Ultima şedinţă a CJ: dueluri, înţepături şi vot la foc automat

vineri, 19 decembrie 2014, 02:57
4 MIN
 Ultima şedinţă a CJ: dueluri, înţepături şi vot la foc automat

S-a votat cu viteza de un proiect pe minut: cele 27 de puncte de pe ordinea de zi au trecut prin dezbateri şi vot în jumătate de oră. Care sunt cele mai importante proiecte adoptate şi cu ce replici se mai atacă aleşii noştri judeţeni.

Consilierii judeţeni şi-au petrecut ultima şedinţă în plen din an ciondănindu-se şi întrecându-se în ironii ieftine. Cele 27 de puncte de pe ordinea de zi au fost votate în doar jumătate de oră, o bună parte din timp fiind alocată înţepăturilor reciproce. În lipsa preşedintelui CJ, plecat la Bucureşti, şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Victo­rel Lupu, prea puţin dispus la glume. „Mulţumim de intervenţie, haideţi să votăm“, a fost fraza auzită în mai multe rânduri în timpul şedinţei. Lupu făcându-se că nu observă intenţia câte unui consilier de a da o nouă replică la afirmaţia vreunui coleg.

Dueluri şi înţepături

Consilierii au aprobat fără multe comentarii toate solicitările de fonduri provenite din partea Aeropor­tului. Cu această destinaţie au fost alocate în contul anului viitor 17,9 milioane lei, pentru finanţarea lucrărilor de extindere a platformei de parcare a aeronavelor, construirea celui de-al treilea terminal de pasageri, a unei remize PSI, cum­părării unei noi freze de zăpadă, construirii unui drum perimetral şi achiziţionării unui grup de pompe de incendiu cu grup electrogen propriu. „Alocăm acum ultimii bani din proiectul iniţial de moder­nizare a Aeroportului, pe care l-am susţinut cu toţii. Sperăm ca acest gest să ajungă şi la urechile pre­şedintelui. Am constatat că domnul director Bodea ne-a împărţit câte un globuleţ frumos şi ne-a luat 10 milioane de euro“, a spus liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu, făcând aluzie la globurile albastre cu inscripţia „Ae­roportul Iaşi“ împărţite consilierilor la începutul şedinţei.

Zâmbetele la adresa directorului Aeroportului au reprezentat începutul spectacolului. La proiectul vizând numirea unui reprezentant al Consiliului Judeţean în Consiliul de Administraţie al Spi­talului Socola, grupul PSD l-a propus pe Mihail Pintilei. „Omul potrivit la locul potrivit“, a comentat consilierul judeţean PDL Con­stantin Şerban, suficient de tare pentru a fi auzit. La următorul vot, a fost rândul liberalilor să arunce o înţepătură social-democraţilor, prin vocea liderului de grup Eduard Boz. „Ar mai trebui un om la pe­nitenciar. Luăm tot de la voi?“. „Nu, cred că în grupul dumnea­voastră sunt mai mulţi, mult mai potriviţi“, a replicat Stanciu.

Alocarea unui rest de 37.600 lei pentru proiectul de reabilitare a DJ 282 Iaşi – Botoşani a prilejuit dezbaterea intensă a numelor care ar trebui să apară pe banerele întinse deasupra drumului sau a mărimii caracterelor cu care să fie scrise acestea. „Pe drum, în fiecare comună este un banner cu numele preşedintelui CJ. Măcar să fie menţionaţi şi ceilalţi, că de când a fost început drumul, e al treilea preşedinte“, a spus Stanciu. Acesta a fost contrat de Şerban, care i-a atras atenţia că preşedintele CJ lipseşte de la şedinţă, deci comenta­riul nu se adresa nimănui. Sus­ţinerea lui Cristian Adomniţei de către Şerban a atras replica liderului PLR Victor Chirilă. „Din 24 de şedinţe câte au fost anul ăsta, mă întreb oare la câte n-a lipsit. Ştiam că Şerban cântă la acordeon, nu la trompetă“, a spus Chirilă. „E o mare artă să ai profesii diversificate. Decât să cânţi la un singur instrument, ca dumneavoastră“, a contrat Şerban.

Dezbaterea pe tema banerelor a continuat cu intervenţia lui Boz, care a amintit că şi în municipiu sunt instalate bannere deasupra străzilor reabilitate, pe care este menţionat numele primarului Gheorghe Nichita. „Să nu ne certăm degeaba. Să pună pre­şedintele bannere şi pe drumurile nereabilitate, şi gata“, a punctat consilierul PSD Radu Ursanu. Intervenţia vicepreşedintelui CJ a oprit dezbaterea care ameninţa să degenereze. Proiectul a fost de altfel votat în unanimitate. La fel şi alocarea unui teren pentru un nou sediu Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, în Copou.

Spaţiile se ieftinesc

La propunerea lui Cristian Stan­ciu, consilierii au aprobat scăderea cu până la 40% a tarifelor practicate de CJ la închirierea spaţiilor de care dispune. „Am sesizat că sunt spaţii scoase la licitaţie cu 10 lei/mp şi pe care nu le-a dorit nimeni. Avem spaţii într-o stare accentuată de degradare pentru că ţinem la preţ“, a comentat liderul consilierilor PSD. Plenul CJ a aprobat şi trecerea în domeniul privat a Parcului Teh­nologic „Tehnopolis“, în vederea schimbării acestuia cu Centrul Expoziţional „Moldova“, aflat în patrimoniul Primăriei. De închirierea spaţiilor Tehnopolis s-ar fi arătat interesată, conform lui Stanciu, societatea „Continental“.

Comentarii