„Trebuia să filmeze Poliţia”. Cazul preoţilor şantajişti ajunge la Curtea Constituţională

vineri, 22 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 „Trebuia să  filmeze Poliţia”. Cazul preoţilor şantajişti  ajunge la Curtea Constituţională
Unul dintre preoţi susţine că înregistrările efectuate de altcineva decât autorităţi nu sunt probe.

Curtea de Apel Iaşi a sesizat Curtea Constitu­ţională cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de unul dintre preoţii din Vaslui acuzaţi că au şantajat fostul episcop de Huşi. Răzvan Bumbu a invocat în faţa judecătorilor ieşeni, în timpul procedurii de cameră preliminară, că articolul din Codul de Procedură Penală referitor la înregistrările efectuate de părţi nu ar fi constituţional.

Este vorba de articolul 139, alineatul 3, care prevede următoarele: „înre­gistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înre­gistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege“. În cazul şantajului de la Vaslui, e vorba de o înregistrare cu telefonul mobil realizată de fostul episcop, realizată înainte ca acesta să depună denunţ la DNA.

Dosarul preoţilor Gheorghe Da­mian, Mihai Bumbu şi Sebastian Jitaru urmează a începe pe fond la Tribunalul Vaslui, victimă în acest caz fiind Corneliu Onilă, cel care a demisionat din funcţia de episcop al Huşilor după izbucnirea scandalului. Preoţii-inculpaţi i-ar fi spus înaltului prelat că vor publica o presupusă casetă în care Onilă ar apărea întreţinând raporturi sexuale cu persoane de acelaşi sex. În referatul de arestare preventiv, procurorii spun că presupusa înregistrare ar conţine „fapte reale sau imaginare. Din referatul procurorilor reiese că Corneliu Onilă ar fi fost atacat pe două paliere. Pe de o parte, colegul său de la Catedrala Episcopală, voia funcţia de episcop vicar şi i-ar fi transmis încă din data de 30 mai că, dacă nu se conformează, va publica materialul în presă şi îl va folosi la Sinodul Mitropolitan ce avea să aibă loc, pe 15 iunie, la Iaşi. Întâmplător sau nu, arhimandritul Jitaru a fost reţinut chiar în ziua sinodului.

Pe de altă parte, preoţii Damian şi Bumbu nu ar fi fost interesaţi de funcţii, ci de bani. Ei ar fi acţionat alături de o altă persoană, nenominalizată de procurori, pentru a obţine suma de 50.000 de euro de la Corneliu Onilă. „Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse şi pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, inculpaţii Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail au folosit în permanenţă sintagma «datorie» referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată. Din discuţiile telefonice (…) a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărţită de cei doi inculpaţi, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail urmând a utiliza suma respectivă la achiziţia unui autoturism“, au precizat procurorii ieşeni. 

Comentarii