Udrea, cercetată de DNA într-un nou dosar, legat de împrumutul făcut la BRD

vineri, 30 octombrie 2015, 22:07
2 MIN
 Udrea, cercetată de DNA într-un nou dosar, legat de împrumutul făcut la BRD

Elena Udrea a primit, vineri, la DNA, o citaţie pentru luni, când ar urma să fie audiată într-un nou dosar, privind creditul contractat de la BRD, dosar care, în ceea ce o priveşte, a fost trimis DNA de procurorii DIICOT.

Acesta este al patrulea dosar al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru fiind pus sub urmărire vineri.

Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat şi pus sub învinuire pentru modul în care Udrea a obţinut acel credit fostul vicepreşedinte al BRDSorin Popa.

Elena Udrea a precizat vineri că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru "faptul că banca respectivă dădea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adică, dacă dumneavoastră solicitaţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi complice", a spus Elena Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a fost pus vineri sub control judicar cu cauţiune, stabilită la 5 milioane de lei, în dosarul ce vizează vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

În dosarul privind creditele BRD, DIICOT a început urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă”. (Mediafax)

Comentarii