De Business

Punem punctul pe știi

Un lichidator pierde pentru a doua oară administrarea unui mare combinat

marți, 19 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Un lichidator pierde pentru a doua oară administrarea unui mare combinat

Societatea Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL s-a înscris în cursa pentru Fortus SA, dar a pierdut cursa în favoarea unor nume sonore din capitală.

 

Lichidatorul judiciar Corneliu Mititelu, coordonator al celei mai cunoscute societăţi de insolvenţă din Iaşi, Management Reorganizare Lichidare, a dat din nou târcoale celui mai mare combinat din Iaşi. În 2008, Fortus a intrat pentru a doua oară în insolvenţă, lichidatorul Corneliu Mititelu şi-a depus oferta pentru a deveni administrator judiciar al combinatului, însă dosarul său a fost mai „subţire” decât cel depus de Adrian Ababei, coordonator al Sigma IPURL la acea vreme. După acel eşec, Mititelu a vrut să tragă, totuşi, lozul cel mare, devenind lichidatorul fabricii Nicolina, din vânzarea căreia a obţinut comisioane uriaşe. Totuşi, Fortus pare să fi rămas o dorinţă neîmplinită pentru Mititelu, care a depus, la şapte ani distanţă, o nouă ofertă pentru a deveni adminsitrator judiciar la combinatul de utilaj greu. Decizia acţionarului majoritar de la Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), de a revoca echipa de practicieni în insolvenţă care a adminsitrat combinatul din vara anului 2013 a fost văzută ca o bună oportunitate de cel mai bogat practician în insolvenţă din Iaşi.

„La termenul prevăzut în anunţul publicitar s-a consemnat depunerea plicurilor cu documente de către următorii ofertanţi: Consorţiul format din ZRP Insolvency SPRL Bucureşti şi SMDA Mureş Insolvency SPRL Târgu Mureş, Management Reorganizare Lichidare Iaşi, Dăscălescu & CO Constanţa şi Societatea Românească de Insolvenţă IPURL Bucureşti. În urma analizei documentaţiei de participare, au fost admise la selecţia administratorului judiciar al Fortus SA Iaşi, consorţiul format din ZRP Insolvency SPRL şi SMDA Mureş Insolvency SPRL şi firma Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL, ceilalţi doi participanţi neîndeplinind condiţiile de participare la selecţie. Consorţiul format din ZRP Insolvency SPRL şi SMDA Mureş Insolvency SPRL a obţinut punctajul cel mai mare şi a fost desemnat câştigător al selecţiei”, potrivit unui răspuns oferit de AAAS la solicitarea „Ziarul de Iaşi”.

 
 
Cine este în spatele firmelor de administrare judiciară
 
 

Deşi li s-a solicitat, reprezentanţii AAAS nu au dorit să ofere şi punctajele pe care le-au obţinut cele două oferte şi cum a fost punctat fiecare criteriu de performanţă din oferte. Ofertele tehnice şi financiare depuse de practicienii în insolvenţă trebuiau să prezinte capacitatea societăţii de insolvenţă pe care o reprezintă (reinserţie economică, grad de recuperare, timp de recuperare, falimente neplanificate etc), experienţa în domeniu şi reputaţia pe care o au (sancţiuni, litigii cu practicieni, încasări necuvenite).

Totodată, practicienii trebuiau să depună un proiect privind salvarea combinatului şi o ofertă financiară. După analizarea criteriilor, Mititelu a ratat din nou şansa de a administra combinatul Fortus. În schimb, în spatele societăţilor câştigătoare sunt două nume foarte cunoscute la nivel naţional în domeniul reorganizării judiciare. În primul rând, SMDA Mureş, administrator provizoriu numit de judecătorul sindic de la Târgu Mureş după revocarea fostei echipe de practicieni, este o filială a societăţii de insolvenţă SMDA Insolvency Bucureşti, înfiinţată de avocatul Arin Stănescu (n.r. – decedat înainte de sărbătorile de iarnă), fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România. Celălalt membru al consorţiului care va administra Fortus, ZRP Insolvency, este deţinută de Călin Zamfirescu, socrul liberalului Cătălin Predoiu, fost deţinător al portofoliului Ministerului Justiţiei.  

 

 

Comentarii