Traficanţii de bilete de transport subvenţionate s-au mutat la Piaţa Chirilă

marți, 20 august 2013, 01:50
3 MIN
 Traficanţii de bilete de transport subvenţionate s-au mutat la Piaţa Chirilă

Biletele gratuite de transport oferite persoanelor cu handicap fac încă obiectul unei afaceri profitabile pentru câţiva comercianţi ambulanţi din Iaşi. În ciuda numeroaselor sesizări înaintate de către conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi pe adresa Secţiei 4 de Poliţie, „traficul” de bilete de transport continuă. Cumpărătorii, persoane de etnie rromă, abia aşteaptă să iasă din unitate vreun beneficiar al acestei facilităţi, dispus să bată palma cu ei. După câteva clipe de negociere, biletele de călătorie ajung în buzunarele dubioşilor afacerişti pe un preţ de nimic, în general nu mai mare de 10 lei. Apoi, pentru un oarecare profit, sunt vândute societăţilor de transport. Acestora, în baza cupoanelor respective, li se decontează de la stat, prin Direcţia de Finanţe, o subvenţie, sumă de bani echivalentă unei călătorii ce nu a avut loc niciodată, de fapt.

Deşi reprezentanţii DGASPC aduc la cunoştinţă persoanelor cu handicap, asistenţilor personali sau însoţitorilor acestora că, în conformitate cu prevederile legale, este interzisă înstrăinarea biletelor, actul de vânzare-cumpărare din apropierea instituţiei se desfăşoară fără perdea, în plină zi. „Am solicitat sprijinul Poliţiei Judeţene, Secţiei 4, am făcut plângeri, organele competente cunosc problema. Între timp, am primit adrese şi ni s-a spus că ar fi două dosare deschise, iar cercetările sunt în curs. Oricum, aceşti indivizi nu prea mai stau pe la poarta instituţiei, noi am pus şi camere de luat vederi şi probabil s-au speriat. Mai trec pe aici, tatonează terenul, dar nu mai stau în grupuri, câte o jumătate de zi, ca înainte. În schimb, am înţeles că s-ar fi mutat pe la piaţă (n.r. – Piaţa Chirilă). Îi urmăresc pe beneficiari şi îi abordează acolo”, a spus Ioan Ticu, director adjunct în cadrul DGASPC Iaşi.

Într-adevăr, comercianţii de ocazie şi-au schimbat „punctul de lucru”, însă planul de afacere le-a rămas acelaşi. Unul dintre ei stă în apropierea ieşirii din instituţie, îl ia în vizor pe potenţialul beneficiar şi îl însoţeşte până la capătul străzii din faţa DGASPC. De aici, „victima” este condusă până în zona pieţei Chirilă, unde este încurajată să renunţe la drepturile sale pentru o anumită sumă de bani. Uneori acceptă, alteori nu. Oricum, puţinele refuzuri de care se lovesc comercianţii nu îi descurajează şi îşi reiau activitatea, aşteptând să le cadă altcineva în plasă. „E voinţa persoanei cu handicap şi, deşi e conştientă de încălcarea legii, nu refuză să înstrăineze biletele. Noi i-am tot înştiinţat pe beneficiari de gravitatea faptei, am pus afişe, dar fără succes”, a adăugat Ticu. Potrivit reprezentanţilor IPJ, cercetările sunt în desfăşurare.

Toate plângerile înaintate de conducerea DGASPC au fost conexate într-un dosar, trimis apoi la Parchet. Un dosar a rămas la DIICOT pentru continuarea anchetei. Reprezentanţii DGASPC reamintesc beneficiarilor de facilitatea transportului interurban că vânzarea biletelor subvenţionate reprezintă o infracţiune şi, conform prevederilor legale, vor răspunde pentru fapta comisă. Pentru călătoriile interurbane, în primele şase luni ale anului 2013, au fost eliberate 40.734 bilete CFR gratuite pentru un număr de 9.091 de beneficiari şi 52.526 bilete gratuite auto pentru un număr de 10.434 de persoane.
 

Comentarii