De Business

Punem punctul pe știi

Un ieşean, mai tare decât Hagi la dribling. Şmecheriile prin care a ajuns şef la Cadastru

vineri, 19 iulie 2013, 09:02
3 MIN
 Un ieşean, mai tare decât Hagi la dribling. Şmecheriile prin care a ajuns şef la Cadastru

Ca să ajungă director al instituţiei pe perioadă nedeterminată, Radu Mihai Grigoraş a făcut un salt acrobatic de la o firmă privată, apoi a fost doar pentru o zi registrator şef în judeţul Bihor, la Aleşd, după care s-a întors şef la Iaşi. Acum nici nu mai reţine numele localităţii unde a lucrat, chipurile, pentru o zi

Manevre ciudate pentru preluarea funcţiei de director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi. Traseul sinuos pe care l-a urmat actualul director al instituţiei, Radu Mihai Grigoraş pentru ocuparea funcţiei demonstrează din nou modul în care se fac numirile politice în fruntea unor instituţii publice, chiar dacă acesta nu a avut vreo legătură anterioară cu acest domeniu. Oficial, Radu Grigoraş a fost numit director al OCPI Iaşi pe data 18 februarie, când a înlocuit-o pe Mihaela Orhean, şefa registratorilor din instituţie. Aceasta a fost pentru trei zile director interimar, în locul fostului şef Costel Alexe, care a preferat fotoliul de parlamentar.

 

Numire cu cântec

 
 Înainte de a fi numit în această funcţie, Radu Grigoraş a ocupat funcţia de jurist în cadrul Corpului de Control al Prefecturii. Însă, potrivit legii, una dintre condiţiile pentru a fi numit şef la Cadastru este ca persoana să fi îndeplinit în activitate măcar calitatea de asistent registrator sau registrator. Potrivit unor surse din cadrul OCPI Iaşi Grigoraş a fost detaşat la OCPI, de la o firmă privată ,direct pe funcţia de asistent registrator. În acel moment, şeful Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Arthur Ursu nu a privit cu ochi buni această „mişcare” şi nu a dorit să semneze ordinul de numire. OCPI Iaşi a rămas astfel fără şef timp de aproape o săptămână. Potrivit aceleeaşi surse, într-un final, ordinul de numire a fost semnat de adjunctul ANCPI, iar Grigoraş şi-a luat postul în primire, fiind însă interimar. Pentru a-şi asigura scaunul, precum şi un salariu mai mare, la sfârşitul lunii mai, Grigoraş şi-a luat concendiu şi s-a înscris la un concurs pentru un post de registrator şef tocmai în Bihor, la Oficiul din Aleşd. Aici, acesta a luat concursul cu 78, 84 de puncte din 100 disponibile, excelând la proba interviului.

 A lucrat doar o zi

 Pentru a participa la concurs, Grigoraş şi-a efectuat trei zile din concediul de odihnă, iar după afişarea rezultatelor, a lucrat ca registrator coordonator la BCPI Aleşd pentru o zi. În acelaşi timp, la Iaşi director interimar, tot pentru o zi, a fost Marian Vancea, post ocupat prin prin numire de la ANCPI. În ziua următoare, Grigoraş a fost detaşat director la OCPI Iaşi pe o perioadă nedeterminată, iar Vancea a devenit inspector şef. Se pare că experienţa de o zi petrecută la BCPI Aleşd nu a fost suficientă nici măcar pentru a reţine numele localităţii, directorul Grigoraş pocind denumirea acesteia în „Aşled”. „Este o chestiune tehnică, nu cred că trebuie făcută tevatură pe marginea acestui subiect. Am văzut postul vacant scos la concurs pentru BCPI Aşled şi am participat. Un astfel de concurs vine cu unele beneficii şi e normal să mi le doresc, cum ar fi mandatul pe perioadă nedeterminată, salariu mai mare, e vorba chiar de un alt statut”, a spus şeful OCPI Iaşi, Mihai Radu Grigoraş. Potrivit unor surse din OCPI Iaşi, în următoarea perioadă sunt aşteptate mai multe schimbări în rândul şefilor din OCPI, acesta urmărind să-şi promoveze apropiaţii.

Comentarii