De Business

Punem punctul pe știi

Tranzacţie între Comănescu şi compania TRW Airbag Systems

marți, 26 aprilie 2016, 01:50
3 MIN
 Tranzacţie între Comănescu şi compania TRW Airbag Systems

Omul de afaceri ieşean a vândut companiei terenurile şi halele din Roman pe care anterior le avea date în chirie către productorului de airbag-uri.

 

Omul de afaceri ieşean Constantin Comănescu (FOTO) a vândut companiei TRW Airbag Systems terenul şi halele unde americanii au construit deja o o fabrică în municipiul Roman. Potrivit presei romaşcane, compania producătoare de airbaguri intenţionează să construiască o nouă hală în apropiere, cu scopul de a-şi mări capacitatea de producţie. Prima fabrică a fost construită în 2014 şi TRW Automotive a angajat deja peste 1.700 de persoane.

Până în acest an, compania i-a plătit chirie omului de afaceri Constantin Comănescu prin agenţia imobiliată Pieta Imobiliare, înfiinţată în 2012 în Roman special cu această destinaţie. Potrivit unui proces verbal al Adunării Acţionarilor Com Beton (n.r. – societate care deţinea întregul teren de 10 hectare din Roman şi construcţiile de pe acesta) din 11 aprilie 2013, Pieta Imobiliare a achiziţionat un lot de 3,3 ha de teren cu 700.000 euro, tocmai pentru ca TRW Airbag Systems să folosească proprietatea în schimbul unei chirii de 38.000 euro/lună, contractul fiind pe 10 ani. Restul proprietăţii este scos din nou la vânzare chiar astăzi, în procedura de insolvenţă generală în care se află compania Com Beton. Proprietatea imobiliară din Roman este formată dintr-un teren de 6,2 ha şi construcţiile de pe acesta, iar preţul de evaluare a fost stabilit la 10,8 milioane lei.

La şedinţa de astăzi, însă, preţul a scăzut la 9,2 milioane lei, după ce la licitaţiile anterioare activul nu a prezentat interes pentru posibilii ofertanţi. Prin regula de trei simplă, rezultă că valoarea de piaţă a terenului cumpărat de compania producătoare de airbaguri ar fi fost de 5,7 milioane lei, însă există posibilitatea ca suma să fi fost mult mai mică având în vederea chiria plătită până în prezent şi facilităţile create de americani.

Deşi contractul a fost semnat pe zece ani, conform procesului verbal al Adunării creditorilor, definitivarea tranzacţiei ar fi putut fi grăbită şi după ce adminsitraţia locală din Roman a decis să nu mai acorde facilităţile fiscale pe care Constantin Comănescu le-a primit pentru investiţiile create în Roman. Una din condiţii era ca firma care a făcut tranzacţia, Pieta Imobiliare, să nu aibă datorii, însă la finalul anului 2015 nu era respectată această cerinţă. Drept dovadă, de pe 16 aprilie, societatea nemţeană şi-a mutat sediul social în Iaşi, pe strada Viticultori, ca urmare a vânzării terenului.

Totuşi, datele financiare disponibile, aferente anilor 2013 şi 2014, arată că societatea lui Comănescu a avut un profit brut de două milioane lei. Presa locală a scris despre unele scandaluri interne în interiorul Consiliului Local pe tema facilităţilor fiscale acordate lui Comănescu, însă acestea au fost justificate prin faptul că omul de afaceri ieşean a investit în modernizarea halelor, chiar dacă a primit ulterior chirie de la TRW. „Tranzacţia s-a făcut cu Pieta Imobiliare, dar nu ştiu să vă spun despre ce suprafaţă este vorba. Este o tranzacţie între privaţi, nu e treaba mea. Treaba mea a fost să aduc investitori în oraş”, a precizat Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Acesta a declarat în presa locală că firma americană se află în stadiul obţinerii autorizaţiei de construcţie şi a celorlalte avize necesare, iar în toamnă va demara lucrările la a doua hală. Constantin Comănescu nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere referitor la tranzacţie. 

Comentarii