentul trebuie sa exercite puterea in Romania: politicienii au legitimitatea data de votul popular in timp ce oameni din institutii precum serviciile secrete pot face exces de putere.

Azi am avut o sedinta a comisiei de control al SRI din care nu am aflat nimic. Cei ce trebuiau controlati au fost laudati.

A aratat raportul de forta care exista intre reprezentantii acestei institutii si cei ce ar trebui sa le cenzureze activitatea.

In acelasi timp un parlamentar, Elena Udrea, este pusa la stalpul infamiei.

Aceasta slabiciune a parlamentului slabeste democratia

Ce se intampla azi nu are legatura cu Elena Udrea, in locul meu putea sa fie Victor Ponta sau Crin Antonescu daca ar fi spus lucrurile pe care le-am spus eu.

Nu e normal, avem obligatia sa spunem adevarul, indiferente despre orice si oricine.

Tacerea noastra ar insemna intoarcerea unui sistem cu zornait de catuse.

Intr-o tara in care oricine poate fi arestat, un om care detine secretele tuturor este stapanul tuturor.

Stimati colegi, am privit inapoi la saptmana in care s-a declansat toata acesta nebunie impotriva mea.

Am vazut ca tema recurenta a societatii era o dezbatere cu caracter filosfic, la cate libertate putem renunta pentru a avea liniste.

S-a ajuns la presiuni asupra CCR si asupra unor membri CCR pentru votul lor.

Se deschisese un conflict intre o institutie de forta si una care garanteaza domnia legii.

In ultimele saptamani am lansat acuzatii foarte grave la adresa unor oameni despre care cred ca au spusu vointei lor institutii ale statului roman.

Nu va cer sa purtati acest razboi in numele meu, nici sa veniti alaturi de mine, stiu ca e greu.

Ganditi-va doar ca undeva trebuie trasa o linie, cineva trebuie sa spuna adevarul iar eu mi-am luat acest angajament.

Oamenii trebuie sa fie egali in fata legii, legea trebuie sa functioneze in fata tuturor iar parlamentul nu trebuie sa fie scut in fata justitiei.

Daca exista acuzatii la adresa mea ele trebuie cercetate.

Nu ma apar in parlament, voi merge in fata procurorilor.

Va solicit sa aprobati favorabil cererile de urmarire penala, dar dosarele in care sunt implicata nu au un caracter politic.

Ceea ce mi se intampla cred ca sunteti de acord ca e un lucru exceptional.

Pentru prima oara in istorie pe numele unui parlamentar s-au emis trei cereri de arestare in numai doua ore, dupa ce am depus acel denunt si am dat acel interviu cu acuzatiile la adresa generalului SRI.

In dosarul Gala Bute de trei ani se fac cercetari.

Zeci de persoane au fost chemate sa dea declaratii. Niciodata nu am fost chemata, citata.

Daca sunt acuzatii care se formuleaza impotriva mea, cred ca era normal sa fiu chemata sa imi spun punctul de vedere.

In dosarul Microsoft motivele pentru care se cere arestare existau si in 29 ianuarie cand am fost chemata la DNA cu mandat.

Din 29 ianuarie pana in 3 februarie cand s-a cerut arestare preventiva nu s-a intamplat nimic nou.

Arestarea preventiva a venit dupa cinci zile, in care singurele noutati au fost denuntul meu la DNA si interviul in care l-am acuzat pe seful SRI.

Intr-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de coruptie din Romania, in campanie electorala, in care au fost vehiculate numele a 9 ministri, astazi avem in inchisoare doi oameni care nu au acceptat sa spuna lucrurile care le-au fost cerute si se cere arestarea preventiva a Elenei Udrea, in conditiile in care toate celelalte persoane pesupuse a fi vinovate sunt in libertate.

Cei care au initiat aceasta afacere sunt in libertate si isi petrec sarbatorile de iarna la Miami.

Intrebarea este de ce se cere arestarea preventiva a Elenei Udrea?

Motivul e reducerea mea la tacere. Elena Udrea trebuie sa taca.

Adevarurile pe care le pot spune de acum incolo sunt periculoase pentru unii.

Sunt foarte multi oameni politici care au fost acuzati de lucruri cel putin la fel de grave ca si mine si au fost cercetati in stare de libertate.

Nu exista niciun argument legal pentru care sa se ceara arestarea preventiva.

Exista in schimb teama de ceea ce eu pot spune si am curaj sa spun.

Ultima perioada nu a fost deloc simnpla pentru mine dar am avut ocazia sa gasesc un discurs al pastorului german Martin Niemoller intitulat "La inceput au venit…".

"La inceput nazistii au venit sa-i ridice pe comunisti.

Si eu nu am strigat in apararea lor pentru ca nu sunt comunist.

Apoi au venit dupa evrei.

Si eu nu am strigat pentru ca nu sunt evreu.

Au venit apoi pentru sindicalisti si catolici.

Si nici atunci nu am strigat pentru ca nu sunt nici sindicalist si nici catolic.

Cand au venit dupa mine.

Nu mai era nimeni in jurul meu sa se ridice in apararea mea".

Daca azi ma iau pe mine, maine pe dvs, la final nu va mai ramane nimeni care sa poata sa spuna.

Aici e vorba de a spune adevarul pana la capat.

Daca eu voi tacea, atunci mult timp de acum incolo toata lumea va fi obligata sa taca iar ghilotina nu va ierta pe nimeni care va incerca sa iasa din rand.

Eu imi voi urma destinul meu, dar as vrea sa va ganditi ce fel de Romanie va doriti sa construiti.

Stiu ca exista o presiune publica asupra dvs, presiuni de alta natura, nu va cer clementa, sa blocati justitia, ci ca Elena Udrea sa fie anchetata.

Va cer in schimb sa nu fiti partasi la un abuz, incercarea de arestare a mea.

Va cer sa fiti puternici, sa  votati conform constiintei pe care o aveti.

UPDATE Udrea a intrat direct în sala de plen, în ciuda întrebărilor ziariştilor aflaţi pe holul Parlamentului.

În sala de plen, Udrea s-a aşezat într-una din băncile din spate şi a început citească nişte foi, fiind înconjurată de câţiva deputaţi PMP. Între timp, deputaţii şi senatorii aşteptau rezultatul votului dat în şedinţa comună pentru reprezentanţii CNA şi Curţii de Conturi.

UPDATE Camera Deputaţilor va da, luni, de la ora 17,00, şase voturi distincte cu bile pentru solicitările Justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă, a stabilit Biroul Permanent al Camerei.

"Sunt şase puncte pe ordinea de zi în privinţa doameni Udrea, primul începerea urmăririi penale pentru Gala Bute,al doilea este extinderea pentru luare de mită tot în Gala Bute, al treilea este cererea de arestare pentru gala Bute, al patrulea punct pe ordinea de zi este începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft, al cincilea este cererea de reţinere şi arestare preventivă în dosarul Microsoft şi al şaselea schimbarea controlului judiciar în arestare tot pe Microsoft", a precizat secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici.

El a spus că în jurul orei 17,30 va începe şedinţa Camerei Deputaţilor, adăugând că se vor desfăşura şase voturi cu bile.

"Nu este prima dată când se termină târziu, a mai fost odată şedinţă până la ora 1,30. Aici fiecare vot va fi distinct, două voturi cu bile nu se pot desfăşura odată, pentru că nu are cum să primească cineva patru bile odată. Vor fi şase runde de vot", a explicat Mircovici.

Comisia juridică a votat în favoarea acestor cereri ale Justiţiei, ultima şedinţă a comisiei fiind duminică. (Mediafax)

Comentarii