De Business

Punem punctul pe știi

Trei prăbuşiri de răsunet: Foşti milionari de top, executaţi pentru datorii

Povestile unor oameni de afaceri care au ajuns sa duca un trai plin de griji si probleme.

vineri, 08 martie 2013, 02:50
6 MIN

In urmă cu cinci ani erau puternici, aveau Iaşul la picioare şi învârteau sume mari de bani. Viitorul suna bine pentru ei. In oglindă, acum, viitorul este unul tulbure, fără prea mari prespective şi cu multe probleme. Firmele lor sunt în insolvenţă, iar proprietăţile pe care le deţin sunt executate silit. Este vorba despre Yavuz Hotinoglu, proprietarul Gold&Platin-fost dealer Opel, Viorel Roman-acţionar indirect la Siretul Paşcani şi Scala Real Estate şi Constantin Şorănescu, patronul Onyx.

Prezentul şi trecutul sunt complet antagonice în ceea ce-i priveşte pe câţiva importanţi afacerişti din Iaşi. Dacă în anii 2000, aceştia se aflau pe val şi învârteau bani cu lopata, dădeau petreceri cu fast şi îşi conduceau maşini care stârneau invidia pietonilor, acum totul e o frumoasă amintire. Din Gold&Platin nu a mai rămas nici măcar o piuliţă, iar Scala Real Estate este în reorganizare. Nici Bellaria, fostul complex Onyx nu a scăpat de vânătoarea în care au pornit creditorii, pentru că aceştia încă se bat în instanţe pentru banii pe care-i au de recuperat.

“Ce să mai fac acum?”

Dealer-ul auto Gold&Platin, format din cinci firme a intrat pe piaţa ieşeană era bijuteria lui Yavuz Hotinoglu. Dintre cele mai cunoscute mărci de maşini care s-au vândut la Gold&Platin s-au numărat Chevrolet, respectiv Opel. Acum, însă, la reprezentanţa situată vizavi de Metro bate vântul, la propriu. Clădirile sunt goale, iar parcarea nu mai arată deloc aşa cum era ea odinioară. Nici fostul patron al Gold&Platin nu neagă decăderea firmelor sale. „Firmele sunt în faliment. Ce să mai fac acum? Este un lichidator care se ocupă de licitaţii”, ne-a spus Yavuz Hotinoglu. Rând pe rând, cele cinci firme care fac parte din Grupul Gold&Platin au intrat în insolvenţă. Mai întâi s-a aprobat intrarea în insolvenţă a Gold&Platin Leasing SA, Gold&Platin Bucovina SRL, Gold&Platin Automotive SRL şi Gold&Platin Autocenter SRL. Asta se întâmpla la mijlocul anului 2011. La aproape un an şi jumătate de la acest moment a căzut însă şi ultima redută a grupului, respectiv Gold&Platin Motors. Motivul? Datoriile crescânde şi pierderile direct proporţionale cu datoriile. De exemplu, Gold&Platin Automotive avea, în 2008 o cifră de afaceri de 39,3 milioane de lei, o pierdere netă de 1,1 milioane de lei şi 45 de angajaţi. Lucrurile n-au mai arătat însă la fel şi la finele lui 2011, atunci când această firmă avea o cifră de afaceri de zece ori mai mică decât în 2008, o pierdere netă de 1,5 milioane de lei şi doar 20 de angajaţi. Zilele următoare vor avea loc o serie de licitaţii pentru toate firmele Gold&Platin. De la Gold&Platin Automotive se scot la licitaţie şase autoturisme, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 230.000 de lei, licitaţie stabilită pentru 12 martie. În aceeaşi zi se mai scot pe tarabă şi patru autoturisme de la Gold&Platin Leasing, respectiv două Opel Astra, un Opel Vivaro din 2006 şi un Chevrolet Spark din 2005. La mijlocul lunii, pe 15 martie vor fi scoase la licitaţie, de asemenea mai multe terenuri şi clădiri aparţinâng Gold&Platin Leasing. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 2,7 milioane de euro. LD Expert Grup IPURL a anunţat că licitaţia se va face în bloc şi că preţurile nu conţin TVA.

Rugăciunile nu au ajutat

Din categoria oamenilor de afaceri din Iaşi care au suferit căderi semnificative din punct de vedere financiar se mai numără şi Viorel Roman, un apropiat al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Legăturile dintre cei doi sunt mai vechi, de pe vremea când IPS Daniel ocupa scaunul de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei Scala Real Estate (SRE) avea în 2008 o cifră de afaceri de aproximativ 31 de milioane de lei şi un profit net de aproape 8 milioane de lei, în timp ce datoriile totale se ridicau la aproape 85 de milioane de lei. La finele lui 2011 situaţia arăta complet schimbată. Cifra de afaceri nu trecea cu niciun leu de 365.263 de lei, iar profitul a fost înlocuit de o pierdere de aproape 20 de milioane de lei, cu toate că datoriile au scăzut cu 20 de milioane de lei faţă de 2008. Roman nu este acţionar direct la SRE, el controlează firmă prin intermediul unor interpuşi. În sfera sa de influenţă se mai află şi Centrul de Afaceri Internaţional şi Siretul Paşcani. Una dintre afacerile în care a fost implicat Roman este dezvoltarea centrului comercial Selgro în Iaşi şi Bacău. Acum activele Scala Real Estate sunt scoase la vânzare pe bucăţele. Pe 18 martie vor fi scoase la mezat mai multe terenuri şi clădiri ce aparţin de firma omului de afaceri ieşean. Printre ele se numără un teren de aproape şase hectare. „Teren Iaşi, zona Metro, posibile destinaţii: hale industriale, spaţii de producţie, depozite, antrepozite, frigorifice, showroom auto, situat intravilan cu suprafaţa totală de 61629, amplasat în sat Miroslava, comuna Miroslava”, este menţionat în anunţul licitaţiei. Conform acestuia, valoarea terenului este evaluată la un preţ cuprins între 9,2 şi 15,3 milioane de lei. Pe 18 martie vor mai fi scoase la vânzare şi terenuri din Vrancea, Bacău, Timişoara, Ilfov, Giurgiu, precum şi un spaţiu comercial din Iaşi. Valoarea totală a activelor este cuprinsă între aproximativ 110 milioane de lei noi şi 500 de milioane de lei. „Firma este în reorganizare acum. Nu ştiu a câta licitaţie este pentru aceste active, dar pot să vă spun că procedura de licitaţie este una normală în acest caz. Firma produce în prezent şi e adevărat că s-au retras anul trecut investitori, dar există proiecte ce urmează a fi valorificate. Oricum, datoriile firmei sunt de aproximativ 50% din valoarea activelor ce vor fi scoase la licitaţie”, a declarat Viorel Roman atunci când l-am întrebat de starea societăţii Scala Real Estate.

“Am lăsat totul pe mâna avocaţilor”

La începutul anilor 2000, complexul Onyx era localul preferat al oamenilor cu dare de mână din Iaşi. Aproape toate petrecerile cu ştaif, date de oameni de afaceri sau politiceni se ţineau aici. Nunţile erau organizate cu fast, iar rezervarea se făcea şi cu o jumătate de an înainte sau chiar un an. Steaua norocoasă a patronului de la Onyx, Constantin Şorăneascu, a început să apună în 2008, atunci când a contractat un credit de aproape un milion de lei pentru a construi în spatele restaurantului din Bucium un hotel. Astfel, acum 5 ani, complexul Onyx a devenit Hotel Bellaria, iar anul trecut, în iulie Şorănescu a cerut intrarea în insolvenţă a complexului Onyx pentru a se pune la adăpost de creditori. Cererea a avut însă şi un alt motiv: evitarea scoaterii din nou la licitaţie a complexului de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Finanţe Publice, lucru care se întâmplase cu câteva luni înainte. La acea licitaţie nu s-a prezentat însă nimeni. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe Publice, la finele lui 2011, complexul Onyx avea datorii în valoare de aproape 190 de milioane şi un profit de 23.605 de lei. “Nu ştiu ce să vă spun. Am lăsat totul pe mâna avocaţilor. Şi în plus, pe cine interesează ce fac eu?”, ne-a spus ieri Constantin Şorănescu.
 

Comentarii