UMF vrea să contracteze o linie de credit de 35 de milioane de euro

miercuri, 14 august 2013, 01:50
3 MIN
 UMF vrea să contracteze o linie de credit de 35 de milioane de euro

Fondurile urmează să fie folosite pentru implementarea strategiei de investiţii pe termen lung.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ar putea contracta o linie de credit de aproape 35 de milioane de euro pentru a implementa strategia de dezvoltare pe termen lung. Planul de investiţii al instituţiei ieşene are o valoare de 67 de milioane de euro, defalcată pe 20 de obiective ce urmăresc în principal dezvoltarea bazei materiale.
 
Până acum, UMF a bifat cinci dintre ţintele propuse. Astfel, studenţii şi corpul didactic beneficiază de un Centru de Studii privind Etica Politicilor de Sănătate, un centru de abilităţi practice şi două de simulare (medicină dentară şi generală). O altă investiţie de amploare a fost făcută pentru Departamentul de Oncogenetică, în cadrul unui parteneriat cu Franţa. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii universităţii, în curând vor începe lucrările pentru al şaselea obiectiv – Spitalul Stomatologic „Gr.T. Popa”, unitate sanitară ce va funcţiona în spaţiul Policlinicii Stomatologice Infantile de pe strada Lăpuşneanu. „Valoarea creditului o vom stabili în funcţie de ofertele pe care le vom primi, dar maximum 35 de milioane de euro. În momentul de faţă, am terminat documentele de preluare a imobilului în care va funcţiona Spitalul Stomatologic, am scos la licitaţie procedura pentru proiectare, după care intrăm în execuţie. Nu pot să estimez cât durează procedurile de achiziţie, noi sperăm ca, până la sfârşitul anului, să începem execuţia propriu-zisă a lucrării. Asta se va întâmpla dacă procedurile nu suportă contestaţii sau amânări”, a declarat Daniela Druguş, director general administrativ al universităţii. Aproximativ 3,5 milioane de euro vor fi costurile lucrărilor de la Spitalul Stomatologic, spaţiul fiind transferat gratuit UMF-ului de Primărie. „Prin extinderea bazei clinice stomatologice se va crea cadrul instituţional pentru reorganizarea studiilor în limba engleză şi franceză în patru serii, ceea ce va duce la creşterea veniturilor din taxele de studii. Modernizarea şi dotarea spitalului la standarde europene, cumulată cu un act medical de calitate furnizat de cadrele didactice, rezidenţi şi studenţi, vor duce la câştigarea încrederii pacienţilor în actul medical şi, în consecinţă, la obţinerea de venituri din exploatarea serviciilor medicale contra cost”, se arată în strategie.
 
De altfel, conducerea UMF susţine că planul de investiţii realizat pentru perioada 2013 – 2020 este realizabil, întrucât se bazează pe veniturile proprii, obţinute din taxele de studii şi din activitatea medicală. Mai mult, un procent semnificativ dintre studenţii de la licenţă sunt străini, taxele colectate de la ei garantând stabilitate financiară. Reprezentanţii instituţiei au preferat să păstreze discreţia în ceea ce priveşte următorii paşi din planul strategic. „Suntem în discuţii şi negocieri cu mai multe părţi. În funcţiile de rezultatul negocierilor, se vor stabili priorităţile”, a mai precizat Druguş.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii