Trump denunţă ca „ridicolă” cererea de renumărare a voturilor

luni, 28 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Trump denunţă ca „ridicolă”  cererea de renumărare a voturilor

In ceea ce priveşte votul popular, Hillary Clinton a obţinut cu două milioane de voturi mai mult decât Donald Trump.

Preşedintele-ales american Donald Trump a denunţat sâmbătă cererea "ridicolă" a candidatei ecologiste la preşedinţie Jill Stein de renumărare a voturilor în statul Wisconsin, un bastion democrat care a basculat în favoarea republicanului pe 8 noiembrie, relatează AFP. "Poporul s-a exprimat, iar aceste alegeri s-au terminat", a reacţionat Donald Trump citat într-un comunicat. Aşa cum rivala sa democrată "Hillary Clinton a spus-o ea însăşi în seara alegerilor, pe lângă recunoaşterea (victoriei mele) şi (faptul că) m-a felicitat, «trebuie să acceptăm acest rezultat şi să privim spre viitor»", continuă el.

Ecologista Jill Stein a depus vineri o cerere de renumărare a voturilor în alegerile prezidenţiale în Wisconsin , după ce a colectat câteva milioane de dolari pentru a finanţa solicitarea. Ea intenţionează să reclame o nouă calculare a voturilor în Pennsylvania şi în Michigan, alte două state foarte disputate, câştigate de Trump. Potrivit lui Jill Stein, experţi electorali au înregistrat în aceste trei state "«anomalii statistice» care provoacă îngrijorări". Echipa lui Hillary Clinton tocmai a anunţat, sâmbătă seara, că va participa la numărarea voturilor în Wisconsin, deşi a subliniat că nu a constatat nereguli. "Întrucât n-am descoperit noi înşine probe suficiente ale unui atac informatic sau unei tentative din exterior în vederea modificării tehnologiei care serveşte la votat, nu am prevăzut să utilizăm această posibilitate", a declarat Marc Erik Elias, un avocat care lucrează pentru echipa de campanie a lui Hillary Clinton, pe site-ul Medium.com. "Dar, acum, că o nouă numărare a fost lansată în Wisconsin, intenţionăm să participăm pentru a ne asigura că procesul decurge în mod just pentru toate părţile", a adăugat el.

"Dacă Jill Stein merge până la capăt, cum a promis, şi cere să se renumere în Pennsylvania şi în Michigan, vom acţiona la fel în aceste state", a anunţat avocatul. Preşedinte-ales a câştigat în aceste trei state cu aproximativ 100.000 de voturi în plus – aproximativ 20.000 în Wisconsin, 70.000 în Pennsylvania şi 10.000 în Michigan, chiar dacă rezultatele oficiale în acest din urmă stat din Nord, cu 16 mari electori, nu au fost încă anunţate oficial.

Potrivit sistemului de scrutin universal indirect, republicanul a câştigat cu 290 de mari electori la 232 pentru Clinton, dintr-un total de 538 în cele 50 de state americane şi capitala Washington. În ceea ce priveşte votul popular, Hillary Clinton a obţinut cu două milioane de voturi mai mult decât Donald Trump. "Această renumărare este doar o modalitate ca Jill Stein, care a primit mai puţin de 1% din voturi cu totul şi care nici măcar nu era în cursă în numeroase state, să colecteze fonduri de care nici măcar nu se va servi, în mare parte, pentru a finanţa această nouă renumărare ridicolă", acuză Trump. "Cele trei state au fost câştigate cu un avans larg ca număr de alegători, mai ales în Pennsylvania", a adăugat el. 

 

 

Comentarii